Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Ekonomika i organizacja produkcji:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomika i organizacja produkcji
Specjalność towaroznawstwo żywności
Jednostka prowadząca Zakład Gospodarki Rybackiej
Nauczyciel odpowiedzialny Wawrzyniec Wawrzyniak <Wawrzyniec.Wawrzyniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>, Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>, Henryk Sendłak <Henryk.Sendlak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 26 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 26 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość mikroekonomii i makroekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z funkcjonowaniem przedsiebiorstwa, jego organizacją i zarządzaniem nim.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Tematyka z wykładów26
26
wykłady
T-W-1Teoretyczne podstawy funkcjonowania przedsiębiorstw2
T-W-2Formy i przekształcenia przedsiębiorstw2
T-W-3Otoczenie przedsiębiorstwa2
T-W-4Stosunki przedsiębiorstwa z innymi podmiotami2
T-W-5Zarządzanie przedsiębiorstwem2
T-W-6Zasoby w przedsiębiorstwie2
T-W-7Gospodarowanie majątkiem trwałym2
T-W-8Gospodarowanie majątkiem obrotowym2
T-W-9Gospodarowanie kapitałem ludzkim2
T-W-10Innowacje w przedsiębiorstwie2
T-W-11Finansowa ocena działalności przedsiębiorstw2
T-W-12Otoczenie przyszłości2
T-W-13Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie2
26

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Rozwiązywanie praktycznych problemów przedstawionych na wykładach w oparciu o aktywność własna studentów26
A-L-2studiowanie literatury34
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.26
A-W-2Studiowanie literatury35
61

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wyklad informacyjny i wyklad problemowy z wykorzystaniem narzedzi multimedialnych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Laboratoria -zaliczenie. Wyklady-egzamin

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O16-2tz_W01
Opanowanie podstaw wiedzy z zakresu funkcjonowania , organizacji i zarzadzania przedsiębiorstwem
TOW_1A_W05, TOW_1A_W06, TOW_1A_W10, TOW_1A_W12, TOW_1A_W19S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O16-2tz_U01
Możliwość i umiejętność organizowania pracy w przedsiębiorstwie. Zdolność do założenia i prowadzenia małej firmy.
TOW_1A_U04, TOW_1A_U05, TOW_1A_U07, TOW_1A_U10, TOW_1A_U12, TOW_1A_U14, TOW_1A_U16, TOW_1A_U17S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08, S1A_U10InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-4, T-W-5, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O16-2tz_K01
Zdolność do zrobienia kariery w firmie oraz osiągnięcia sukcesu w zarządzaniu małą firmą.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K02, TOW_1A_K04, TOW_1A_K06, TOW_1A_K07S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-W-10, T-W-11, T-W-12M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O16-2tz_W01
Opanowanie podstaw wiedzy z zakresu funkcjonowania , organizacji i zarzadzania przedsiębiorstwem
2,0brak pełnej wiedzy
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5Student powinien dosc dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,0Student powinien dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,5ponad dobra znajomosc całosci materiału
5,0Pełna znajomosc zasad funkcjonowania przedsiebiorstw

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O16-2tz_U01
Możliwość i umiejętność organizowania pracy w przedsiębiorstwie. Zdolność do założenia i prowadzenia małej firmy.
2,0Brak znajomosci pełnego materiału
3,0powierzchowna znajomosc całosci materiału
3,5powierzchowna znajomosc całosci materiału , wybrane zagadnienia lepiej poznane
4,0dobra znajomosc całosci materiału
4,5Student powinien znac pełen zakres przedstawionego materiału i próbowac wykorzystac go w praktyce
5,0Student powinien znac pełen zakres przedstawionego materiału i umiec wykorzystac go efektywnie w praktyce

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O16-2tz_K01
Zdolność do zrobienia kariery w firmie oraz osiągnięcia sukcesu w zarządzaniu małą firmą.
2,0brak aktywnosci
3,0dostateczna aktywnosc na zajeciach
3,5dosc dobra aktywnosc na zajeciach
4,0dobra aktywnosc na zajeciach
4,5ponad dobra aktywnosc na zajeciach
5,0wybitna aktywnosc na zajeciach

Literatura podstawowa

  1. red. Stanisław Marek, Elementy nauki oprzedsiębiorstwie, Economicus, Szczecin, 2008

Literatura dodatkowa

  1. inne podreczniki z tego zakresu i internet, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Tematyka z wykładów26
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Teoretyczne podstawy funkcjonowania przedsiębiorstw2
T-W-2Formy i przekształcenia przedsiębiorstw2
T-W-3Otoczenie przedsiębiorstwa2
T-W-4Stosunki przedsiębiorstwa z innymi podmiotami2
T-W-5Zarządzanie przedsiębiorstwem2
T-W-6Zasoby w przedsiębiorstwie2
T-W-7Gospodarowanie majątkiem trwałym2
T-W-8Gospodarowanie majątkiem obrotowym2
T-W-9Gospodarowanie kapitałem ludzkim2
T-W-10Innowacje w przedsiębiorstwie2
T-W-11Finansowa ocena działalności przedsiębiorstw2
T-W-12Otoczenie przyszłości2
T-W-13Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie2
26

