Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Plany studiów w roku akademickim 2020/2021 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0laboratoriapraktyczne20,05,003
Seminarium dyplomowezaliczenie4,0seminariaaudytoryjne4,02,0152
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,04,041

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bakteryjne, grzybowe i wirusowe choroby roślinegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,01,0152
laboratoriapraktyczne2,02,0302
Hodowle komórkowe i ich wykorzystanieegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Mechanizmy zakażeńegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0152
wykładyaudytoryjne3,02,0302
Mikrobiologia farmaceutycznaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0302
laboratoriapraktyczne3,03,0302
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Specjalistyczne techniki mikroskopowezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne2,01,0301
Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0301
Zaawansowane metody w diagnostyce mikrobiologicznejegzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne2,01,0453

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język obcy (angielski)egzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0301
2 Język obcy (niemiecki)egzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0301

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 1 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Przedmiot humanistyczno - społecznyzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biokorozjazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
2 Biorafinacje i biomembranyzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
3 Procesy biodegradacji w przemyślezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
2 Nowoczesne technologie w przetwórstwie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
3 Przechowalnictwo z elementami mikrobiologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody w ocenie toksyczności skażenia środowiskazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Biologiczno - chemiczne zwalczanie patogenów i szkodników roślinegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,00,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Integrowana ochrona roślinegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,00,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,00,5151

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Diagnostyka parazytologicznaegzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne1,01,0151
2 Parazytologiczne problemy w hodowli zwierzątegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0301
3 Zagrożenia epidemiczneegzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne1,01,0151

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioinformatykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
2 Genomikaegzamin3,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
3 Proteomikaegzamin3,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Immunologia zwierząt hodowlanychegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne2,01,0151
2 Immunostymulacja i immunoprofilaktyka w hodowli zwierzątegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne2,01,0151

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0302
wykładyaudytoryjne2,00,0152
2 Standardy mikrobiologiczne w ocenie jakości żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,00,0152
laboratoriapraktyczne3,01,0302
3 Zagrożenia mikrobiologiczne w żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,00,0302
wykładyaudytoryjne2,00,0152

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
2 Drożdże wykorzystywane w biotechnologiizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
3 Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologiizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151