Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabus przedmiotu Znaki jakości produktów spożywczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Znaki jakości produktów spożywczych
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agata Korzelecka-Orkisz <Agata.Korzelecka-Orkisz@zut.edu.pl>, Joanna Szulc <Joanna.Szulc@zut.edu.pl>, Adam Tański <Adam.Tanski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 10 0,40,41zaliczenie
wykładyW5 15 1,60,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z chemii, ekonomii i biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat praktycznych zastosowań przepisów Unii Europejskiej dotyczacych produktów regionalnych i tradycyjnych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady przyznawania, wzory wniosków oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność" Przepisy UE - Produkty regionalne i tradycyjne10
10
wykłady
T-W-1Produkty regionalne i tradycyjne Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – zasady przyznawania i wzory wniosków5
T-W-2Przepisy polskie - produkty regionalne i tradycyjne Kontrola i certyfikacja Tymczasowa ochrona krajowa10
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie pracy zaliczeniowej1
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych1
12
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu16
A-W-3Uczestnictwo w konsultacjach6
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów11
48

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny, metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, ocena projektu, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O8.1_W01
Po ukonczeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jakp Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
BL_1A_W26P1A_W10C-1T-W-2, T-W-1, T-A-1M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O8.1_U01
Student po ukończeniu kursu będzie umiał wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz umiał zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych
BL_1A_U14P1A_U07, P1A_U08, P1A_U10C-1T-W-2, T-W-1, T-A-1M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O8.1_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
BL_1A_K02, BL_1A_K03P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K06, P1A_K08C-1T-W-2, T-W-1, T-A-1M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O8.1_W01
Po ukonczeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jakp Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
2,0Student nie zna żadnych zasad rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność", nie zna przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradyyjnych przepisów.
3,0Student zna podstawowe zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
3,5Student zna większość zasad rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
4,0Student zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
4,5Student zna większość przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
5,0Student zna przepisy Unii Europejskiej dotyczace regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O8.1_U01
Student po ukończeniu kursu będzie umiał wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz umiał zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych
2,0Student nie umie wypełnić wniosków by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
3,0Student umie w niektórych przypadkach wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
3,5Student umie w większosci przypadków wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
4,0Student umie wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
4,5Student umie wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz w większości przypadków umie zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych
5,0Student umie wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz umie zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O8.1_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
2,0Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,5Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
5,0Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole

Literatura podstawowa

  1. Knecht D., Agroturystyka w agrobiznesie, C.H. Beck, 2009
  2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywnosci. Teoria i praktyka, Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa, 2010
  3. Rozporządzenia Rady (WE) w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych
  4. Ogłoszenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawach wniosków o rejestrację nazwy jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz aktualne rozporządzenia i akty prawne, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Kłodziński M., Przedsiębiorczość wiejska w Polsce i krajach Unii Europejskiej, IRWiR PAN, Warszawa, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady przyznawania, wzory wniosków oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność" Przepisy UE - Produkty regionalne i tradycyjne10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkty regionalne i tradycyjne Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – zasady przyznawania i wzory wniosków5
T-W-2Przepisy polskie - produkty regionalne i tradycyjne Kontrola i certyfikacja Tymczasowa ochrona krajowa10
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie pracy zaliczeniowej1
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych1
12
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu16
A-W-3Uczestnictwo w konsultacjach6
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów11
48
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O8.1_W01Po ukonczeniu kursu student ma wiedzę na temat przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jakp Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W26potrafi dobrać i opracować materiał źródłowy niezbędny do napisania zarówno prezentacji jak i pracy dyplomowej w obszarze nauk przyrodniczych, zna podstawowe regulacje prawne w zakresie praw autorskich
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Cel przedmiotuC-1Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat praktycznych zastosowań przepisów Unii Europejskiej dotyczacych produktów regionalnych i tradycyjnych.
Treści programoweT-W-2Przepisy polskie - produkty regionalne i tradycyjne Kontrola i certyfikacja Tymczasowa ochrona krajowa
T-W-1Produkty regionalne i tradycyjne Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – zasady przyznawania i wzory wniosków
T-A-1Zasady przyznawania, wzory wniosków oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność" Przepisy UE - Produkty regionalne i tradycyjne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny, metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, ocena projektu, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna żadnych zasad rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność", nie zna przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradyyjnych przepisów.
3,0Student zna podstawowe zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
3,5Student zna większość zasad rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
4,0Student zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
4,5Student zna większość przepisów Unii Europejskiej dotyczacych regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
5,0Student zna przepisy Unii Europejskiej dotyczace regionalnych i tradycyjnych produktów, zna zasady rejestracji produktów żywnościowych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność".
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O8.1_U01Student po ukończeniu kursu będzie umiał wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz umiał zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U14orientuje się w podstawach prawnych i mechanizmach ochrony własności intelektualnej oraz zagadnieniach ekonomicznych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P1A_U08wykorzystuje język naukowy w podejmowanych dyskursach ze specjalistami z wybranej dyscypliny naukowej
P1A_U10posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat praktycznych zastosowań przepisów Unii Europejskiej dotyczacych produktów regionalnych i tradycyjnych.
Treści programoweT-W-2Przepisy polskie - produkty regionalne i tradycyjne Kontrola i certyfikacja Tymczasowa ochrona krajowa
T-W-1Produkty regionalne i tradycyjne Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – zasady przyznawania i wzory wniosków
T-A-1Zasady przyznawania, wzory wniosków oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność" Przepisy UE - Produkty regionalne i tradycyjne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny, metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, ocena projektu, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie wypełnić wniosków by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
3,0Student umie w niektórych przypadkach wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
3,5Student umie w większosci przypadków wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
4,0Student umie wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
4,5Student umie wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz w większości przypadków umie zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych
5,0Student umie wypełnić wnioski by zarejestrować produkt jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) oraz umie zastosować przepisy Unii Europejskiej dotyczace produktów regionalnych i tradycyjnych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O8.1_K01Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K02rozumie podstawowe zasady etyki i postępuje zgodnie z nimi w swojej działalności
BL_1A_K03przejawia aktywny udział i zdyscyplinowanie w pracy indywidualnej oraz grupowej wykazując odpowiedzialne współdziałanie zarówno jako członek jak i lider zespołu koleżeńskiego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat praktycznych zastosowań przepisów Unii Europejskiej dotyczacych produktów regionalnych i tradycyjnych.
Treści programoweT-W-2Przepisy polskie - produkty regionalne i tradycyjne Kontrola i certyfikacja Tymczasowa ochrona krajowa
T-W-1Produkty regionalne i tradycyjne Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – zasady przyznawania i wzory wniosków
T-A-1Zasady przyznawania, wzory wniosków oraz zasady stosowania znaku "Poznaj Dobrą Żywność" Przepisy UE - Produkty regionalne i tradycyjne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny, metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, ocena projektu, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,5Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
5,0Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole