Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - semestr 1:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,45
Ochrona własności przemysłowejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,35
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,02

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Bioinformatykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,30,38
laboratoriapraktyczne2,70,215
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,00,318
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,58
projektypraktyczne1,00,47
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,710
wykładyaudytoryjne2,01,010

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,38
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,37
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,70,48
laboratoriapraktyczne1,30,35
Mutageneza organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,38
laboratoriapraktyczne0,50,35

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,681
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
3 Enzymes in food product modificationzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,00,581
4 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
2 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,771
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,481
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,471

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5201
2 Język niemieckizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5201

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,391
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,391
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491