Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka
Sylabus przedmiotu Marketing:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Marketing | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Leonid Worobjow <Leonid.Worobjow@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | brak |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Studenci mają poznać przyczyny pojawienia się marketingu. |
C-2 | Studenci mają otrzymać wiedzę na temat istoty otoczenia i jego analizy |
C-3 | Studenci winni znać zasady segmentacji rynku i jej racjonalności |
C-4 | Studenci mają charakteryzować narzędzia marketingu mix |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Istota i znaczenie marketingu | 1 |
T-W-2 | Zasady i strategie marketingowe | 2 |
T-W-3 | Otoczenie podmiotu. Segmentacja rynku | 2 |
T-W-4 | Cena - istota, ustalanie, strategie cenowe | 2 |
T-W-5 | Strategie dystrybucji. Hurt i detal | 2 |
T-W-6 | Promocja | 1 |
T-W-7 | Otoczenie marketingowe | 1 |
T-W-8 | Produkt - pojęcie, rodzaje, cykl życia | 1 |
T-W-9 | Dystrybucja | 1 |
13 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w zajeciach | 13 |
A-W-2 | Przygotowanie do zajeć | 8 |
A-W-3 | Samodzielna praca studenta | 10 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Film |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Dyskusja |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach |
S-2 | Ocena formująca: Prace domowe |
S-3 | Ocena formująca: Zaliczenie |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_1A_A10_W01 powinien definiować marketing | TZiZ_1A_W20 | R1A_W02, R1A_W08 | InzA_W04 | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-7 | M-1 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_1A_A10_U02 powinien postrzegać narzędzia marketingu jako źródło potencjanych sukcesów firmy | TZiZ_1A_U29 | R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U07 | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-7 | M-1, M-3 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_1A_A10_K02 winien rozumieć rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działalnosci gospodarczej podmiotów | TZiZ_1A_K05 | R1A_K08 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-7 | M-1 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_1A_A10_W01 powinien definiować marketing | 2,0 | |
3,0 | Umie definiować marketing | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_1A_A10_U02 powinien postrzegać narzędzia marketingu jako źródło potencjanych sukcesów firmy | 2,0 | |
3,0 | Postrzega narzędzia marketingu jako źródło potencjalnych sukcesów firmy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_1A_A10_K02 winien rozumieć rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działalnosci gospodarczej podmiotów | 2,0 | |
3,0 | Rozumie rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działalności gospodraczej podmiotów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kotler Ph., Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie, kontrola, Gebethner i Ska, Warszawa, 1994
- Worobjow L., Teoria i praktyka zarządzania, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 2011
- Kotler Ph., Armstrong G., Sunders J., Vong V., Marketing. Podręcznik europejski, PWE, Warszawa, 2002
Literatura dodatkowa
- Falkowski A., Tyszka T., Psychologia zachowań konsumenckich, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk, 2003