Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Sylabus przedmiotu Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW1 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość wiedzy z zakresu podstaw prawa żywnościowego, jakości żywności i podstaw ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności w obrocie światowym
C-2Ukształtowanie umiejętności definiowania zagrożeń bezpieczeństwa łańcucha żywności w obrocie międzynarodowym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.2
T-L-2Światowe koncerny żywnościowe – wpływ na bezpieczeństwo żywności2
T-L-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością2
T-L-4Porównanie strategii przedsiębiorstw o zasięgu światowym2
T-L-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych2
T-L-6Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 12
T-L-7Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 22
T-L-8Zaliczenie1
15
wykłady
T-W-1Historia obrotu żywnością – wpływ na kulturalne dziedzictwo i bezpieczeństwo człowieka2
T-W-2Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji5
T-W-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością. Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie2
T-W-4Światowy obrót żywnością – wpływ czynników ekonomicznych na zachowanie bezpieczeństwa 8. Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością3
T-W-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Samodzielne przygotowanie zagadnień problemowych7
A-L-3Przygotowanie do zajęć5
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia3
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-3_W01
Student jest w stanie definiować zagrożenia z zakresu bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
TZZ_1A_W18C-1T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-7, T-L-6, T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5M-2, M-1, M-3, M-4S-1, S-5, S-2, S-3, S-4
TZZ_1A_PO1-3_W02
Student potrafi rozpoznawać faktycznie istotne zagrożenia na poszczególnych etapach łańcucha żywnościowego mające znaczenie w obrocie międzynarodowym
TZZ_1A_W22C-2, C-1T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-7, T-L-6, T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-2, M-1, M-3, M-4S-1, S-5, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-3_U01
Student potrafi wytłumaczyć specyfikę zagrożeń bezpieczeństwa żywności w epoce gospodarki globalnej
TZZ_1A_U25C-1T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-7, T-L-6, T-L-2, T-W-5M-2, M-1, M-3, M-4S-1, S-5, S-2, S-3, S-4
TZZ_1A_PO1-3_U02
Student umie zweryfikować produkt spożywczy pod względem potencjalnego zagrożenia bezpieczeństwa w obrocie międzynarodowym
TZZ_1A_U29C-2T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-7, T-L-6, T-L-2M-2, M-1, M-3, M-4S-1, S-5, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-3_K01
Student nabywa postawy postrzegania relacji pomiędzy środowiskiem lokalnym a gospodarką globalną
TZZ_1A_K04C-1T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5M-2, M-1, M-3, M-4S-1, S-5, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-3_W01
Student jest w stanie definiować zagrożenia z zakresu bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_1A_PO1-3_W02
Student potrafi rozpoznawać faktycznie istotne zagrożenia na poszczególnych etapach łańcucha żywnościowego mające znaczenie w obrocie międzynarodowym
2,0
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym wskazać zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności w łańcuchu żywnościowym w obrocie międzynarodowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-3_U01
Student potrafi wytłumaczyć specyfikę zagrożeń bezpieczeństwa żywności w epoce gospodarki globalnej
2,0
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym wskazać ograniczenia obrotu międzynarodowego produktami głównych segmentów rynku żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_1A_PO1-3_U02
Student umie zweryfikować produkt spożywczy pod względem potencjalnego zagrożenia bezpieczeństwa w obrocie międzynarodowym
2,0
3,0Student potrafi przedstawić podstawowe zagrożenia możliwe przy wprowadzaniu danego produktu żywnościowego na rynek światowy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-3_K01
Student nabywa postawy postrzegania relacji pomiędzy środowiskiem lokalnym a gospodarką globalną
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowe cechy gospodarki globalnej w żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kowalczyk S., Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa, 2009
  2. Motarjemi Y., Lelieveld H. (red.), Food safety management. A practical guide for the food industry, Elsevier, 2014
  3. Nowak D., Jakość i bezpieczeństwo żywności. Kształtowanie jakości żywności., Wyd. SGGW, Warszawa, 2011
  4. Sobiecki R., Globalizacja a funkcje polskiego rolnictwa, Wyd SGH, Warszawa, 2007
  5. Stiglitz J., Globalizacja, PWN, Warszwa, 2012
  6. Swinnen J.F.M (red.), Global supply chains, standards and the poor, CAB International, 2007
  7. Weis A., Światowa gospodarka żywnościowa: batalia o przyszłość rolnictwa, Wyd. PAH, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Zgodne z tematyką artykuły w prasie krajowej i zagranicznej

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.2
T-L-2Światowe koncerny żywnościowe – wpływ na bezpieczeństwo żywności2
T-L-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością2
T-L-4Porównanie strategii przedsiębiorstw o zasięgu światowym2
T-L-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych2
T-L-6Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 12
T-L-7Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 22
T-L-8Zaliczenie1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia obrotu żywnością – wpływ na kulturalne dziedzictwo i bezpieczeństwo człowieka2
T-W-2Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji5
T-W-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością. Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie2
T-W-4Światowy obrót żywnością – wpływ czynników ekonomicznych na zachowanie bezpieczeństwa 8. Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością3
