Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabus przedmiotu Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywności
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agata Korzelecka-Orkisz <Agata.Korzelecka-Orkisz@zut.edu.pl>, Joanna Szulc <Joanna.Szulc@zut.edu.pl>, Adam Tański <Adam.Tanski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 5 1,00,41zaliczenie
wykładyW6 10 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z chemii, ekonomii i biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, zna Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej, Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1GPM, GMP i HACCA w Codex Alimentarius oraz w ustawodawstwie żywnościowym unijnym i polskim5
5
wykłady
T-W-1Kodeks Żywnościowy FAO/WHO – Codex Alimentarius3
T-W-2Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej4
T-W-3Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego3
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Uczestnictwo w konsultacjach4
A-A-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-A-4Przygotowanie pracy zaliczeniowej8
A-A-5Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych6
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Uczestnictwo w konsultacjach4
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu9
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.2_W01
Student po ukończeniu kursu ma wiedzę na temat Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, zna Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej, Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego.
BL_1A_W27P1A_W02, P1A_W11C-1T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.2_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć posługiwac sie specjalistyczna terminologią dotyczacą podstaw prawa żywnosciowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumieć literaturę z powyższego zakresu
BL_1A_U09P1A_U04, P1A_U06C-1T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.2_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
BL_1A_K03, BL_1A_K04P1A_K02, P1A_K03, P1A_K06, P1A_K08C-1T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-1M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.2_W01
Student po ukończeniu kursu ma wiedzę na temat Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, zna Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej, Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego.
2,0Student nie zna zadnych przepisów Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstawy Praw Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego.
3,0Student po ukończeniu kursu zna niektóre przepisy Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego.
3,5Student po ukończeniu kursu zna wybrane przepisy Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego.
4,0Student po ukończeniu kursu zna wybrane przepisy Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego i prawidłowo je interpretuje.
4,5Student po ukończeniu kursu zna większość przepisów Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego i prawidłowo je interpretuje.
5,0Student po ukończeniu kursu zna przepisy Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego i prawidłowo je interpretuje.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.2_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć posługiwac sie specjalistyczna terminologią dotyczacą podstaw prawa żywnosciowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumieć literaturę z powyższego zakresu
2,0Student nie rozumie i nie umie zinterpretować przepisów poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
3,0Student rozumie niektóre przepisy poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
3,5Student rozumie i umie zinterpretować niektóre przepisy poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
4,0Student rozumie i umie zinterpretować większość przepisów poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
4,5Student powinien umieć posługiwac się większością specjalistycznej terminologii dotyczacej regulacji prawa żywnościowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumie i umie zinterpretować większość przepisów poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
5,0Student powinien umieć posługiwac się specjalistyczna terminologią dotyczacą regulacji prawa żywnościowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumie i umie zinterpretować przepisy poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O11.2_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
2,0Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,0Student ma podstawową świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,5Student ma podstawową świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,0Student ma podstawową świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,5Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
5,0Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole

Literatura podstawowa

  1. Kowalska J., Majewska E., Obiedziński M.w., Zadernowski M.R., Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Sp. z o.o., Gdańsk, 2006
  2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywnosci. Teoria i praktyka, Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa, 2010
  3. Halina Turlejska, Urszula Pilzner, Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowegoi, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa, 2003
  4. Nitecka E., Obiedziński M., Prawo żywnościowe Unii Europejskiej, FAPA, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Oleszko A., Prawo żywnosciowe wspólnotowego rynku rolnego, Wolters Kluwer Polska, 2006
  2. Turlejska H., Szponar L., Pelzner U., Co to jest system HACCP, Prace IŻŻ, Warszawa, 1998

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1GPM, GMP i HACCA w Codex Alimentarius oraz w ustawodawstwie żywnościowym unijnym i polskim5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kodeks Żywnościowy FAO/WHO – Codex Alimentarius3
T-W-2Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej4
T-W-3Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego3
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Uczestnictwo w konsultacjach4
A-A-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-A-4Przygotowanie pracy zaliczeniowej8
A-A-5Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Uczestnictwo w konsultacjach4
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu9
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O11.2_W01Student po ukończeniu kursu ma wiedzę na temat Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, zna Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej, Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W27ma wiedzę z zakresu ekonomicznych, prawnych i społecznych zasad prowadzenia działalności gospodarczej oraz prawidłowo interpretuje przepisy prawne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, zna Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej, Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego.
Treści programoweT-A-1GPM, GMP i HACCA w Codex Alimentarius oraz w ustawodawstwie żywnościowym unijnym i polskim
T-W-2Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej
T-W-3Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego
T-W-1Kodeks Żywnościowy FAO/WHO – Codex Alimentarius
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna zadnych przepisów Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstawy Praw Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego.
3,0Student po ukończeniu kursu zna niektóre przepisy Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego.
3,5Student po ukończeniu kursu zna wybrane przepisy Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego.
4,0Student po ukończeniu kursu zna wybrane przepisy Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego i prawidłowo je interpretuje.
4,5Student po ukończeniu kursu zna większość przepisów Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego i prawidłowo je interpretuje.
5,0Student po ukończeniu kursu zna przepisy Kodeksu Żywnościowy FAO/WHO, Podstaw Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej oraz Polskiego ustawodawstwa bezpieczeństwa żywnościowego i prawidłowo je interpretuje.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O11.2_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć posługiwac sie specjalistyczna terminologią dotyczacą podstaw prawa żywnosciowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumieć literaturę z powyższego zakresu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U09potrafi wskazać modyfikacje żywności GMO oraz normy prawne dotyczące kontroli żywności; umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt w stanach zdrowia i choroby; ma umiejętność rozumienia alternatywnych stylów życia oraz ziołolecznictwa;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-1Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, zna Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej, Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego.
Treści programoweT-A-1GPM, GMP i HACCA w Codex Alimentarius oraz w ustawodawstwie żywnościowym unijnym i polskim
T-W-2Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej
T-W-3Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego
T-W-1Kodeks Żywnościowy FAO/WHO – Codex Alimentarius
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie i nie umie zinterpretować przepisów poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
3,0Student rozumie niektóre przepisy poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
3,5Student rozumie i umie zinterpretować niektóre przepisy poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
4,0Student rozumie i umie zinterpretować większość przepisów poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
4,5Student powinien umieć posługiwac się większością specjalistycznej terminologii dotyczacej regulacji prawa żywnościowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumie i umie zinterpretować większość przepisów poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
5,0Student powinien umieć posługiwac się specjalistyczna terminologią dotyczacą regulacji prawa żywnościowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumie i umie zinterpretować przepisy poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O11.2_K01Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K03przejawia aktywny udział i zdyscyplinowanie w pracy indywidualnej oraz grupowej wykazując odpowiedzialne współdziałanie zarówno jako członek jak i lider zespołu koleżeńskiego
BL_1A_K04ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy na temat Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, zna Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej, Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego.
Treści programoweT-A-1GPM, GMP i HACCA w Codex Alimentarius oraz w ustawodawstwie żywnościowym unijnym i polskim
T-W-2Podstawy Prawa Żywnościowego Unii Europejskiej
T-W-3Polskie ustawodawstwo bezpieczeństwa żywnościowego
T-W-1Kodeks Żywnościowy FAO/WHO – Codex Alimentarius
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,0Student ma podstawową świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,5Student ma podstawową świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,0Student ma podstawową świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,5Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
5,0Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole