Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Biopreparaty w rolnictwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biopreparaty w rolnictwie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>, Małgorzata Hawrot-Paw <Malgorzata.Hawrot-Paw@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 9 1,50,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 6 1,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie przez studentów właściwości organizmów glebowych mających wpływ na plonowanie roślin. Znajomość podstaw koncepcji systemu Integrowanej Ochrony Roślin w aspekcie konieczności stosowania naturalnych środków wspomagających uprawę roślin (w tym preparatów mikrobiologicznych) obok pestycydów.
C-2Umiejętność dobrania właściwego biopeparatu w zależności od rodzaju agrofagów. Zdolność do analizy zalet i wad biologicznej i chemicznej ochrony roślin odnośnie wpływu na bioróżnorodność i równowagę biologiczną gleb.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wady i zalety stosowania chemicznej i biologicznej ochrony roślin. Porównanie systemów uprawy roślin pod względem wpływu na agrobiocenozę.2
T-A-2Bioróżnorodność jako podstawa właściwego funkcjonowania agrobiocenozy2
T-A-3Stan faktyczny skali stosowania biopreparatów i chemicznych środków ochrony roślin na podstawie danych statystycznych, na przestrzeni dekady.1
T-A-4Skuteczność biopreparatów, przegląd opinii specjalistów i użytkowników środków. Praca własna z literaturą naukową, popularnonaukowa, opiniami rolników.1
6
wykłady
T-W-1Funkcjonowanie organizmów glebowych w agrobiocenozie, grupy fizjologiczne mikroorganizmów i ich wzajemne interakcje, a także interakcje między organizmami i czynnikami abiotycznymi.4
T-W-2Znaczenie mikroorganizmów w systemie Integrowanej Ochronie Roślin. Podstawy prawne i konsekencje wprowadzania systemu. Porównanie systemów uprawy roślin w zależności od oddziaływania na bioróżnorodność agrobiocenozy.2
T-W-3Środki wspomagające uprawę roślin, podział i mechanizm działania wg obowiązujących uregulowań prawnych.3
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach6
A-A-2konsultacje z prowadzącym2
A-A-3przygotowanie do zaliczenia20
A-A-4przygotowanie do dyskusji na zajęciach16
44
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3konsultacje z prowadzącym2
A-W-4praca własna z materiałami naukowymi14
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład multimedialny informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: kolokwium
S-2Ocena formująca: obserwacja pracy studenta

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O12-1_W01
Poznanie przez studentów właściwości organizmów glebowych mających wpływ na plonowanie roślin. Znajomość podstaw koncepcji systemu integrowanej ochrony roślin, jako narzędzia chroniącego bioróżnorodność i jakość płodów rolnych.
ROL_1A_W05, ROL_1A_W16R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O12-1_U01
Umiejętność dobrania odpowiedniego biopreparatu do eliminacji danego rodzaju agrofagów. Umiejętność wyszukania informacji o skutechności bioprepartów dostępnych na rynku, na podstawie żródeł naukowych i popluarnonaukowych, opinii użytkowników.
ROL_1A_U01, ROL_1A_U10R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07C-2T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-3M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O12-1_K01
Świadomość coraz większej roli biopreparatów w ochronie roślin uprawnych przed agrofagami. Świadomość istotności ochrony bioróżnorodności i równowagi biologicznej w glebach uprawnych.
ROL_1A_K04, ROL_1A_K05, ROL_1A_K06R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-2, C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-3M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O12-1_W01
Poznanie przez studentów właściwości organizmów glebowych mających wpływ na plonowanie roślin. Znajomość podstaw koncepcji systemu integrowanej ochrony roślin, jako narzędzia chroniącego bioróżnorodność i jakość płodów rolnych.
2,0
3,0Zna podstawowe właściwości organizmów glebowych decydujących o prawidłowym funkcjonowaniu agrobiocenozy. Wie o systemie integrowanej ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O12-1_U01
Umiejętność dobrania odpowiedniego biopreparatu do eliminacji danego rodzaju agrofagów. Umiejętność wyszukania informacji o skutechności bioprepartów dostępnych na rynku, na podstawie żródeł naukowych i popluarnonaukowych, opinii użytkowników.