T-W-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Samodzielne przygotowanie zagadnień problemowych7
A-L-3Przygotowanie do zajęć5
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-3_W01Student jest w stanie definiować zagrożenia z zakresu bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W18Posiada uporządkowaną wiedzę na temat metod zabezpieczania surowców i produktów spożywczych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. Ma wiedzę w zakresie materiałów do produkcji opakowań, ich podziału, oceny, certyfikacji, oznakowania oraz doboru. Zna podstawowe systemy pakowania żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności w obrocie światowym
Treści programoweT-L-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością
T-L-4Porównanie strategii przedsiębiorstw o zasięgu światowym
T-L-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych
T-L-7Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 2
T-L-6Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 1
T-L-2Światowe koncerny żywnościowe – wpływ na bezpieczeństwo żywności
T-W-2Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji
T-W-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością. Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie
T-W-4Światowy obrót żywnością – wpływ czynników ekonomicznych na zachowanie bezpieczeństwa 8. Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością
T-W-1Historia obrotu żywnością – wpływ na kulturalne dziedzictwo i bezpieczeństwo człowieka
T-W-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-3_W02Student potrafi rozpoznawać faktycznie istotne zagrożenia na poszczególnych etapach łańcucha żywnościowego mające znaczenie w obrocie międzynarodowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W22Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności definiowania zagrożeń bezpieczeństwa łańcucha żywności w obrocie międzynarodowym
C-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności w obrocie światowym
Treści programoweT-L-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością
T-L-4Porównanie strategii przedsiębiorstw o zasięgu światowym
T-L-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych
T-L-7Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 2
T-L-6Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 1
T-L-2Światowe koncerny żywnościowe – wpływ na bezpieczeństwo żywności
T-W-2Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji
T-W-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością. Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie
T-W-4Światowy obrót żywnością – wpływ czynników ekonomicznych na zachowanie bezpieczeństwa 8. Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością
T-W-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym wskazać zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności w łańcuchu żywnościowym w obrocie międzynarodowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-3_U01Student potrafi wytłumaczyć specyfikę zagrożeń bezpieczeństwa żywności w epoce gospodarki globalnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U25Potrafi przy formułowaniu, rozwiązywaniu problemów technologicznych dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności w obrocie światowym
Treści programoweT-L-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością
T-L-4Porównanie strategii przedsiębiorstw o zasięgu światowym
T-L-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych
T-L-7Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 2
T-L-6Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 1
T-L-2Światowe koncerny żywnościowe – wpływ na bezpieczeństwo żywności
T-W-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym wskazać ograniczenia obrotu międzynarodowego produktami głównych segmentów rynku żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-3_U02Student umie zweryfikować produkt spożywczy pod względem potencjalnego zagrożenia bezpieczeństwa w obrocie międzynarodowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U29Posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie problemów zawodowych.
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności definiowania zagrożeń bezpieczeństwa łańcucha żywności w obrocie międzynarodowym
Treści programoweT-L-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością
T-L-4Porównanie strategii przedsiębiorstw o zasięgu światowym
T-L-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych
T-L-7Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 2
T-L-6Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe cz. 1
T-L-2Światowe koncerny żywnościowe – wpływ na bezpieczeństwo żywności
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi przedstawić podstawowe zagrożenia możliwe przy wprowadzaniu danego produktu żywnościowego na rynek światowy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-3_K01Student nabywa postawy postrzegania relacji pomiędzy środowiskiem lokalnym a gospodarką globalną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego przetwórstwa żywności i żywienia człowieka.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności w obrocie światowym
Treści programoweT-L-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością
T-L-4Porównanie strategii przedsiębiorstw o zasięgu światowym
T-L-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych
T-L-2Światowe koncerny żywnościowe – wpływ na bezpieczeństwo żywności
T-W-2Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji
T-W-3Zapewnienie oczekiwanych standardów jakości w międzynarodowym obrocie żywnością. Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie
T-W-4Światowy obrót żywnością – wpływ czynników ekonomicznych na zachowanie bezpieczeństwa 8. Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością
T-W-1Historia obrotu żywnością – wpływ na kulturalne dziedzictwo i bezpieczeństwo człowieka
T-W-5Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowe cechy gospodarki globalnej w żywności
3,5
4,0
4,5
5,0