Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Systemy zarządzania jakością żywności | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Agata Korzelecka-Orkisz <Agata.Korzelecka-Orkisz@zut.edu.pl>, Joanna Szulc <Joanna.Szulc@zut.edu.pl>, Adam Tański <Adam.Tanski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z chemii, ekonomii i biologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnosci oraz systemami zarządzania jakością żywności ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach zwiazanych z obrotem produktami żywnościowymi. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Rozwój, istota i cele zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności | 5 |
T-W-2 | Wybrane systemy zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i zakres Systemu RASFF | 10 |
T-W-3 | Praktyczne wdrażanie systemów zapewnienia jakości zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej | 5 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Uczestnictwo w konsultacjach | 7 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 18 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 15 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć ocena aktywnosci studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D2_W01 Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF. | BL_1A_W27 | P1A_W02, P1A_W11 | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D2_U01 Po ukończeniu kursu student będzie miał umiejętność zastosowania w praktyce przepisów wybranych systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i Systemu RASFF). | BL_1A_U19 | P1A_U06, P1A_U07 | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-2 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D2_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. | BL_1A_K02, BL_1A_K03 | P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K06, P1A_K08 | C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-2 | M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D2_W01 Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF. | 2,0 | Student nie ma zadnej wiedzy na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością żywności |
3,0 | Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161. | |
3,5 | Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością –QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161. | |
4,0 | Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM. | |
4,5 | Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS). | |
5,0 | Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D2_U01 Po ukończeniu kursu student będzie miał umiejętność zastosowania w praktyce przepisów wybranych systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i Systemu RASFF). | 2,0 | Student nie umie zastosować w praktyce żadnych przepisów systemów zapewnienia i zarządzania jakością żywności. |
3,0 | Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161 | |
3,5 | Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM. | |
4,0 | Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM. | |
4,5 | Student umie zastosować w praktyce przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC). | |
5,0 | Student umie zastosować w praktyce przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D2_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. | 2,0 | Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania |
3,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
3,5 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
4,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
4,5 | Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
5,0 | Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole |
Literatura podstawowa
- Kowalska J., Majewska E., Obiedziński M.w., Zadernowski M.R., Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Sp. z o.o., Gdańsk, 2006
- Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywnosci. Teoria i praktyka, Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa, 2010
- Halina Turlejska, Urszula Pilzner, Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowegoi, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Oleszko A., Prawo żywnosciowe wspólnotowego rynku rolnego, Wolters Kluwer Polska, 2006
- Turlejska H., Szponar L., Pelzner U., Co to jest system HACCP, Prace IŻŻ, Warszawa, 1998