Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabusy - pełny wykaz przedmiotów:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Filozofiaprzedmiot wspólny2 / 1
Informatykaprzedmiot wspólny
Język angielskiprzedmiot wspólny5 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny5 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomii i zarządzaniaprzedmiot wspólny
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny4 / 1
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Socjologiaprzedmiot wspólny2 / 2
Szkolenie biblioteczneprzedmiot wspólny
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny4 / 2
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny1 / 1
Zdrowy tryb życiaprzedmiot wspólny1 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny4 / 3
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny4 / 4
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i organicznaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematyka z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Apifaunaprzedmiot wspólny3 / 1
Biologia molekularnaprzedmiot wspólny
Botanikaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Genetyka ogólnaprzedmiot wspólny
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny3 / 2
Mikrobiologiaprzedmiot wspólny
Praca dyplomowa (licencjacka)przedmiot wspólny
Proteomikaprzedmiot wspólny
Seminarium licencjackieprzedmiot wspólny
Warsztaty naukoweprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Łowiectwoprzedmiot wspólny3 / 3
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności16 / 1
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności11 / 1
AntyoksydantyBiologia ogólna10 / 1
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności10 / 1
Badania in vivo i in vitroBiologia ogólna
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Behawior rozroduBiologia ogólna14 / 1
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności15 / 1
Bioaktywność jajBiologia ogólna15 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności15 / 2
Biochemia dopinguBiologia ogólna9 / 1
BioklimatologiaBiologia ogólna15 / 2
Biologia komórkiBiologia ogólna
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBiologia ogólna
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia ogólna8 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBiologia ogólna12 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBezpieczeństwo żywności9 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia ogólna9 / 2
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności9 / 2
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności13 / 1
ChronobiologiaBiologia ogólna16 / 1
Dobrostan zwierzątBiologia ogólna11 / 1
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności11 / 2
DomestykacjaBiologia ogólna11 / 2
Ekofizjologia zwierzątBiologia ogólna7 / 1
Ekologia ogólnaBiologia ogólna
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBiologia ogólna
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia ogólna8 / 2
EkotoksykologiaBiologia ogólna12 / 2
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia ogólna14 / 2
EtologiaBiologia ogólna11 / 3
EtykaBiologia ogólna6 / 1
EtykaBezpieczeństwo żywności6 / 1
EwolucjonizmBiologia ogólna11 / 4
Fizjologia noworodkaBiologia ogólna7 / 2
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia ogólna16 / 2
Fizjologia zwierzątBiologia ogólna
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
GMOBiologia ogólna13 / 1
GMOBezpieczeństwo żywności13 / 2
GenomikaBiologia ogólna
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Geologia z gleboznawstwemBiologia ogólna12 / 3
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności11 / 3
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBiologia ogólna
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Historia przetwórstwa żywnościBiologia ogólna15 / 3
Inżynieria genetycznaBiologia ogólna
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności14 / 1
Komunikacja komórkowaBiologia ogólna16 / 3
KriogenikaBiologia ogólna14 / 3
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności9 / 3
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności17 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności8 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności17 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności8 / 3
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia ogólna13 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia ogólna9 / 3
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
MikologiaBiologia ogólna10 / 2
MikologiaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności12 / 1
Monitoring biologicznyBiologia ogólna12 / 4
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności9 / 4
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności15 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBiologia ogólna
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona środowiskaBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności12 / 2
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia ogólna17 / 1
Podstawy biotechnologiiBiologia ogólna
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Podstawy immunologiiBiologia ogólna10 / 3
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności14 / 2
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności10 / 4
ProtozoologiaBiologia ogólna
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia ogólna15 / 4
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności15 / 5
PsychologiaBiologia ogólna6 / 2
PsychologiaBezpieczeństwo żywności6 / 2
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności12 / 3
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności12 / 4
Terapie genoweBiologia ogólna13 / 3
ToksykologiaBiologia ogólna9 / 4
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności16 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności16 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności14 / 4
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia ogólna10 / 4
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności7 / 1
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności11 / 4
Zwierzęta synantropijneBiologia ogólna17 / 2
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia ogólna
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności7 / 2
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności13 / 4

