Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,02,0451
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0305
ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0306

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowa - 6 tygodniegzamin6,0praktykipraktyczne6,02,064

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152
Chemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Elementy grafiki inżynierskiej i użytkowejzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,02,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Makroekonomiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
Matematykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne2,01,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikroekonomiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152
Ochrona środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0301
Statystykazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Toksykologia żywności i przedmiotów użytkuegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Wybrane zagadnienia z fizykizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza sensorycznaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,01,0301
Metody oceny towarówzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne2,01,0302
Mikrobiologiaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0302
Nauka o materiałachegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0302
Podstawy zarządzania i marketinguzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,02,0302
Prawo żywnościoweegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Produkt w strategii przedsiębiorstwazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0302

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 17wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 18wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 19wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Praca dyplomowa (inżynierska)zaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariapraktyczne2,02,0307
Analiza instrumentalnaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0305
wykładyaudytoryjne1,01,0155
Aparatura i inżynieria procesów produkcji żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0136
laboratoriapraktyczne2,02,0266
Chłodnictwo i przechowalnictwozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Opakowalnictwoegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Procedury celnezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Rachunkowość i finanse przedsiębiorstwzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne2,02,0303
Towaroznawstwo artykułów przemysłowychzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Towaroznawstwo produktów ubocznychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0157
laboratoriapraktyczne2,01,0307
Towaroznawstwo rybzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0157
laboratoriapraktyczne2,01,0307
Towaroznawstwo surowców roślinnychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0157
laboratoriapraktyczne2,01,0307
Towaroznawstwo surowców zwierzęcychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0156
laboratoriapraktyczne2,01,0306
Towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0603
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Usługi w obrocie towarowymzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Zarys ogólnej technologii żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Zarządzanie jakościązaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,0264
wykładyaudytoryjne2,01,0264

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0laboratoriapraktyczne1,01,0303
laboratoriapraktyczne1,01,0304
laboratoriapraktyczne2,02,0605
laboratoriapraktyczne3,02,0606
2 Język niemieckiegzamin7,0laboratoriapraktyczne1,01,0303
laboratoriapraktyczne1,01,0304
laboratoriapraktyczne2,02,0605
laboratoriapraktyczne3,02,0606

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,03,0451
2 Etyka pracyzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,03,0451
3 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,03,0451

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Odnawialne źródła energii w turystycezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
2 Towaroznawstwo środków czystościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0265
laboratoriapraktyczne2,02,0265

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena w produkcjiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0263
laboratoriapraktyczne2,02,0263
2 Higiena w zakładach spożywczychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0263
wykładyaudytoryjne2,01,0263

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena żywienia dzieci, młodzieży i dorosłego człowiekaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0264
wykładyaudytoryjne2,01,0264
2 Towar a mody żywienioweegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0264
wykładyaudytoryjne2,01,0264

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Promocja w towaroznawstwieegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0264
laboratoriapraktyczne2,02,0264
2 Systemy informatyczne w towaroznawstwieegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0264
laboratoriapraktyczne2,01,0264

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Regionalne produkty z mięsaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0266
laboratoriapraktyczne2,02,0266
2 Regionalne produkty z mlekaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0266
laboratoriapraktyczne2,02,0266

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Narzędzia połowu jako towaregzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0264
wykładyaudytoryjne2,01,0264
2 Port jako miejsce przeładunkuegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0264
laboratoriapraktyczne2,02,0264

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Usługi w hotelarstwieegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0266
wykładyaudytoryjne2,01,0266
2 Usługi w turystyceegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0266
laboratoriapraktyczne2,02,0266

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza cyklu trwania produktuzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0264
wykładyaudytoryjne2,01,0264
2 Zintegrowana polityka produktowa.zaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0264
wykładyaudytoryjne2,01,0264

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Szkodniki i ich zwalczaniezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
2 Szkodniki w żywnościzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0265
laboratoriapraktyczne2,02,0265

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Towaroznawstwo biopaliwzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
2 Towaroznawstwo materiałów budowlanychzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Organizacja wystaw i pokazów towarówzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
2 Przygotowanie wniosków na projekty dofinansowywane przez Unię i inne organizacjezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 GMOzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0266
wykładyaudytoryjne2,01,0266
2 Metody molekularne w ocenie żywnościzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0266
wykładyaudytoryjne2,01,0266

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ocena oddziaływania produktu na środowiskozaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0266
wykładyaudytoryjne2,01,0266
2 Towaroznawstwo ścieków i odpadówzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0266
wykładyaudytoryjne2,01,0266

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Organizacja sportów wodnychzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0266
wykładyaudytoryjne2,01,0266
2 Sporty ekstremalnezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0266
wykładyaudytoryjne2,01,0266

Blok obieralny 17 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Specyfika wód przejściowychzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
2 Uzdatnianie i jakość wody dla celów przemysłowych i komunalnychzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265

Blok obieralny 18 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekonomika i organizacja produkcjizaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0265
laboratoriapraktyczne2,02,0265
2 Opakowania inteligentnezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265

Blok obieralny 19 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergenyzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0267
wykładyaudytoryjne2,01,0267
2 Żywność ekologicznazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0267
wykładyaudytoryjne2,01,0267