Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Plany studiów w roku akademickim 2020/2021 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0102
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,02,0157
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Wychowanie fizycznezaliczenie0,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,064

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,0301
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Chemia organicznaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,0302
wykładyaudytoryjne4,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0155
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0152
Matematykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne3,02,0452
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0153
wykładyaudytoryjne2,01,0153
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,5306
laboratoriapraktyczne3,00,5306
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Budowa ustroju ludzkiegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0304
wykładyaudytoryjne3,01,0454
Dietetykaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,02,0305
wykładyaudytoryjne4,01,0455
Edukacja żywieniowazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne2,01,0307
Fizjologia człowiekaegzamin8,0laboratoriapraktyczne4,03,0455
wykładyaudytoryjne4,03,0455
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0306
wykładyaudytoryjne4,02,0456
Jakość żywności w łańcuchu technologicznymzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0157
wykładyaudytoryjne2,01,0157
Organizacja i funkcjonowanie małych firmzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0305
wykładyaudytoryjne1,01,0155
Patofizjologiaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,02,0306
laboratoriapraktyczne3,02,0456
Podstawy biotechnologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne1,01,0154
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Podstawy przetwórstwa surowców drobiowychegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0304
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Podstawy technologicznego projektowania zakładów przemysłu spożywczegoegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0157
wykładyaudytoryjne1,01,0157
Podstawy technologii gastronomicznejzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0305
wykładyaudytoryjne1,01,0155
Podstawy technologii mięsaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0304
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0306
wykładyaudytoryjne1,01,0156
Podstawy technologii roślinnejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0305
wykładyaudytoryjne1,01,0155
Podstawy technologii rybnejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Podstawy technologii spożywczych produktów fermentowanychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0156
wykładyaudytoryjne2,01,0156
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok)egzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0307
wykładyaudytoryjne3,01,0307
Surowce dla przetwórstwa spożywczego (blok)zaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Żywienie człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,02,0304
laboratoriapraktyczne3,02,0304

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Bezpieczeństwo w żywności a globalizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Antropometryczna analiza stanu odżywienia człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
2 Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
3 Kuchnie świata - kultura żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
4 Podstawy psychodietetykizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
5 Probiotyki w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
6 Żywność funkcjonalna i dietetycznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza i ocena jakości żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Biochemia żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
3 Biochemiczna analiza i interpretacja stanu odżywienia człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
4 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
5 Składniki żywności a odpornośćzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
6 Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne1,01,0154

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Interakcje składników diety z lekami u pacjentów poradni dietetycznejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
2 Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
3 Zasady i organizacja pracy w gabinetach dietetycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
4 Żywienie w sporciezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0155
laboratoriapraktyczne1,01,0155
5 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155