Sylabusy - wykaz przedmiotów wspólnych dla specjalności:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Filozofiaprzedmiot wspólny2 / 1
Informatykaprzedmiot wspólny
Język angielskiprzedmiot wspólny5 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny5 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomii i zarządzaniaprzedmiot wspólny
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny4 / 1
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Socjologiaprzedmiot wspólny2 / 2
Szkolenie biblioteczneprzedmiot wspólny
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny4 / 2
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny1 / 1
Zdrowy tryb życiaprzedmiot wspólny1 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny4 / 3
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny4 / 4
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i organicznaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematyka z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Apifaunaprzedmiot wspólny3 / 1
Biologia molekularnaprzedmiot wspólny
Botanikaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Genetyka ogólnaprzedmiot wspólny
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny3 / 2
Mikrobiologiaprzedmiot wspólny
Praca dyplomowa (licencjacka)przedmiot wspólny
Proteomikaprzedmiot wspólny
Seminarium licencjackieprzedmiot wspólny
Warsztaty naukoweprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Łowiectwoprzedmiot wspólny3 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Bezpieczeństwo żywności

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności16 / 1
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności11 / 1
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności10 / 1
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności15 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności15 / 2
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biotechnologia w ochronie środowiskaBezpieczeństwo żywności9 / 1
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności9 / 2
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności13 / 1
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności11 / 2
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
EtykaBezpieczeństwo żywności6 / 1
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
GMOBezpieczeństwo żywności13 / 2
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności11 / 3
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności14 / 1
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności9 / 3
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności17 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności8 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności17 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności8 / 3
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
MikologiaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności12 / 1
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności9 / 4
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności15 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności12 / 2
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności14 / 2
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności10 / 4
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności15 / 5
PsychologiaBezpieczeństwo żywności6 / 2
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności12 / 3
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności12 / 4
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności16 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności16 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności14 / 4
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności7 / 1
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności11 / 4
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności7 / 2
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności13 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Biologia ogólna

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
AntyoksydantyBiologia ogólna10 / 1
Badania in vivo i in vitroBiologia ogólna
Behawior rozroduBiologia ogólna14 / 1
Bioaktywność jajBiologia ogólna15 / 1
Biochemia dopinguBiologia ogólna9 / 1
BioklimatologiaBiologia ogólna15 / 2
Biologia komórkiBiologia ogólna
Biologia rozwojuBiologia ogólna
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia ogólna8 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBiologia ogólna12 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia ogólna9 / 2
ChronobiologiaBiologia ogólna16 / 1
Dobrostan zwierzątBiologia ogólna11 / 1
DomestykacjaBiologia ogólna11 / 2
Ekofizjologia zwierzątBiologia ogólna7 / 1
Ekologia ogólnaBiologia ogólna
Ekologia zwierzątBiologia ogólna
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia ogólna8 / 2
EkotoksykologiaBiologia ogólna12 / 2
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia ogólna14 / 2
EtologiaBiologia ogólna11 / 3
EtykaBiologia ogólna6 / 1
EwolucjonizmBiologia ogólna11 / 4
Fizjologia noworodkaBiologia ogólna7 / 2
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia ogólna16 / 2
Fizjologia zwierzątBiologia ogólna
GMOBiologia ogólna13 / 1
GenomikaBiologia ogólna
Geologia z gleboznawstwemBiologia ogólna12 / 3
Histologia zwierzątBiologia ogólna
Historia przetwórstwa żywnościBiologia ogólna15 / 3
Inżynieria genetycznaBiologia ogólna
Komunikacja komórkowaBiologia ogólna16 / 3
KriogenikaBiologia ogólna14 / 3
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia ogólna13 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia ogólna9 / 3
MikologiaBiologia ogólna10 / 2
Monitoring biologicznyBiologia ogólna12 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBiologia ogólna
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia ogólna17 / 1
Podstawy biotechnologiiBiologia ogólna
Podstawy immunologiiBiologia ogólna10 / 3
ProtozoologiaBiologia ogólna
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia ogólna15 / 4
PsychologiaBiologia ogólna6 / 2
Terapie genoweBiologia ogólna13 / 3
ToksykologiaBiologia ogólna9 / 4
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia ogólna10 / 4
Zwierzęta synantropijneBiologia ogólna17 / 2
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia ogólna

