Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności

Sylabus przedmiotu Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UE:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UE
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agata Korzelecka-Orkisz <Agata.Korzelecka-Orkisz@zut.edu.pl>, Joanna Szulc <Joanna.Szulc@zut.edu.pl>, Adam Tański <Adam.Tanski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 15 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 5 1,00,41zaliczenie
wykładyW6 10 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z chemii, ekonomii i biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych obrotu żywnością ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach produkcji i zapleczu naukowym, w gospodarce i obrocie produktami żywnościowymi.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Kontrola żywności w świetle najnowszych przepisów w Polsce i UE Obowiązujące i planowane zmiany znakowania wartością odżywczą5
5
wykłady
T-W-1Wpływ globalizacji na ochronę zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. Zintegrowane podejście Unii Europejskiej do bezpieczeństwa żywności – od producenta do konsumenta4
T-W-2Odpowiedzialność za produkt - od producenta do konsumenta2
T-W-3Ocena ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz – prace Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności3
T-W-4Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – właściwe znakowanie, kontrola1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Uczestnictwo w konsultacjach5
A-A-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-A-4Przygotowanie pracy zaliczeniowej7
A-A-5Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych6
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Uczestnictwo w konsultacjach5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu8
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.3_W01
Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnościa za produkt, przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczacej kontrolii żywności.
BL_1A_W24P1A_W01, P1A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-A-1, T-W-3M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.3_U01
Po ukończeniu kursu student ma umiejętność zastosowania w praktyce przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności
BL_1A_U19P1A_U06, P1A_U07C-1T-W-4, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-1M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.3_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
BL_1A_K02, BL_1A_K03P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K06, P1A_K08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-A-1M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.3_W01
Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnościa za produkt, przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczacej kontrolii żywności.
2,0Student nie zna żadnych przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
3,0Student zna niektóre, najważniejsze przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
3,5Student zna niektóre, najważniejsze przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
4,0Student zna wybrane przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności
4,5Student zna większość przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności
5,0Student zna przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.3_U01
Po ukończeniu kursu student ma umiejętność zastosowania w praktyce przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności
2,0Student nie umie zastosować w praktyce żadnych przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczacych obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
3,0Student umie zastosować w praktyce wybrane przepisy Polski dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
3,5Student umie zastosować w praktyce wybrane przepisy Unii Europejskiej i Polski dotyczące obrotem żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
4,0Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy Unii Europejskiej i Polski dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
4,5Student umie zastosować w praktyce większość przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
5,0Student umie zastosować w praktyce przepisy Unii Europejskiej i Polski dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.3_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
2,0Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,5Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
5,0Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole

Literatura podstawowa

  1. Kowalska J., Majewska E., Obiedziński M.w., Zadernowski M.R., Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Sp. z o.o., Gdańsk, 2006
  2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywnosci. Teoria i praktyka, Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa, 2010
  3. Halina Turlejska, Urszula Pilzner, Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowegoi, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Oleszko A., Prawo żywnosciowe wspólnotowego rynku rolnego, Wolters Kluwer Polska, 2006
  2. Turlejska H., Szponar L., Pelzner U., Co to jest system HACCP, Prace IŻŻ, Warszawa, 1998

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Kontrola żywności w świetle najnowszych przepisów w Polsce i UE Obowiązujące i planowane zmiany znakowania wartością odżywczą5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wpływ globalizacji na ochronę zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. Zintegrowane podejście Unii Europejskiej do bezpieczeństwa żywności – od producenta do konsumenta4
T-W-2Odpowiedzialność za produkt - od producenta do konsumenta2
T-W-3Ocena ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz – prace Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności3
T-W-4Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – właściwe znakowanie, kontrola1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Uczestnictwo w konsultacjach5
A-A-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-A-4Przygotowanie pracy zaliczeniowej7
A-A-5Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Uczestnictwo w konsultacjach5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu8
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O11.3_W01Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnościa za produkt, przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczacej kontrolii żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W24wykazuje znajomość aspektu społeczno-humanistycznego koncepcji żywności funkcjonalnej oraz podstaw dietetyki i technologi żywności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-1Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych obrotu żywnością ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach produkcji i zapleczu naukowym, w gospodarce i obrocie produktami żywnościowymi.
Treści programoweT-W-1Wpływ globalizacji na ochronę zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. Zintegrowane podejście Unii Europejskiej do bezpieczeństwa żywności – od producenta do konsumenta
T-W-2Odpowiedzialność za produkt - od producenta do konsumenta
T-W-4Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – właściwe znakowanie, kontrola
T-A-1Kontrola żywności w świetle najnowszych przepisów w Polsce i UE Obowiązujące i planowane zmiany znakowania wartością odżywczą
T-W-3Ocena ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz – prace Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna żadnych przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
3,0Student zna niektóre, najważniejsze przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
3,5Student zna niektóre, najważniejsze przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
4,0Student zna wybrane przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności
4,5Student zna większość przepisów Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności
5,0Student zna przepisy Polski i Unii Europejskiej dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O11.3_U01Po ukończeniu kursu student ma umiejętność zastosowania w praktyce przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U19umie ocenić jakość surowców oraz ich bezpieczeństwo; zna procedury i etapy pozyskiwania różnych produktów żywnościowych; rozważa wpływ czynników abiotycznych na jakość produktów żywnościowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych obrotu żywnością ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach produkcji i zapleczu naukowym, w gospodarce i obrocie produktami żywnościowymi.
Treści programoweT-W-4Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – właściwe znakowanie, kontrola
T-A-1Kontrola żywności w świetle najnowszych przepisów w Polsce i UE Obowiązujące i planowane zmiany znakowania wartością odżywczą
T-W-2Odpowiedzialność za produkt - od producenta do konsumenta
T-W-3Ocena ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz – prace Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
T-W-1Wpływ globalizacji na ochronę zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. Zintegrowane podejście Unii Europejskiej do bezpieczeństwa żywności – od producenta do konsumenta
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie zastosować w praktyce żadnych przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczacych obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
3,0Student umie zastosować w praktyce wybrane przepisy Polski dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
3,5Student umie zastosować w praktyce wybrane przepisy Unii Europejskiej i Polski dotyczące obrotem żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
4,0Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy Unii Europejskiej i Polski dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
4,5Student umie zastosować w praktyce większość przepisów Unii Europejskiej i Polski dotyczących obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności.
5,0Student umie zastosować w praktyce przepisy Unii Europejskiej i Polski dotyczące obrotu żywnością od producenta do konsumenta, odpowiedzialnością za produkt, kontroli żywności
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O11.3_K01Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K02rozumie podstawowe zasady etyki i postępuje zgodnie z nimi w swojej działalności
BL_1A_K03przejawia aktywny udział i zdyscyplinowanie w pracy indywidualnej oraz grupowej wykazując odpowiedzialne współdziałanie zarówno jako członek jak i lider zespołu koleżeńskiego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych obrotu żywnością ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach produkcji i zapleczu naukowym, w gospodarce i obrocie produktami żywnościowymi.
Treści programoweT-W-1Wpływ globalizacji na ochronę zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. Zintegrowane podejście Unii Europejskiej do bezpieczeństwa żywności – od producenta do konsumenta
T-W-2Odpowiedzialność za produkt - od producenta do konsumenta
T-W-4Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – właściwe znakowanie, kontrola
T-W-3Ocena ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz – prace Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
T-A-1Kontrola żywności w świetle najnowszych przepisów w Polsce i UE Obowiązujące i planowane zmiany znakowania wartością odżywczą
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,5Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
5,0Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole