Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0261
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy.zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0261
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0267
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,0302
laboratoriapraktyczne2,01,0352
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektoratpraktyczne1,01,0301
lektoratpraktyczne1,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni)zaliczenie6,0praktykipraktyczne3,00,032
praktykipraktyczne3,00,034

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0353
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne3,02,0351
Chemia organicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne3,01,0352
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Ekonomika i zarządzanieegzamin1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Fizykaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0222
wykładyaudytoryjne1,01,0172
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
konwersatoriaaudytoryjne3,02,0351

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Fizjologia żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0336
wykładyaudytoryjne3,02,0456
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0333
laboratoriapraktyczne4,02,0453
Inżynieria procesowaegzamin5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0352
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Maszynoznawstwoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0351
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Ogólna technologia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
laboratoriapraktyczne3,02,0392
Opakowania do żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Reologia żywnościzaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0454
wykładyaudytoryjne2,01,0204
Budowa ustroju ludzkiegoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0304
laboratoriapraktyczne3,02,0354
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne1,01,0133
Dietetykaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0455
wykładyaudytoryjne3,01,0335
Edukacja żywieniowazaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0263
Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0335
laboratoriapraktyczne4,02,0455
Jakość żywności w łańcuchu technologicznymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie5,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0357
wykładyaudytoryjne2,01,0307
Mikrobiologia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne3,02,0353
Nutrigenomikaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0137
wykładyaudytoryjne1,01,0137
Patofizjologiaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0336
laboratoriapraktyczne4,02,0456
Podstawy biotechnologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne1,01,0134
Podstawy przetwórstwa mięsa drobiowegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0206
laboratoriapraktyczne2,01,0326
Podstawy technologii mięsaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0336
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0324
wykładyaudytoryjne1,01,0204
Prawo żywnościowezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0136
wykładyaudytoryjne1,01,0136
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok)egzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0267
laboratoriapraktyczne3,01,0397
Technologia gastronomicznazaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0265
laboratoriapraktyczne2,01,0265
Technologia roślinnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0265
wykładyaudytoryjne2,01,0265
Technologia rybnaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0266
laboratoriapraktyczne2,01,0266
Technologia spożywczych produktów fermentowanychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0134
laboratoriapraktyczne2,01,0264
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin3,0wykładyaudytoryjne2,01,0207
konwersatoriaaudytoryjne1,01,0197
Towaroznawstwo żywności (blok)egzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0395
wykładyaudytoryjne2,01,0265
Żywienie człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0354
wykładyaudytoryjne3,01,0304

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne1,01,0304
lektoratpraktyczne2,02,0605
lektoratpraktyczne2,01,0606
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne1,01,0304
lektoratpraktyczne2,02,0605
lektoratpraktyczne2,01,0606

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
3 Technika mowy i emisji głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0262

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hotelarstwozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
2 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
3 Wykrywanie alergenów w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
2 Prebiotyki i probiotykizaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
3 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
4 Składniki żywności a odpornośćzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134
5 Suplementy diety i preparaty dietetycznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0134
wykładyaudytoryjne1,01,0134

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Antropometryczna analiza stanu odżywienia człowiekazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135
2 Biochemiczna analiza i interpretacja stanu odżywienia człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
3 Leki i żywnośćzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
4 Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowaniazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135
5 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
laboratoriapraktyczne1,01,0131
2 Obsługa ruchu turystycznegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza i ocena jakości żywieniazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
2 Biochemia żywieniazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135
3 Kuchnie świata - kultura żywieniowazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0135
wykładyaudytoryjne1,01,0135
4 Żywność funkcjonalna i dietetycznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135
5 Żywność tradycyjna i regionalna w żywieniuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0135
laboratoriapraktyczne1,01,0135