Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_B13_U01 | Umie analizować otoczenie przedsiębiorstwa łącznie z identyfikowaniem szans i zagrożeń; dokonywać segmentacji rynku, komponować strategie cenowe, tworzyć strategie dystrybucji. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_U16 | Posiada umiejętność zarządzania zasobami ludzkimi w przemyśle oraz przedsiębiorstwach. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_U02 | potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
S1A_U03 | potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U04 | potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U05 | prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U06 | wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej |
S1A_U07 | analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia |
S1A_U10 | posiada umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
---|
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Przedmiot nawiązuje do teorii i praktyki zarządzania marketingowego w przedsiębiorstwie. Uczestnicy zajęć mają otzrymać wiedzę na temat kompleksu i systemu marketingowego, zasad i funkcji marketingowych, a także sposobów efektywnego ich wykorzystywania w działalnosci gospodarczej przedsiębiorstw związanej z rolnictwem i przetwórstwem żywności. W części praktycznej studenci mają umieć: analizować otoczenie przedsiębiorstwa łącznie z identyfikowaniem szans i zagrożeń; dokonywać segmentacji rynku, wprowadzać na rynek nowe produkty i analizować cykl życia produktu, komponować strategie cenowe, tworzyć straegie dystrybucji, a także analizować i oceniać treści reklam promowanych produktów. Studenci poznają podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem zorganizowanym działań ludzi, zachowania w organizacji oraz podejście do jakosci w organizacji. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Istota i system marketingu. |
---|
T-W-8 | Podstawowe kategorie produkcyjne i ekonomiczne stosowane w rolnictwie. |
T-W-10 | Istota zarzadzania |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
M-3 | Praca w grupach |
Sposób oceny | S-5 | Ocena formująca: Zaliczenie |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Umie analizować otoczenie przedsiębiorstwa łącznie z identyfikowaniem szans i zagrożeń; dokonywać segmentacji rynku, komponować strategie cenowe, tworzyć strategie dystrybucji. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |