Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Plany studiów w roku akademickim 2023/2024 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,4102
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,2302
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,4101
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,507
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,6157
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
laboratoriapraktyczne2,01,2302
Wychowanie fizycznezaliczenie0,0wychowanie fizycznepraktyczne0,00,0301
wychowanie fizycznepraktyczne0,00,0302

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,1303
wykładyaudytoryjne2,01,3303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne3,01,3301
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,2302
wykładyaudytoryjne2,01,3302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,2305
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2302
wykładyaudytoryjne2,00,7152
Matematykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,51,3301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,51,2301
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,2301
wykładyaudytoryjne2,00,7151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,3306
laboratoriapraktyczne3,01,8456
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne1,00,7153
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,8451
wykładyaudytoryjne2,01,3301
Inżynieria procesowaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,3303
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,2303
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2301
wykładyaudytoryjne2,01,3301
Mikrobiologia ogólnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,8452
wykładyaudytoryjne2,00,7152
Mikrobiologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne1,00,7153
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2302
wykładyaudytoryjne1,00,7152
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,51,0253
laboratoriapraktyczne1,50,8203
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,2306
wykładyaudytoryjne3,01,3306
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,7152
laboratoriapraktyczne1,00,6152
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,2301
laboratoriapraktyczne1,00,6151

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Antropometryczna i biochemiczna ocena stanu odżywieniazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,6157
laboratoriapraktyczne1,00,6157
Budowa ustroju ludzkiegoegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,01,3304
laboratoriapraktyczne2,01,2304
Dietetykaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,4355
wykładyaudytoryjne3,01,9455
Edukacja żywieniowazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne2,01,2307
Fizjologia człowiekaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,2305
wykładyaudytoryjne3,01,9455
Fizjologia żywieniaegzamin6,0wykładyaudytoryjne4,01,9456
laboratoriapraktyczne2,01,2306
Jakość żywności w łańcuchu technologicznymzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,00,6157
laboratoriapraktyczne1,00,6157
Organizacja i funkcjonowanie małych firmzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,2305
Patofizjologiaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,3306
laboratoriapraktyczne3,01,8456
Podstawy biotechnologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,6154
wykładyaudytoryjne1,00,7154
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,7153
Podstawy przetwórstwa surowców drobiowychegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,3304
laboratoriapraktyczne2,01,3304
Podstawy technologicznego projektowania zakładów przemysłu spożywczegoegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,7155
Podstawy technologii gastronomicznejzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,8205
laboratoriapraktyczne2,01,4355
Podstawy technologii mięsaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2304
wykładyaudytoryjne2,01,3304
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2306
wykładyaudytoryjne1,00,7156
Podstawy technologii roślinnejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2305
wykładyaudytoryjne1,00,7155
Podstawy technologii rybnejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,2303
wykładyaudytoryjne1,00,7153
Podstawy technologii spożywczych produktów fermentowanychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,6156
wykładyaudytoryjne2,00,6156
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok)egzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,3307
laboratoriapraktyczne3,01,2307
Surowce dla przetwórstwa spożywczego (blok)zaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne2,01,2303
Żywienie człowiekaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,2304
wykładyaudytoryjne2,01,3304

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,01804

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,02,4604
lektoratpraktyczne4,02,5605
2 Język niemieckiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,02,4604
lektoratpraktyczne4,02,6605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8201
laboratoriapraktyczne1,00,6151
2 Bezpieczeństwo żywności a globalizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,8201
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8201
laboratoriapraktyczne1,00,6151
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8201
laboratoriapraktyczne1,00,6151
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,8201

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6152
wykładyaudytoryjne1,00,8202
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6152
wykładyaudytoryjne1,00,8202
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6152
wykładyaudytoryjne1,00,8202

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8203
laboratoriapraktyczne1,00,6153
2 Kuchnie świata - kultura żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,8203
3 Podstawy psychodietetykizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8203
laboratoriapraktyczne1,00,6153
4 Probiotyki w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,8203
5 Żywność funkcjonalna i dietetycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6153
wykładyaudytoryjne1,00,8203

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Immunomodulujące składniki dietyzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,6154
wykładyaudytoryjne1,00,8204
2 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8204
laboratoriapraktyczne1,00,6154
3 Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8204
laboratoriapraktyczne1,00,6154

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Interakcje składników diety z lekami u pacjentów poradni dietetycznejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8205
laboratoriapraktyczne1,00,6155
2 Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8205
laboratoriapraktyczne1,00,6155
3 Zasady i organizacja pracy w gabinetach dietetycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,8205
4 Żywienie w sporciezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,6155
wykładyaudytoryjne1,00,8205
5 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,8205
laboratoriapraktyczne1,00,6155