Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Informatykazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,31,3201
wykładyaudytoryjne0,70,7101
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
Podstawy ekonomiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,552
wykładyaudytoryjne0,50,5102
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,551
wykładyaudytoryjne0,50,5101

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka specjalizacyjnazaliczenie8,0praktykipraktyczne4,00,132
praktykipraktyczne4,00,134

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Biofizykazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0102
wykładyaudytoryjne1,01,0102
Chemia bioorganicznazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0252
wykładyaudytoryjne2,02,0252
Chemia ogólnazaliczenie5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne3,03,0251
Fizykazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,5151
wykładyaudytoryjne1,51,5101
Matematykazaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0151
wykładyaudytoryjne2,02,0301

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Anatomiazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne2,02,0202
Botanika systematycznazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,70,7102
laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,31,3252
Fizjologia roślinzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,11,1152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,30,352
wykładyaudytoryjne1,61,6302
Zoologia bezkręgowcówzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,52,5251
wykładyaudytoryjne2,52,5251
Zoologia kręgowcówzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,5252
wykładyaudytoryjne1,51,5252
Ćwiczenia terenowe z botanikizaliczenie1,0zajęcia terenowepraktyczne1,01,0302
Ćwiczenia terenowe z zoologiizaliczenie1,0zajęcia terenowepraktyczne1,01,0302

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 17wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 18wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 19wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i higiena pracyzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,30,351
wykładyaudytoryjne0,70,7101
Botanikazaliczenie5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0101
wykładyaudytoryjne3,03,0251
Badania in vivo i in vitrozaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,70,7156
wykładyaudytoryjne0,30,3106
Biologia komórkizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,02,0353
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Biologia molekularnazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0253
wykładyaudytoryjne2,02,0203
Biologia rozwojuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0205
Ekologia ogólnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,5154
wykładyaudytoryjne1,51,5104
Ekologia zwierzątzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0155
laboratoriapraktyczne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0205
Fizjologia zwierzątzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne3,03,0304
wykładyaudytoryjne2,02,0204
Genetyka ogólnazaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,01,0103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,61,6153
wykładyaudytoryjne1,41,4153
Genomikazaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5156
wykładyaudytoryjne0,50,5106
Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,054
wykładyaudytoryjne1,01,0104
Histologia zwierzątzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0254
wykładyaudytoryjne2,02,0154
Inżynieria genetycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0105
Metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,056
wykładyaudytoryjne1,01,0156
Mikrobiologia ogólnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,02,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0203
Ochrona bioróżnorodnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,71,7206
zajęcia terenowepraktyczne0,30,356
wykładyaudytoryjne1,01,0106
Ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
Podstawy biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0353
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Praca dyplomowa (licencjacka)egzamin8,0praca dyplomowaaudytoryjne8,00,506
Proteomikazaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5156
wykładyaudytoryjne0,50,5106
Seminarium licencjackiezaliczenie4,0seminariaaudytoryjne2,02,0305
seminariaaudytoryjne2,02,0306
Systemy zarządzania jakością żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0205
Towaroznawstwo żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0103
laboratoriapraktyczne1,01,053
wykładyaudytoryjne1,01,0103
Warsztaty naukowezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne2,02,0106
Ćwiczenia terenowe z ekologiizaliczenie2,0zajęcia terenowepraktyczne2,02,0404

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Wybrane elementy higieny człowieka 1zaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
2 Wychowanie fizyczne 1zaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0301

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Filozofia przyrodyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Historia sztukizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
3 Podstawy etykizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
4 Podstawy psychologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
5 Podstawy socjologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Przyrodnicze inspiracje w sztucezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Ptaki w mitologii, religii i kulturzezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
3 Rośliny w kulturze i sztucezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
4 Zwierzęta w kulturze i sztucezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
5 Zwierzęta w sztuce prehistorycznejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Wybrane elementy higieny człowieka 2zaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
2 Wychowanie fizyczne 2zaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0302

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Apifaunazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Migracje zwierzątzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Protozoologiazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
4 Łowiectwozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Wybrane zagadnienia z technologii żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Zioła i ich zastosowaniezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
4 Żywność funkcjonalnazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 7 - do wybrania 2 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bromatologia i edukacja żywieniowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203
2 Człowiek i środowiskozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203
3 Historia odkryć biologicznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203
4 Historia przetwórstwa żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203
5 Spożywanie mięsa - historia, religia, etykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0203

Blok obieralny 8 - do wybrania 2 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0103
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Żywność ekologicznazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0103
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 9 - do wybrania 2 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5104
wykładyaudytoryjne1,01,0104
2 Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5104
wykładyaudytoryjne1,01,0104
3 Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5104
wykładyaudytoryjne1,01,0104

Blok obieralny 10 - do wybrania 2 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologia środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Biotransformacja wątrobowazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
3 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
4 Monitoring biologicznyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 11 - do wybrania 2 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Antyoksydantyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155
2 Mikologiazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,4105
wykładyaudytoryjne1,61,6155
3 Mikrobiologia żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,4105
wykładyaudytoryjne1,61,6155
4 Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155

Blok obieralny 12 - do wybrania 2 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155
2 Dokumentowanie systemu zarządzania jakościązaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155
3 Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155
4 Znaki jakości produktów spożywczychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,4105
wykładyaudytoryjne1,61,6155

Blok obieralny 13 - do wybrania 2 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155
2 Opakowania do żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0105
wykładyaudytoryjne1,01,0155
3 Substancje konserwujące w produkcji żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,4105
wykładyaudytoryjne1,61,6155
4 Technologia przetwórstwa warzyw i owocówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,4105
wykładyaudytoryjne1,61,6155

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)zaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,40,456
wykładyaudytoryjne1,61,6106
2 GMOzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
3 Zafałszowania jakościowe żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
4 Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
2 Podstawy prawa żywnościowegozaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
3 Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
4 Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioaktywne składniki mlekazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
2 Bioaktywność jajzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
3 Dodatki do żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
4 Nutriproteomikazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
5 Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156

Blok obieralny 17 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin12,0lektoratpraktyczne4,04,0603
lektoratpraktyczne4,04,0604
lektoratpraktyczne4,04,0605
2 Język niemieckiegzamin12,0lektoratpraktyczne4,04,0603
lektoratpraktyczne4,04,0604
lektoratpraktyczne4,04,0605

Blok obieralny 18 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie mlecznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0106
wykładyaudytoryjne1,01,0106
2 Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0106
wykładyaudytoryjne1,01,0106
3 Tradycyjny wyrób serówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0106
wykładyaudytoryjne1,01,0106

Blok obieralny 19 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5106
wykładyaudytoryjne1,01,0106
laboratoriapraktyczne0,50,5106
2 Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegozaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5106
laboratoriapraktyczne0,50,5106
wykładyaudytoryjne1,01,0106