Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,451
Ochrona własności przemysłowejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,351
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Bioinformatykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,30,381
laboratoriapraktyczne2,70,2151
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,00,3181
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,581
projektypraktyczne1,00,471
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7101
wykładyaudytoryjne2,01,0101
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminaria dyplomoweaudytoryjne3,00,5152

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,381
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,371
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,4103
wykładyaudytoryjne1,00,383
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,482
laboratoriapraktyczne1,00,472
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,352
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,353
projektypraktyczne1,00,353
wykładyaudytoryjne1,00,383
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,352
laboratoriapraktyczne2,00,4102
wykładyaudytoryjne1,00,352
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,00,4133
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,70,481
laboratoriapraktyczne1,30,351
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,472
wykładyaudytoryjne1,50,482
Mutageneza organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,381
laboratoriapraktyczne0,50,351
Praca dyplomowazaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,010,003
Proteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,452
laboratoriapraktyczne1,50,3102
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,353
wykładyaudytoryjne0,50,353
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0projektypraktyczne1,00,352
wykładyaudytoryjne1,00,482

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,681
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,00,581
4 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
2 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,771
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,481
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,471

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472
wykładyaudytoryjne1,50,482
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,572
wykładyaudytoryjne1,50,382
3 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472
wykładyaudytoryjne1,50,482
4 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472
wykładyaudytoryjne1,50,482

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472
wykładyaudytoryjne1,50,482
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472
wykładyaudytoryjne1,50,482
2 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472
wykładyaudytoryjne1,50,482
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472
wykładyaudytoryjne1,50,482
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,472

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5201
2 Język niemieckizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5201

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,391
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,391
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491