Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Aquaculture and Fisheries (S1)
Sylabus przedmiotu Work safety and health regulations:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Aquaculture and Fisheries | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Work safety and health regulations | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 0,0 | ECTS (formy) | 0,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | General knowledge of work and work physiology |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | The main goal is to acquaint the students with safety and health at work, and regulations in the European Union |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | European directives on safety and health at work | 2 |
T-W-2 | Workplaces, equipment, signs, personal protective equipment | 1 |
T-W-3 | Exposure to physical hazard, biological and chemical agents and chemical safety | 2 |
5 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lectures with using multimedia |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Presentation, raport |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_A05_W01 The student has knowledge of safety and health at work, with particular regard to EU directives | AQF_1A_W13 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_A05_U01 The student is able to assess the risk in the workplace and avoid the danger | AQF_1A_U10 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_A05_K01 The student has the competence to lead a team at various work. | AQF_1A_K01, AQF_1A_K03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_A05_W01 The student has knowledge of safety and health at work, with particular regard to EU directives | 2,0 | The student has not a knowledge of safety and health at work on basic level |
3,0 | The student has a knowledge of safety and health at work on basic level | |
3,5 | The student has a knowledge of safety and health at work on upper than basic level | |
4,0 | The student has a knowledge of safety and health at work on good level | |
4,5 | The student has a knowledge of safety and health at work on upper than good level | |
5,0 | The student has a knowledge of safety and health at work on very good level |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_A05_U01 The student is able to assess the risk in the workplace and avoid the danger | 2,0 | The student is not able to assess the risk in the workplace and avoid the danger on basic level |
3,0 | The student is able to assess the risk in the workplace and avoid the danger on basic level | |
3,5 | The student is able to assess the risk in the workplace and avoid the danger on upper than basic level | |
4,0 | The student is able to assess the risk in the workplace and avoid the danger on good level | |
4,5 | The student is able to assess the risk in the workplace and avoid the danger on upper than good level | |
5,0 | The student is able to assess the risk in the workplace and avoid the danger on very good level |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_A05_K01 The student has the competence to lead a team at various work. | 2,0 | The student do not know the basic legal regulations in the field of safe and healthy work on basic level |
3,0 | The student knows the basic legal regulations in the field of safe and healthy work on basic level | |
3,5 | The student knows the basic legal regulations in the field of safe and healthy work on upper than basic level | |
4,0 | The student knows the basic legal regulations in the field of safe and healthy work on good level | |
4,5 | The student knows the basic legal regulations in the field of safe and healthy work on upper than good level | |
5,0 | The student knows the basic legal regulations in the field of safe and healthy work on very good level |
Literatura podstawowa
- Marie Meima, Eelco Kuijpers, Claudia van den Berg, Astrid Kruizinga, Nicole van Kesteren, Suzanne Spaan, Summary - Biological agents and prevention of work-related diseases: a review, European Agency for Safety and Health at Work, Luxembourg, 2020, 1
- arina Nielsen, Marie Birk Jørgensen,Malgorzata Milczarek, Lorenzo Muna, Healthy workers, thriving companies - a practical guide to wellbeing at work, European Agency for Safety and Health at Work, Luxembourg, 2018
- Nielsen, K.M., Nielsen, M.B., Ogbonnaya, C. and Kansala, M., Workplace resources to improve both employee well-being and performance: A systematic review and meta- analysis., Work & Stress, 31(2) 101-120., 2017
Literatura dodatkowa
- Directive 2009/104/EC – use of work equipment, EU, 2009
- Regulation (EU) 2016/425 on personal protective equipment, EU, 2016
- Directive 2014/33/EU - lifts and safety components for lifts, EU, 2014
- Directive 2000/54/EC - biological agents at work, EU, 2000
- Directive 98/24/EC - risks related to chemical agents at work, EU, 1998