Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_O17-2tz_W01 | Posiada wiedzę z zakresu wymagań prawnych i technologicznych w zakresie pierwotnej i wtórnej produkcji żywności ekologicznej pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_W14 | Posiada wiedzę związaną z charakterystyką towaroznawczą surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. Posiada wiedzę w zakresie charakterystyki towaroznawczej ubocznych surowców i produktów przemysłu spożywczego. Posiada podstawową wiadomości z zakresu przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego z uwzględnieniem technologii pozyskiwania i przetwarzania oraz ich właściwości. |
---|
TOW_1A_W15 | Posiada wiedzę związaną z charakterystyką towaroznawczą surowców i produktów pochodzenia roślinnego. Posiada podstawowe wiadomości z zakresu przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego z uwzględnieniem technologii pozyskiwania i przetwarzania oraz ich właściwości. Zna pojęcie żywności ekologicznej. |
TOW_1A_W17 | Posiada uporządkowaną wiedzę na temat metod zabezpieczenia surowców i produktów rolno-spożywczych i przemysłowych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. Ma wiedzę w zakresie podziału i przeglądu materiałów do produkcji opakowań, ich podział, ocenę, certyfikację, oznakowania oraz ich dobór. |
TOW_1A_W18 | Zna podstawy funkcjonowania środowiska abiotycznego i biotycznego. Ma podstawową wiedzę z zakresu ochrony środowiska, regulacji prawnych, ekologii turystyki. |
TOW_1A_W23 | Ma wiedzę na temat oddziaływania środowiska pomiędzy towarami żywnościowymi i nieżywnościowymi oraz pomiędzy środowiskiem a człowiekiem. |
TOW_1A_W24 | Zna źródła, z których można pozyskać środki na dofinansowanie działalności. Ma ogólną orientację w podstawowych problemach towaroznawstwa na poziomie inżynierskim. |
TOW_1A_W25 | Ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach organizacji, przyrody nieożywionej oraz technicznych zadaniach inżynierskich. Wykazuje się znajomością podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał środowiska w celu poprawy jakości życia człowieka. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_W01 | ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk |
---|
S1A_W02 | posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach |
S1A_W03 | ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej |
S1A_W04 | zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości |
S1A_W05 | ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach |
S1A_W06 | zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące |
S1A_W07 | ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania |
S1A_W08 | ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian |
S1A_W09 | ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji |
S1A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego |
S1A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Nabycie przez studentów wiedzy ogólnej nt. rolnictwa i hodowli ekologicznej oraz szczegółowej o warunkach przetwórstwa i obrotu żywnością ekologiczną oraz certyfikacji i kontroli jakości. |
---|
C-2 | Przygotowanie i prowadzenie prezentacji dotyczących zagadnień związanych z żywnością ekologiczną. |
Treści programowe | T-W-1 | Produkcja zrównoważona i rolnictwo ekologiczne w Polsce i na świecie. |
---|
T-W-2 | Hodowla ekologiczna. |
T-W-3 | Dobra Praktyka Rolnicza (GAP). |
T-L-6 | Ocena porównawcza właściwości przeciwutleniających żywności ekologicznej i konwencjonalnej |
T-L-2 | Dobra Praktyka Rolnicza (GAP) w produkcji ekologicznej |
T-W-4 | Wymagania prawa w zakresie produkcji ekologicznej |
T-W-5 | Produkcja żywnosci ekologicznej |
T-W-6 | Znakowanie żywnosci ekologicznej |
T-W-7 | Kontrola i nadzór nad jakością żywności ekologicznej |
T-L-4 | Ocena jakości żywności ekologicznej i konwencjonalnej pochodzenia roślinnego. |
T-L-3 | Znakowanie żywności ekologicznej |
T-L-5 | Ocena jakości żywności ekologicznej i konwencjonalnej pochodzenia zwierzęcego. |
Metody nauczania | M-1 | wykład informacyjny |
---|
M-2 | metoda projektów |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: projekt i prezentacja |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: test egzaminacyjny |
S-3 | Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna z bieżącej tematyki zajęć |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Posiada podstawową wiedzę z zakresu wymagań prawnych i technologicznych w zakresie pierwotnej i wtórnej produkcji żywności ekologicznej pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |