Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Sylabus przedmiotu Podstawy biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy biotechnologii
Specjalność żywienie człowieka i dietetyka
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium1
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego4
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży4
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje3
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów2
T-L-6Zaliczenie ćwiczeń1
15
wykłady
T-W-1Biotechnologia zywnosci - podstawowe definicje, zjawiska, procesy2
T-W-2Organizmy i żywność modyfikowana genetycznie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-6Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie5
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Praca własna studenta8
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury, przygotowanie do egzaminu6
A-W-3konsultacje z prowadzącym2
A-W-4udział w egzaminie pisemnym2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D9zcid_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
TZZ_1A_W06, TZZ_1A_W11C-1T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-1, T-W-6M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D9zcid_U01
Potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych
TZZ_1A_U05, TZZ_1A_U08C-1T-L-1M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D9zcid_K01
Student jest gotów do propagowania wiedzy z zakresu biotechnologii
TZZ_1A_K04C-1T-W-2, T-W-5, T-W-6M-1, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D9zcid_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznyn zna zagadnienia i i praktyczne zastosowanie biotechnologii w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D9zcid_U01
Potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi dokonać wyboru technik diagnostycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D9zcid_K01
Student jest gotów do propagowania wiedzy z zakresu biotechnologii
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jet gotów do propagowania wiedzy z zakresu biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Błaszczyk MK., Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
  2. Food Biotechnology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium1
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego4
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży4
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje3
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów2
T-L-6Zaliczenie ćwiczeń1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologia zywnosci - podstawowe definicje, zjawiska, procesy2
T-W-2Organizmy i żywność modyfikowana genetycznie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-6Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie5
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Praca własna studenta8
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury, przygotowanie do egzaminu6
A-W-3konsultacje z prowadzącym2
A-W-4udział w egzaminie pisemnym2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D9zcid_W01Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
TZZ_1A_W11Zna nowe techniki analizy instrumentalnej. Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody badań surowców i produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-2Organizmy i żywność modyfikowana genetycznie
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Biotechnologia zywnosci - podstawowe definicje, zjawiska, procesy
T-W-6Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznyn zna zagadnienia i i praktyczne zastosowanie biotechnologii w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D9zcid_U01Potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U05Potrafi wykorzystać wiedzę w zakresie higieny i toksykologii żywności, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
TZZ_1A_U08Potrafi dokonać identyfikacji surowców pochodzenia wodnego i krytycznie ocenić czynniki wpływające na efektywność eksploatacji i chowu organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi dokonać wyboru technik diagnostycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D9zcid_K01Student jest gotów do propagowania wiedzy z zakresu biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-2Organizmy i żywność modyfikowana genetycznie
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja
T-W-6Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jet gotów do propagowania wiedzy z zakresu biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0