Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Efekty kształcenia:
KOD | Wiedza |
---|---|
BL_1A_W01 | ma wiedzę z fundamentów nauk przyrodniczych (chemii, fizyki) i matematyki niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych |
BL_1A_W02 | opisuje matematyczne zjawiska i procesy fizyczne i chemiczne w przyrodzie |
BL_1A_W03 | zna podstawy informatyki, systemów operacyjnych, sieci komputerowych oraz baz danych niezbędne dla nauk przyrodniczych |
BL_1A_W04 | zna molekularne podstawy funkcjonowania organizmów prokariotycznych i eukariotycznych |
BL_1A_W05 | nazywa i opisuje mechanizmy podstawowych procesów życiowych organizmów na różnym poziomie organizacji |
BL_1A_W06 | posiada wiedzę na temat teorii dziedziczenia cech jakościowych i ilościowych organizmów, funkcjonowania genów i genomów, zasady inżynierii genetycznej oraz założenia modyfikacji kwasów nukleinowych |
BL_1A_W07 | rozumie podstawowe zagadnienia z biologii i patogenezy mikroorganizmów |
BL_1A_W08 | zna strukturę oraz funkcję komórki, a także budowę oraz zróżnicowanie tkanek organizmów żywych |
BL_1A_W09 | zna biochemiczne podłoże procesów życiowych bazujące na wiedzy o klasyfikacji, budowie, funkcjach i przemianach substratów wystepujących w żywych organizmach |
BL_1A_W10 | zna anatomiczną i morfologiczną budowę ciała organizmów żywych z topograficznym opisem i lokalizacją narządów, rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalne tkanek i narządów |
BL_1A_W11 | ma znajomość biologii organizmów zwierzęcych i roślinnych oraz zasad ich klasyfikacji, budowy oraz behawioru |
BL_1A_W12 | ma znajomość anatomicznych i fizjologicznych przystosowań organizmów żywych lub biocenoz do środowiska przyrodniczego |
BL_1A_W13 | zna podstawowe procesy, rozłożone w czasie i w różnych środowiskach, prowadzące do przekształcania się cech i właściwości organizmów żywych |
BL_1A_W14 | zna powiązania między organizmami żywymi a środowiskiem biotycznym i abiotycznym |
BL_1A_W15 | zna biologię organizmów żywych powiązanych z człowiekiem i wykorzystywanych przez człowieka |
BL_1A_W16 | zna mechanizmy reakcji obronnych żywego organizmu w odpowiedzi na różnorodne substacje i patogeny |
BL_1A_W17 | zna zasady przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego oraz zna możliwości wykorzystania materiału biologicznego w różnych dziedzinach powiązanych z naukami przyrodniczymi |
BL_1A_W18 | ma wiedzę z zakresu różnych aspektów ochrony przyrody i sozologii jak również zna mechanizmy przepływu informacji ustrój-otoczenie |
BL_1A_W19 | nazywa mechanizmy podstawowych procesów życiowych organizmów na różnym poziomie organizacji |
BL_1A_W20 | zna mechanizmy przemian i efektów biologicznych na różnym poziomie organizacji orgaznimu i biocenozy |
BL_1A_W21 | ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem nauk biologicznych |
BL_1A_W22 | ma wiedzę o aspekcie przyrodniczym w naukach humanistycznych |
BL_1A_W23 | zna i definiuje rolę społeczno-humanistyczną elementów świata ożywionego |
BL_1A_W24 | wykazuje znajomość aspektu społeczno-humanistycznego koncepcji żywności funkcjonalnej oraz podstaw dietetyki i technologi żywności |
BL_1A_W25 | zna i definiuje podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy |
BL_1A_W26 | potrafi dobrać i opracować materiał źródłowy niezbędny do napisania zarówno prezentacji jak i pracy dyplomowej w obszarze nauk przyrodniczych, zna podstawowe regulacje prawne w zakresie praw autorskich |
BL_1A_W27 | ma wiedzę z zakresu ekonomicznych, prawnych i społecznych zasad prowadzenia działalności gospodarczej oraz prawidłowo interpretuje przepisy prawne |