Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Sylabus przedmiotu Nutriproteomika:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Nutriproteomika | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Fizjologii, Cytobiologii i Proteomiki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Ożgo <Malgorzata.Ozgo@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 16 | Grupa obieralna | 4 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podsawowe wiadomości z zakresu biochemii |
W-2 | Podstawowe wiadomości z zakresu fizjologii. |
W-3 | Podstawowe wiadomości z zakresu proteomiki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z wpływem żywienia i dodatków żywieniowych na organizację organizmu na poziomie białek. |
C-2 | zapoznanie studentów z możliwością zastosowania badań proteomicznych do oceny wpływu żywienia na organizm i oceny jakości i autentyczności produktów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do nutriproteomiki – definicja, aktualne kierunki prowadzonych badań oraz wymierne efekty ich wykorzystania w praktyce. Najnowsze strategie proteomiczne wykorzystywane w badaniach z zakresu nutriproteomiki. | 2 |
T-W-2 | Zastosowanie narzędzi proteomicznych w celu oceny wpływu i identyfikacji alergenów zawartych w pokarmach roślinnych lub zwierzęcych | 2 |
T-W-3 | Żywność funkcjonalna a nutriproteomika. | 2 |
T-W-4 | Analiza jakości i autentyczności produktów z użyciem technik proteomicznych. | 2 |
T-W-5 | Ocena wpływu czasu i warunków przechowywania produktów z użyciem narzędzi proteomicznych. | 2 |
T-W-6 | Pochodzenie oraz fizjologiczna rola bioaktywnych białek oraz peptydów pochodzących z żywności. Wpływ podawania niebiałkowych substancji bioaktywnych tj. flawonoidy, fitoestrogeny (izoflawony), organiczne związki siarki, karotenoidy na proteom. | 2 |
T-W-7 | zaliczenie wykładów w formie pisemnej | 1 |
T-W-8 | Prognozowane trendy, kierunki i perspektywy w badaniach nutriproteomicznych. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Indywidualne przygotowanie do pisemnego zaliczenia przedmiotu | 15 |
A-W-3 | Indywidualne studiowanie przedmiotu zajęć. | 20 |
A-W-4 | Konsultacje zajęć z prowadzacym | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera |
M-2 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia przedmiotu |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie tematyki zajęć. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O12.5_W01 Student zna podstawowe cele i założenia w badaniach nutriproteomicznych | BL_1A_W19, BL_1A_W08 | P1A_W01, P1A_W03, P1A_W04, P1A_W05 | C-2 | — | M-3, M-1, M-2 | S-1 |
BL_1A_BŻ-S-O12.5_W02 Sudent rozumie wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na jakość produktów w aspekcie badań proteomicznych. | BL_1A_W14, BL_1A_W17 | P1A_W02, P1A_W03, P1A_W05, P1A_W06, P1A_W07, P1A_W08 | C-1, C-2 | — | M-3, M-1, M-2 | S-1 |
BL_1A_BŻ-S-O12.5_W03 Student rozumie wpływ żywności i dodatków żywieniowych na proteom wybranych tkanek i narządów cżlowieka i zwierząt | BL_1A_W21, BL_1A_W09, BL_1A_W10 | P1A_W01, P1A_W03, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W07, P1A_W08 | C-1, C-2 | — | M-2, M-1, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O12.5_U01 Student potrafi ocenić wpływ składników diety na zmiany porteomu wybranych tkanek i narządów człowieka i zwierząt. | BL_1A_U12, BL_1A_U20 | P1A_U01, P1A_U04, P1A_U06, P1A_U10 | C-2, C-1 | — | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
BL_1A_BŻ-S-O12.5_U02 Student potrafi wyjaśnić wpływ czynników biotycZnych i abiotycznych na jakość produktów w aspekcie badań nutriproteomicznych | BL_1A_U19 | P1A_U06, P1A_U07 | C-2, C-1 | — | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O12.5_K01 Student potrafi przedstawić zależności pomiedzy czynnikami abiotycznymi i biotycznymi, a jakością produktów pochodzenia zwierzącego i roślinnego, a także wpływ żywienia na organizm człowieka i zwierząt na poziomie białek. | BL_1A_K01 | P1A_K01, P1A_K04 | C-2, C-1 | — | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O12.5_W01 Student zna podstawowe cele i założenia w badaniach nutriproteomicznych | 2,0 | |
3,0 | - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
BL_1A_BŻ-S-O12.5_W02 Sudent rozumie wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na jakość produktów w aspekcie badań proteomicznych. | 2,0 | |
3,0 | - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
BL_1A_BŻ-S-O12.5_W03 Student rozumie wpływ żywności i dodatków żywieniowych na proteom wybranych tkanek i narządów cżlowieka i zwierząt | 2,0 | |
3,0 | - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O12.5_U01 Student potrafi ocenić wpływ składników diety na zmiany porteomu wybranych tkanek i narządów człowieka i zwierząt. | 2,0 | |
3,0 | Student: radzi sobie, z dużą pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
BL_1A_BŻ-S-O12.5_U02 Student potrafi wyjaśnić wpływ czynników biotycZnych i abiotycznych na jakość produktów w aspekcie badań nutriproteomicznych | 2,0 | |
3,0 | Student: radzi sobie, z dużą pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O12.5_K01 Student potrafi przedstawić zależności pomiedzy czynnikami abiotycznymi i biotycznymi, a jakością produktów pochodzenia zwierzącego i roślinnego, a także wpływ żywienia na organizm człowieka i zwierząt na poziomie białek. | 2,0 | |
3,0 | Wykazuje aktywną postawę i postępuje zgodnie z zasadami etyki zawodu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Agnieszka Kraj, Anna Drabik, Jerzy Silbering, Proteomika i metabolomika, Wydawnictwo Uniwersytetu warszawskiego, Warszawa, 2011, wydanie I
- Agnieszka Kraj, Jerzy Silberring, Proteomika, Wydawnictwo EJB, Kraków, 2004, wydanie I