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego modułu:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Filozofiaprzedmiot wspólny2 / 1
Informatykaprzedmiot wspólny
Język angielskiprzedmiot wspólny5 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny5 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomii i zarządzaniaprzedmiot wspólny
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny4 / 1
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Socjologiaprzedmiot wspólny2 / 2
Szkolenie biblioteczneprzedmiot wspólny
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny4 / 2
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny1 / 1
Zdrowy tryb życiaprzedmiot wspólny1 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny4 / 3
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny4 / 4
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i organicznaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematyka z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Apifaunaprzedmiot wspólny3 / 1
Biologia molekularnaprzedmiot wspólny
Botanikaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Genetyka ogólnaprzedmiot wspólny
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny3 / 2
Mikrobiologiaprzedmiot wspólny
Praca dyplomowa (licencjacka)przedmiot wspólny
Proteomikaprzedmiot wspólny
Seminarium licencjackieprzedmiot wspólny
Warsztaty naukoweprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Łowiectwoprzedmiot wspólny3 / 3
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności16 / 1
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności11 / 1
AntyoksydantyBiologia ogólna10 / 1
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności10 / 1
Badania in vivo i in vitroBiologia ogólna
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Behawior rozroduBiologia ogólna14 / 1
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności15 / 1
Bioaktywność jajBiologia ogólna15 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności15 / 2
Biochemia dopinguBiologia ogólna9 / 1
BioklimatologiaBiologia ogólna15 / 2
Biologia komórkiBiologia ogólna
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBiologia ogólna
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia ogólna8 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBiologia ogólna12 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBezpieczeństwo żywności9 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia ogólna9 / 2
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności9 / 2
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności13 / 1
ChronobiologiaBiologia ogólna16 / 1
Dobrostan zwierzątBiologia ogólna11 / 1
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności11 / 2
DomestykacjaBiologia ogólna11 / 2
Ekofizjologia zwierzątBiologia ogólna7 / 1
Ekologia ogólnaBiologia ogólna
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBiologia ogólna
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia ogólna8 / 2
EkotoksykologiaBiologia ogólna12 / 2
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia ogólna14 / 2
EtologiaBiologia ogólna11 / 3
EtykaBiologia ogólna6 / 1
EtykaBezpieczeństwo żywności6 / 1
EwolucjonizmBiologia ogólna11 / 4
Fizjologia noworodkaBiologia ogólna7 / 2
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia ogólna16 / 2
Fizjologia zwierzątBiologia ogólna
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
GMOBiologia ogólna13 / 1
GMOBezpieczeństwo żywności13 / 2
GenomikaBiologia ogólna
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Geologia z gleboznawstwemBiologia ogólna12 / 3
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności11 / 3
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBiologia ogólna
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Historia przetwórstwa żywnościBiologia ogólna15 / 3
Inżynieria genetycznaBiologia ogólna
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności14 / 1
Komunikacja komórkowaBiologia ogólna16 / 3
KriogenikaBiologia ogólna14 / 3
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności9 / 3
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności17 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności8 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności17 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności8 / 3
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia ogólna13 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia ogólna9 / 3
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
MikologiaBiologia ogólna10 / 2
MikologiaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności12 / 1
Monitoring biologicznyBiologia ogólna12 / 4
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności9 / 4
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności15 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBiologia ogólna
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona środowiskaBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności12 / 2
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia ogólna17 / 1
Podstawy biotechnologiiBiologia ogólna
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Podstawy immunologiiBiologia ogólna10 / 3
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności14 / 2
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności10 / 4
ProtozoologiaBiologia ogólna
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia ogólna15 / 4
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności15 / 5
PsychologiaBiologia ogólna6 / 2
PsychologiaBezpieczeństwo żywności6 / 2
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności12 / 3
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności12 / 4
Terapie genoweBiologia ogólna13 / 3
ToksykologiaBiologia ogólna9 / 4
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności16 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności16 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności14 / 4
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia ogólna10 / 4
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności7 / 1
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności11 / 4
Zwierzęta synantropijneBiologia ogólna17 / 2
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia ogólna
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności7 / 2
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności13 / 4