2,0
3,0Potrafi jedynie wymienić dostępne na rynku biopreparaty wraz z krótkim opisem mechanizmu ich działania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O12-1_K01
Świadomość coraz większej roli biopreparatów w ochronie roślin uprawnych przed agrofagami. Świadomość istotności ochrony bioróżnorodności i równowagi biologicznej w glebach uprawnych.
2,0
3,0Ma świadomość roli mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności i równowagi biologicznej gleb i konieczności zastępowania pestycydów chemicznych biopreparatami
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Mrówczyński M., Integrowana ochrona upraw rolniczych, Wyd. PWRiL, 2013, T1, T2
  2. Tyburski J., Żakowska-Biemas S., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wyd. SGGW w Warszawie, 2007
  3. Wilkaniec B., Entomologia stosowana, Wyd. UP w Poznaniu, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Nowak A., Mikrobiologia, AR w Szczecinie, 2000
  2. Paul E.A., Clark F.C., Mikrobiologia i biochemia gleb, Wyd. UMCS w Lublinie, 2000

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wady i zalety stosowania chemicznej i biologicznej ochrony roślin. Porównanie systemów uprawy roślin pod względem wpływu na agrobiocenozę.2
T-A-2Bioróżnorodność jako podstawa właściwego funkcjonowania agrobiocenozy2
T-A-3Stan faktyczny skali stosowania biopreparatów i chemicznych środków ochrony roślin na podstawie danych statystycznych, na przestrzeni dekady.1
T-A-4Skuteczność biopreparatów, przegląd opinii specjalistów i użytkowników środków. Praca własna z literaturą naukową, popularnonaukowa, opiniami rolników.1
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Funkcjonowanie organizmów glebowych w agrobiocenozie, grupy fizjologiczne mikroorganizmów i ich wzajemne interakcje, a także interakcje między organizmami i czynnikami abiotycznymi.4
T-W-2Znaczenie mikroorganizmów w systemie Integrowanej Ochronie Roślin. Podstawy prawne i konsekencje wprowadzania systemu. Porównanie systemów uprawy roślin w zależności od oddziaływania na bioróżnorodność agrobiocenozy.2
T-W-3Środki wspomagające uprawę roślin, podział i mechanizm działania wg obowiązujących uregulowań prawnych.3
9

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach6
A-A-2konsultacje z prowadzącym2
A-A-3przygotowanie do zaliczenia20
A-A-4przygotowanie do dyskusji na zajęciach16
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3konsultacje z prowadzącym2
A-W-4praca własna z materiałami naukowymi14
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O12-1_W01Poznanie przez studentów właściwości organizmów glebowych mających wpływ na plonowanie roślin. Znajomość podstaw koncepcji systemu integrowanej ochrony roślin, jako narzędzia chroniącego bioróżnorodność i jakość płodów rolnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W05Zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do gleby, produkcji rolniczej, stosowania pestycydów oraz naturalnych ekosystemów
ROL_1A_W16Ma podstawową wiedzę z zakresu metod stosowanych w hodowli roślin, biotechnologii i nasiennictwie roślin rolniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Cel przedmiotuC-1Poznanie przez studentów właściwości organizmów glebowych mających wpływ na plonowanie roślin. Znajomość podstaw koncepcji systemu Integrowanej Ochrony Roślin w aspekcie konieczności stosowania naturalnych środków wspomagających uprawę roślin (w tym preparatów mikrobiologicznych) obok pestycydów.
Treści programoweT-W-1Funkcjonowanie organizmów glebowych w agrobiocenozie, grupy fizjologiczne mikroorganizmów i ich wzajemne interakcje, a także interakcje między organizmami i czynnikami abiotycznymi.
T-W-2Znaczenie mikroorganizmów w systemie Integrowanej Ochronie Roślin. Podstawy prawne i konsekencje wprowadzania systemu. Porównanie systemów uprawy roślin w zależności od oddziaływania na bioróżnorodność agrobiocenozy.
T-W-3Środki wspomagające uprawę roślin, podział i mechanizm działania wg obowiązujących uregulowań prawnych.
