Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:
Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 1 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 2 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 3 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 4 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 5 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 6 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Informatyka | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,3 | 1,3 | 20 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 0,7 | 0,7 | 10 | 1 | |||
Ochrona własności intelektualnej | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 15 | 1 |
Podstawy ekonomii | zaliczenie | 1,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 0,5 | 0,5 | 5 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 0,5 | 0,5 | 10 | 2 | |||
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawa | zaliczenie | 1,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 0,5 | 0,5 | 5 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 0,5 | 0,5 | 10 | 1 |
Praktyki zawodowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba tygodni | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Praktyka specjalizacyjna | zaliczenie | 8,0 | praktyki | praktyczne | 4,0 | 0,1 | 3 | 2 |
praktyki | praktyczne | 4,0 | 0,1 | 3 | 4 |
Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Biochemia | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 15 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 15 | 2 | |||
Biofizyka | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 10 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 2 | |||
Chemia bioorganiczna | zaliczenie | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 25 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 25 | 2 | |||
Chemia ogólna | zaliczenie | 5,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 15 | 1 | |||
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 3,0 | 25 | 1 | |||
Fizyka | zaliczenie | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 1,5 | 1,5 | 15 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 1,5 | 1,5 | 10 | 1 | |||
Matematyka | zaliczenie | 4,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 15 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 30 | 1 |
Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Anatomia | zaliczenie | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 2,0 | 30 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 20 | 2 | |||
Botanika systematyczna | zaliczenie | 3,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 0,7 | 0,7 | 10 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 15 | 2 | |||
wykłady | audytoryjne | 1,3 | 1,3 | 25 | 2 | |||
Fizjologia roślin | zaliczenie | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 1,1 | 1,1 | 15 | 2 |
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 0,3 | 0,3 | 5 | 2 | |||
wykłady | audytoryjne | 1,6 | 1,6 | 30 | 2 | |||
Zoologia bezkręgowców | zaliczenie | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 2,5 | 2,5 | 25 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 2,5 | 2,5 | 25 | 1 | |||
Zoologia kręgowców | zaliczenie | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 1,5 | 1,5 | 25 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 1,5 | 1,5 | 25 | 2 | |||
Ćwiczenia terenowe z botaniki | zaliczenie | 1,0 | zajęcia terenowe | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 30 | 2 |
Ćwiczenia terenowe z zoologii | zaliczenie | 1,0 | zajęcia terenowe | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 30 | 2 |
Moduły/Przedmioty specjalnościowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 7 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 8 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 9 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 10 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 11 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 12 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 13 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 14 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 15 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 16 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 17 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 18 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 19 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Bezpieczeństwo i higiena pracy | zaliczenie | 1,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 0,3 | 0,3 | 5 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 0,7 | 0,7 | 10 | 1 | |||
Botanika | zaliczenie | 5,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 15 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 10 | 1 | |||
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 3,0 | 25 | 1 | |||
Badania in vivo i in vitro | zaliczenie | 1,0 | laboratoria | praktyczne | 0,7 | 0,7 | 15 | 6 |
wykłady | audytoryjne | 0,3 | 0,3 | 10 | 6 | |||
Biologia komórki | zaliczenie | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 2,0 | 35 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 15 | 3 | |||
Biologia molekularna | zaliczenie | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 2,0 | 25 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 20 | 3 | |||
Biologia rozwoju | zaliczenie | 3,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 15 | 5 | |||
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 20 | 5 | |||
Ekologia ogólna | zaliczenie | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 1,5 | 1,5 | 15 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 1,5 | 1,5 | 10 | 4 | |||
Ekologia zwierząt | zaliczenie | 3,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 15 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 10 | 5 | |||
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 20 | 5 | |||
Fizjologia zwierząt | zaliczenie | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 3,0 | 30 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 20 | 4 | |||
Genetyka ogólna | zaliczenie | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 10 | 3 |
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,6 | 1,6 | 15 | 3 | |||
wykłady | audytoryjne | 1,4 | 1,4 | 15 | 3 | |||
Genomika | zaliczenie | 1,0 | laboratoria | praktyczne | 0,5 | 0,5 | 15 | 6 |
wykłady | audytoryjne | 0,5 | 0,5 | 10 | 6 | |||
Higiena i toksykologia żywności | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 5 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 4 | |||
Histologia zwierząt | zaliczenie | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 2,0 | 25 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 15 | 4 | |||
Inżynieria genetyczna | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 15 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 5 | |||
Metody utrwalania i przechowywania żywności | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | audytoryjne | 1,0 | 0,0 | 5 | 6 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 15 | 6 | |||
Mikrobiologia ogólna | zaliczenie | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 2,0 | 30 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 20 | 3 | |||
Ochrona bioróżnorodności | zaliczenie | 3,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,7 | 1,7 | 20 | 6 |
zajęcia terenowe | praktyczne | 0,3 | 0,3 | 5 | 6 | |||
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 6 | |||
Ochrona środowiska | zaliczenie | 2,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 15 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 15 | 5 | |||
Podstawy biotechnologii | zaliczenie | 3,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 35 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 15 | 3 | |||
Praca dyplomowa (licencjacka) | egzamin | 8,0 | praca dyplomowa | audytoryjne | 8,0 | 0,5 | 0 | 6 |
Proteomika | zaliczenie | 1,0 | laboratoria | praktyczne | 0,5 | 0,5 | 15 | 6 |
wykłady | audytoryjne | 0,5 | 0,5 | 10 | 6 | |||
Seminarium licencjackie | zaliczenie | 4,0 | seminaria | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 30 | 5 |
seminaria | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 30 | 6 | |||
Systemy zarządzania jakością żywności | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 20 | 5 |
Towaroznawstwo żywności | zaliczenie | 3,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 5 | 3 | |||
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 3 | |||
Warsztaty naukowe | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 2,0 | 10 | 6 |
Ćwiczenia terenowe z ekologii | zaliczenie | 2,0 | zajęcia terenowe | praktyczne | 2,0 | 2,0 | 40 | 4 |