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Rozwiązywanie praktycznych problemów przedstawionych na wykładach w oparciu o aktywność własna studentów26
A-L-2studiowanie literatury34
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.26
A-W-2Studiowanie literatury35
61
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O16-2tz_W01Opanowanie podstaw wiedzy z zakresu funkcjonowania , organizacji i zarzadzania przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W05Ma podstawową wiedzę w zakresie ekonomiki zarządzania przedsiębiorstwem, handlu, prawa patentowego i ochrony własności intelektualnej. Ma podstawową wiedzę na temat cyklu życia produktu, produktywności, narzędzi marketingowych stosowanych przy wprowadzaniu nowego produktu na rynek.
TOW_1A_W06Ma podstawową wiedzę w zakresie nauk społecznych i humanistycznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk. Ma wiedzę z zakresu fizjologii pracy.
TOW_1A_W10Ma podstawowe wiadomości z zakresu makro i mikroekonomii, ma wiedzę na temat funkcjonowania podstawowych podmiotów gospodarczych. Ma wiedzę na temat narzędzi analizy ekonomicznej.
TOW_1A_W12Posiada podstawową wiedzę z zakresu prawa konstytucyjnego, administracyjnego, cywilnego, karnego a także prawa żywnościowego i celnego.
TOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z funkcjonowaniem przedsiebiorstwa, jego organizacją i zarządzaniem nim.
Treści programoweT-W-1Teoretyczne podstawy funkcjonowania przedsiębiorstw
T-W-2Formy i przekształcenia przedsiębiorstw
T-W-3Otoczenie przedsiębiorstwa
Metody nauczaniaM-1Wyklad informacyjny i wyklad problemowy z wykorzystaniem narzedzi multimedialnych.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Laboratoria -zaliczenie. Wyklady-egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak pełnej wiedzy
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5Student powinien dosc dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,0Student powinien dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,5ponad dobra znajomosc całosci materiału
5,0Pełna znajomosc zasad funkcjonowania przedsiebiorstw
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O16-2tz_U01Możliwość i umiejętność organizowania pracy w przedsiębiorstwie. Zdolność do założenia i prowadzenia małej firmy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U04Umie dokonać identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkt, produkcję i jakość oraz wykazuje się znajomością zastosowania rutynowych technik inżynierskich do kierunku i profilu studiów.
TOW_1A_U05Potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne dotyczące studiowanego kierunku
TOW_1A_U07Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygnięcia dylematów pojawiających się w pracy zawodowej.
TOW_1A_U10Posiada umiejętność organizacji i realizacji usług. Potrafi współpracować z kontrahentami krajowymi i zagranicznymi.
TOW_1A_U12Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach.
TOW_1A_U14Wykazuje znajomość słabych i mocnych stron standardowych działań rozwiązujących zaistniałe problemy zawodowe dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich.
TOW_1A_U16Posiada umiejętność zarządzania zasobami ludzkimi w przemyśle oraz przedsiębiorstwach.
TOW_1A_U17Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w organach nadzoru urzędowego.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych
S1A_U10posiada umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z funkcjonowaniem przedsiebiorstwa, jego organizacją i zarządzaniem nim.
Treści programoweT-W-4Stosunki przedsiębiorstwa z innymi podmiotami
T-W-5Zarządzanie przedsiębiorstwem
T-W-7Gospodarowanie majątkiem trwałym
Metody nauczaniaM-1Wyklad informacyjny i wyklad problemowy z wykorzystaniem narzedzi multimedialnych.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Laboratoria -zaliczenie. Wyklady-egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak znajomosci pełnego materiału
3,0powierzchowna znajomosc całosci materiału
3,5powierzchowna znajomosc całosci materiału , wybrane zagadnienia lepiej poznane
4,0dobra znajomosc całosci materiału
4,5Student powinien znac pełen zakres przedstawionego materiału i próbowac wykorzystac go w praktyce
5,0Student powinien znac pełen zakres przedstawionego materiału i umiec wykorzystac go efektywnie w praktyce
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O16-2tz_K01Zdolność do zrobienia kariery w firmie oraz osiągnięcia sukcesu w zarządzaniu małą firmą.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
TOW_1A_K04Umie przyjąć postawę lidera. Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podejmowane działania w zakresie szeroko rozumianego towaroznawstwa i usług.
TOW_1A_K06Jest przygotowany do bycia aktywnym w życiu społecznym i zawodowym.
TOW_1A_K07Umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych uwzględniając aspekty prawne i ekonomiczne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z funkcjonowaniem przedsiebiorstwa, jego organizacją i zarządzaniem nim.
Treści programoweT-W-10Innowacje w przedsiębiorstwie
T-W-11Finansowa ocena działalności przedsiębiorstw
T-W-12Otoczenie przyszłości
Metody nauczaniaM-1Wyklad informacyjny i wyklad problemowy z wykorzystaniem narzedzi multimedialnych.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Laboratoria -zaliczenie. Wyklady-egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak aktywnosci
3,0dostateczna aktywnosc na zajeciach
3,5dosc dobra aktywnosc na zajeciach
4,0dobra aktywnosc na zajeciach
4,5ponad dobra aktywnosc na zajeciach
5,0wybitna aktywnosc na zajeciach