Metody nauczaniaM-1wykład multimedialny informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna podstawowe właściwości organizmów glebowych decydujących o prawidłowym funkcjonowaniu agrobiocenozy. Wie o systemie integrowanej ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O12-1_U01Umiejętność dobrania odpowiedniego biopreparatu do eliminacji danego rodzaju agrofagów. Umiejętność wyszukania informacji o skutechności bioprepartów dostępnych na rynku, na podstawie żródeł naukowych i popluarnonaukowych, opinii użytkowników.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy, przetwarzania i wykorzystywania informacji o zróżnicowanej formie i pochodzących z różnych źródeł
ROL_1A_U10Potrafi rozpoznawać podstawowe objawy działania czynników biotycznych limitujących plonowanie roślin i im przeciwdziałać
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Cel przedmiotuC-2Umiejętność dobrania właściwego biopeparatu w zależności od rodzaju agrofagów. Zdolność do analizy zalet i wad biologicznej i chemicznej ochrony roślin odnośnie wpływu na bioróżnorodność i równowagę biologiczną gleb.
Treści programoweT-A-1Wady i zalety stosowania chemicznej i biologicznej ochrony roślin. Porównanie systemów uprawy roślin pod względem wpływu na agrobiocenozę.
T-A-2Bioróżnorodność jako podstawa właściwego funkcjonowania agrobiocenozy
T-A-4Skuteczność biopreparatów, przegląd opinii specjalistów i użytkowników środków. Praca własna z literaturą naukową, popularnonaukowa, opiniami rolników.
T-A-3Stan faktyczny skali stosowania biopreparatów i chemicznych środków ochrony roślin na podstawie danych statystycznych, na przestrzeni dekady.
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
S-2Ocena formująca: obserwacja pracy studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi jedynie wymienić dostępne na rynku biopreparaty wraz z krótkim opisem mechanizmu ich działania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O12-1_K01Świadomość coraz większej roli biopreparatów w ochronie roślin uprawnych przed agrofagami. Świadomość istotności ochrony bioróżnorodności i równowagi biologicznej w glebach uprawnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K04Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
ROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-2Umiejętność dobrania właściwego biopeparatu w zależności od rodzaju agrofagów. Zdolność do analizy zalet i wad biologicznej i chemicznej ochrony roślin odnośnie wpływu na bioróżnorodność i równowagę biologiczną gleb.
C-1Poznanie przez studentów właściwości organizmów glebowych mających wpływ na plonowanie roślin. Znajomość podstaw koncepcji systemu Integrowanej Ochrony Roślin w aspekcie konieczności stosowania naturalnych środków wspomagających uprawę roślin (w tym preparatów mikrobiologicznych) obok pestycydów.
Treści programoweT-W-1Funkcjonowanie organizmów glebowych w agrobiocenozie, grupy fizjologiczne mikroorganizmów i ich wzajemne interakcje, a także interakcje między organizmami i czynnikami abiotycznymi.
T-W-2Znaczenie mikroorganizmów w systemie Integrowanej Ochronie Roślin. Podstawy prawne i konsekencje wprowadzania systemu. Porównanie systemów uprawy roślin w zależności od oddziaływania na bioróżnorodność agrobiocenozy.
T-W-3Środki wspomagające uprawę roślin, podział i mechanizm działania wg obowiązujących uregulowań prawnych.
T-A-1Wady i zalety stosowania chemicznej i biologicznej ochrony roślin. Porównanie systemów uprawy roślin pod względem wpływu na agrobiocenozę.
T-A-2Bioróżnorodność jako podstawa właściwego funkcjonowania agrobiocenozy
T-A-4Skuteczność biopreparatów, przegląd opinii specjalistów i użytkowników środków. Praca własna z literaturą naukową, popularnonaukowa, opiniami rolników.
T-A-3Stan faktyczny skali stosowania biopreparatów i chemicznych środków ochrony roślin na podstawie danych statystycznych, na przestrzeni dekady.
Metody nauczaniaM-1wykład multimedialny informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
S-2Ocena formująca: obserwacja pracy studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość roli mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności i równowagi biologicznej gleb i konieczności zastępowania pestycydów chemicznych biopreparatami
3,5
4,0
4,5
5,0