Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabus przedmiotu Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelich
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Zakład Zoologii i Pszczelnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 10 0,50,29zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 10 0,50,29zaliczenie
wykładyW4 10 1,00,42zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zoologii i botaniki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie produktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej , ich składu chemicznego, obowiązujach na nie norm i zasad właciwego przechowywania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Standarty krajowe i międzynarodowe na miód pszczeli2
T-A-2Norma branżowa na woski i węze pszczelą2
T-A-3Norma krajowa i projekt normy międzynarodowej na obnóża pyłkowe.2
T-A-4Norma branżowa na świeże mleczko pszczele. Utrwalanie i przechowywanie mleczka2
T-A-5Norma branżowa na propolis i koncentrat propolisowy.2
10
laboratoria
T-L-1Ocena organoleptyczna midów , oznaczanie podstawowych składników w miodzie2
T-L-2Ocena organoleptyczna wosku, wykrywanie zafałszowań w wosku.2
T-L-3Ocena organoleptyczna obnóży pyłkowych i pierzgi.2
T-L-4Ocena organoleptyczna propolisu. Badanie jakości i przechowywanie2
T-L-5Utrwalanie i przechowywanie mleczka pszczelgo.2
10
wykłady
T-W-1Miód pszczeli - surowce miodowe, skład chemiczny miodu, pozyskiwanie2
T-W-2Wosk - wytwarzanie, właściwości fizyczne i skład chemiczny, pozyskiwanie1
T-W-3Pyłek kwiatowy ( obnóża) i pierzga - skad chemiczy, pozyskiwanie2
T-W-4Mleczko pszczele- właściwości fizyczne, skad chemiczny, pozyskiwanie.2
T-W-5Propolis - właciwosci fizyczne , skład chemiczny i pozyskiwanie2
T-W-6Jad pszczeli - skad, właściowości fizykochemiczne, pozyskiwanie1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie do zaliczenia5
15
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zaliczenia5
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2przygotowanie do sprawdzianów15
A-W-3studiowanie literatury5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O5.3_W01
student zna skład prodyktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej, zna obowiązujace normy na produkty pszczele
C-1T-W-5, T-W-6, T-A-2, T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-3M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O5.3_U01
student ma umiejetność dokonania oceny organoleptycznej produktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej i zna metody ich pozyskiwania
BL_1A_U19P1A_U06, P1A_U07C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-4M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O5.3_W01
student zna skład prodyktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej, zna obowiązujace normy na produkty pszczele
2,0student nie zna składu i obowiazujacych norn na produkty pozyskiwane od pszczoły miodnej
3,0student zna podstawowy sklad produktów pozyskiwanych od pszczól i umie wymienić obowiazujace na nie normy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O5.3_U01
student ma umiejetność dokonania oceny organoleptycznej produktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej i zna metody ich pozyskiwania
2,0student nie umie dokonać oceny organoleptycznej produków pozyskiwanych od pszczół i nie zna metod ich pozyskiwania
3,0student umie przeprowadzić podstwową ocenę organoleptyczą produktów pszczelich i zna najefektywniejsze metody ich pozyskiwania
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. praca zbiorowa pod red. J. Wilde i J. Prabucki, Hodowla pszczół, PIWRiL, Warszawa, 2008
  2. praca zbiorowa pod red. Z. Wilkaniec, Owady użytkowe - materiały do ćwiczeń, AR Poznań, Poznań, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Standarty krajowe i międzynarodowe na miód pszczeli2
T-A-2Norma branżowa na woski i węze pszczelą2
T-A-3Norma krajowa i projekt normy międzynarodowej na obnóża pyłkowe.2
T-A-4Norma branżowa na świeże mleczko pszczele. Utrwalanie i przechowywanie mleczka2
T-A-5Norma branżowa na propolis i koncentrat propolisowy.2
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ocena organoleptyczna midów , oznaczanie podstawowych składników w miodzie2
T-L-2Ocena organoleptyczna wosku, wykrywanie zafałszowań w wosku.2
T-L-3Ocena organoleptyczna obnóży pyłkowych i pierzgi.2
T-L-4Ocena organoleptyczna propolisu. Badanie jakości i przechowywanie2
T-L-5Utrwalanie i przechowywanie mleczka pszczelgo.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Miód pszczeli - surowce miodowe, skład chemiczny miodu, pozyskiwanie2
T-W-2Wosk - wytwarzanie, właściwości fizyczne i skład chemiczny, pozyskiwanie1
T-W-3Pyłek kwiatowy ( obnóża) i pierzga - skad chemiczy, pozyskiwanie2
T-W-4Mleczko pszczele- właściwości fizyczne, skad chemiczny, pozyskiwanie.2
T-W-5Propolis - właciwosci fizyczne , skład chemiczny i pozyskiwanie2
T-W-6Jad pszczeli - skad, właściowości fizykochemiczne, pozyskiwanie1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie do zaliczenia5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2przygotowanie do zaliczenia5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2przygotowanie do sprawdzianów15
A-W-3studiowanie literatury5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O5.3_W01student zna skład prodyktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej, zna obowiązujace normy na produkty pszczele
Cel przedmiotuC-1Poznanie produktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej , ich składu chemicznego, obowiązujach na nie norm i zasad właciwego przechowywania
Treści programoweT-W-5Propolis - właciwosci fizyczne , skład chemiczny i pozyskiwanie
T-W-6Jad pszczeli - skad, właściowości fizykochemiczne, pozyskiwanie
T-A-2Norma branżowa na woski i węze pszczelą
T-A-1Standarty krajowe i międzynarodowe na miód pszczeli
T-A-4Norma branżowa na świeże mleczko pszczele. Utrwalanie i przechowywanie mleczka
T-A-5Norma branżowa na propolis i koncentrat propolisowy.
T-A-3Norma krajowa i projekt normy międzynarodowej na obnóża pyłkowe.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna składu i obowiazujacych norn na produkty pozyskiwane od pszczoły miodnej
3,0student zna podstawowy sklad produktów pozyskiwanych od pszczól i umie wymienić obowiazujace na nie normy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O5.3_U01student ma umiejetność dokonania oceny organoleptycznej produktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej i zna metody ich pozyskiwania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U19umie ocenić jakość surowców oraz ich bezpieczeństwo; zna procedury i etapy pozyskiwania różnych produktów żywnościowych; rozważa wpływ czynników abiotycznych na jakość produktów żywnościowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Poznanie produktów pozyskiwanych od pszczoły miodnej , ich składu chemicznego, obowiązujach na nie norm i zasad właciwego przechowywania
Treści programoweT-L-1Ocena organoleptyczna midów , oznaczanie podstawowych składników w miodzie
T-L-2Ocena organoleptyczna wosku, wykrywanie zafałszowań w wosku.
T-L-3Ocena organoleptyczna obnóży pyłkowych i pierzgi.
T-L-5Utrwalanie i przechowywanie mleczka pszczelgo.
T-L-4Ocena organoleptyczna propolisu. Badanie jakości i przechowywanie
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie umie dokonać oceny organoleptycznej produków pozyskiwanych od pszczół i nie zna metod ich pozyskiwania
3,0student umie przeprowadzić podstwową ocenę organoleptyczą produktów pszczelich i zna najefektywniejsze metody ich pozyskiwania
3,5
4,0
4,5
5,0