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego bloku obieralnego:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Informatykaprzedmiot wspólny
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomii i zarządzaniaprzedmiot wspólny
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Szkolenie biblioteczneprzedmiot wspólny
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i organicznaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematyka z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Biologia molekularnaprzedmiot wspólny
Botanikaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Genetyka ogólnaprzedmiot wspólny
Mikrobiologiaprzedmiot wspólny
Praca dyplomowa (licencjacka)przedmiot wspólny
Proteomikaprzedmiot wspólny
Seminarium licencjackieprzedmiot wspólny
Warsztaty naukoweprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Badania in vivo i in vitroBiologia ogólna
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Biologia komórkiBiologia ogólna
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBiologia ogólna
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Ekologia ogólnaBiologia ogólna
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBiologia ogólna
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Fizjologia zwierzątBiologia ogólna
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
GenomikaBiologia ogólna
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBiologia ogólna
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Inżynieria genetycznaBiologia ogólna
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona bioróżnorodnościBiologia ogólna
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona środowiskaBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Podstawy biotechnologiiBiologia ogólna
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
ProtozoologiaBiologia ogólna
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia ogólna
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 2

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Filozofiaprzedmiot wspólny2 / 1
Socjologiaprzedmiot wspólny2 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 5

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Język angielskiprzedmiot wspólny5 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny5 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 4

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny4 / 1
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny4 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny4 / 3
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny4 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 1

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny1 / 1
Zdrowy tryb życiaprzedmiot wspólny1 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 3

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Apifaunaprzedmiot wspólny3 / 1
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny3 / 2
Łowiectwoprzedmiot wspólny3 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 16

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności16 / 1
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności16 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności16 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 11

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności11 / 1
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności11 / 2
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności11 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności11 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 10

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
AntyoksydantyBiologia ogólna10 / 1
MikologiaBiologia ogólna10 / 2
Podstawy immunologiiBiologia ogólna10 / 3
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia ogólna10 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 10

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności10 / 1
MikologiaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności10 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 14

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Behawior rozroduBiologia ogólna14 / 1
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia ogólna14 / 2
KriogenikaBiologia ogólna14 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 15

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności15 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności15 / 2
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności15 / 4
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności15 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 15

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bioaktywność jajBiologia ogólna15 / 1
BioklimatologiaBiologia ogólna15 / 2
Historia przetwórstwa żywnościBiologia ogólna15 / 3
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia ogólna15 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 9

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biochemia dopinguBiologia ogólna9 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia ogólna9 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia ogólna9 / 3
ToksykologiaBiologia ogólna9 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 8

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia ogólna8 / 1
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia ogólna8 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 12

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biotechnologia w ochronie środowiskaBiologia ogólna12 / 1
EkotoksykologiaBiologia ogólna12 / 2
Geologia z gleboznawstwemBiologia ogólna12 / 3
Monitoring biologicznyBiologia ogólna12 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 9

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biotechnologia w ochronie środowiskaBezpieczeństwo żywności9 / 1
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności9 / 2
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności9 / 3
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności9 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 13

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności13 / 1
GMOBezpieczeństwo żywności13 / 2
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności13 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 16

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
ChronobiologiaBiologia ogólna16 / 1
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia ogólna16 / 2
Komunikacja komórkowaBiologia ogólna16 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 11

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Dobrostan zwierzątBiologia ogólna11 / 1
DomestykacjaBiologia ogólna11 / 2
EtologiaBiologia ogólna11 / 3
EwolucjonizmBiologia ogólna11 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 7

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Ekofizjologia zwierzątBiologia ogólna7 / 1
Fizjologia noworodkaBiologia ogólna7 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 6

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
EtykaBiologia ogólna6 / 1
PsychologiaBiologia ogólna6 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 6

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
EtykaBezpieczeństwo żywności6 / 1
PsychologiaBezpieczeństwo żywności6 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 13

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
GMOBiologia ogólna13 / 1
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia ogólna13 / 2
Terapie genoweBiologia ogólna13 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 14

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności14 / 1
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności14 / 2
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności14 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 17

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności17 / 1
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności17 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 8

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności8 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności8 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 12

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności12 / 1
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności12 / 2
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności12 / 3
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności12 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 17

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia ogólna17 / 1
Zwierzęta synantropijneBiologia ogólna17 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 7

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności7 / 1
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności7 / 2