Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności

Sylabus przedmiotu Bioaktywne składniki mleka:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bioaktywne składniki mleka
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza ogólna dotycząca biologii i funkcjonowania organizmu.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie studentom podstawowej wiedzy dotyczącej bioaktywnych składników mleka oraz przydatności tego surowca do przetwórstwa.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Bioaktywne składniki jako wyznacznik jakości prozdrowotnej.2
T-W-2Składniki bioaktywne i parametry technologiczne mleka.4
T-W-3Znaczenie bioaktywnych składników oraz ich zawartość w mleku pochodzącym z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych.4
T-W-4Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników mleka.2
T-W-5Znaczenie funkcjonalnych kwasów tłuszczowych w mleku.2
T-W-6Mleko o podwyższonej zawartości składników biologicznie czynnych.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach.25
A-W-2Samodzielne studiowanie wykładów.25
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia.8
A-W-4Zaliczenie wykładów.2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Prezentacje multimedialne.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.3_W15
Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mleka, potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka.
BL_1A_W15P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05C-1T-W-4, T-W-6, T-W-3, T-W-2M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.3_U19
Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mleka, potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka do przetwórstwa.
BL_1A_U19P1A_U06, P1A_U07C-1T-W-3, T-W-4, T-W-2M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.3_K05
Strudent ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej na temat bioaktywnych składników mleka, wartości odżywczej i przydatności technologicznej mleka w oparciu o piuśmiennictwo. Jest zdolny do samodzielnego propagowania i dzielenia się z innymi zdobytą wiedzą.
BL_1A_K05P1A_K01, P1A_K05, P1A_K07C-1T-W-3, T-W-2, T-W-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.3_W15
Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mleka, potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka.
2,0
3,0Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mleka.Potrafi scharakteryzować i opisać czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.3_U19
Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mleka, potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka do przetwórstwa.
2,0
3,0Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mlek. Potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O12.3_K05
Strudent ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej na temat bioaktywnych składników mleka, wartości odżywczej i przydatności technologicznej mleka w oparciu o piuśmiennictwo. Jest zdolny do samodzielnego propagowania i dzielenia się z innymi zdobytą wiedzą.
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować bioaktywne składniki mleka oraz czynniki wpływające na jego przydatność technologiczną.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Patkowska-Sokoła B., Walisiewicz-Niedbalska W.Bodkowski R., Tłuszcz mleczny jako źródło pozyskiwania bioaktywnych izomerów kwasu linolowego (CLA) i oleinowego (VA)., Roczniuki Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Warszawa, 2005, 1 (1)
  2. Czerniawska-Piątkowska E., Chociłowicz E., Szewczuk M., Rzewucka-Wójcik E., Kwasy tłuszczowe zawarte w mleku oraz ich znaczenie dla organizmu człowieka, Polskie Towarzystwo Zootechniczne, Przegląd hodowlany PTZ, nr 5-6, 23-25., Warszawa, 2012, nr 5-6, 23-25
  3. Szewczuk M., Zych S., Czerniawska-Piątkowska E., Association between IGF/TasI polymorphism and milk traits of Polish Holstein Friesian cows, Archiv Tierzucht, Dummerstorf, Niemcy, 2011, 54 (1), 10-17
  4. Szulc T., Tajemnice mleka, UWP, Wrocław, 2012
  5. Ziajka S., Mleczarstwo. Zagadnienia wybrane., ART, Olsztyn, 1999, tom 1 i 2

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Bioaktywne składniki jako wyznacznik jakości prozdrowotnej.2
T-W-2Składniki bioaktywne i parametry technologiczne mleka.4
T-W-3Znaczenie bioaktywnych składników oraz ich zawartość w mleku pochodzącym z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych.4
T-W-4Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników mleka.2
T-W-5Znaczenie funkcjonalnych kwasów tłuszczowych w mleku.2
T-W-6Mleko o podwyższonej zawartości składników biologicznie czynnych.1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach.25
A-W-2Samodzielne studiowanie wykładów.25
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia.8
A-W-4Zaliczenie wykładów.2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O12.3_W15Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mleka, potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W15zna biologię organizmów żywych powiązanych z człowiekiem i wykorzystywanych przez człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom podstawowej wiedzy dotyczącej bioaktywnych składników mleka oraz przydatności tego surowca do przetwórstwa.
Treści programoweT-W-4Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników mleka.
T-W-6Mleko o podwyższonej zawartości składników biologicznie czynnych.
T-W-3Znaczenie bioaktywnych składników oraz ich zawartość w mleku pochodzącym z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych.
T-W-2Składniki bioaktywne i parametry technologiczne mleka.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne.
M-1Wykład informacyjny, prezentujący zagadnienia teoretyczne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mleka.Potrafi scharakteryzować i opisać czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O12.3_U19Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mleka, potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka do przetwórstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U19umie ocenić jakość surowców oraz ich bezpieczeństwo; zna procedury i etapy pozyskiwania różnych produktów żywnościowych; rozważa wpływ czynników abiotycznych na jakość produktów żywnościowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom podstawowej wiedzy dotyczącej bioaktywnych składników mleka oraz przydatności tego surowca do przetwórstwa.
Treści programoweT-W-3Znaczenie bioaktywnych składników oraz ich zawartość w mleku pochodzącym z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych.
T-W-4Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników mleka.
T-W-2Składniki bioaktywne i parametry technologiczne mleka.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne.
M-1Wykład informacyjny, prezentujący zagadnienia teoretyczne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student definiuje podstawowe pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami mlek. Potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki wpływające na jakość i przydatność technologiczną mleka.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O12.3_K05Strudent ma otwartą i poszukującą postawę kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej na temat bioaktywnych składników mleka, wartości odżywczej i przydatności technologicznej mleka w oparciu o piuśmiennictwo. Jest zdolny do samodzielnego propagowania i dzielenia się z innymi zdobytą wiedzą.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K05ma otwartą i poszukującą postawę ogólnego i kierunkowego kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej w oparciu o różne naukowe źródła informacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom podstawowej wiedzy dotyczącej bioaktywnych składników mleka oraz przydatności tego surowca do przetwórstwa.
Treści programoweT-W-3Znaczenie bioaktywnych składników oraz ich zawartość w mleku pochodzącym z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych.
T-W-2Składniki bioaktywne i parametry technologiczne mleka.
T-W-4Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników mleka.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentujący zagadnienia teoretyczne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować bioaktywne składniki mleka oraz czynniki wpływające na jego przydatność technologiczną.
3,5
4,0
4,5
5,0