Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)

Sylabus przedmiotu Standardy mikrobiologiczne w ocenie jakości żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Standardy mikrobiologiczne w ocenie jakości żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 2,00,50egzamin
laboratoriaL2 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza dotyczaca bakteriologi, mykologii, mikrobiologii żywności.
W-2Znajomość technik mikrobiologicznych
W-3Organizacja pracy w laboratoriach diagnostycznych i
W-4Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student powinien zapoznać się z podstawowymi zasadami i procedurami dotyczącymi zarówno aspektu teoretycznego ja i praktycznego standardów mikrobiologicznych w ocenie jakosci żywności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie wprowadzające, omówienie tematyki zajęć i kryteriów zaliczenia ćwiczeń, szkolenie stanowiskowe BHP.1
T-L-2Opracowanie planu próbkobrania na podstawie obowiązujacych standardów2
T-L-3Standardy w oznaczaniu mikroflory środoiwiska okołoprodukcyjnego żywności.8
T-L-4Standardy w oznaczaniu jakosci mikorbiologicznej żywności metodami referencyjnymi oraz szybkimi testami4
T-L-5Immunoenzymatyczne techniki oznaczania metabolitów drobnoustrojów4
T-L-6Testy genetyczne w oznaczaniu jakości żywności6
T-L-7Walidacja metody badawczej5
30
wykłady
T-W-1System Zarządzania według normy PN-EN ISO/IEC 17025:20052
T-W-2Przygotowanie materiału do badań laboratoryjnych.2
T-W-3Metody badawcze 1) opublikowane w piśmiennictwie międzynarodowym lub krajowym lub 2) rekomendowane przez ośrodki referencyjne, lub 3) zgodne z zaleceniami wytwórców wyrobów do diagnostyki in vitro, lub 4) opracowane i opisane na potrzeby danego laboratorium3
T-W-4Metody analityczne inne niż metody referencyjne zgodnie z rozp. 2073/2005, (szybkie testy)2
T-W-5Zapewnienie jakości badań laboratoryjnych2
T-W-6Limity mikrobiologiczne do oceny jakości mikrobiologicznej żywności2
T-W-7Standardy w zakresie wykonywania badań molekularnych2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2Konsultacje z prowadzącym zajęcia i samodzielna praca pod jego nadzorem.15
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych15
60
wykłady
A-W-1Aktywne uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury i obowiązujących przepisów.15
A-W-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia i samodzielna praca pod jego nadzorem.15
A-W-4Przygotowanie do egzaminu.15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2Zajęcia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny w formie testu sprawdzającego wiedzę.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: Bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-4Ocena formująca: Ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz mikrobiologicznych.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_W01
Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym obowiazujace standardy mikrobiologiczne stowane w analizie żywnosci
MS_2A_W03, MS_2A_W11C-1T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-W-1M-1S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_U01
Student potrafi wybrać i zastosować odpowiedni standard w badaniach mikrobioogicznych żywności
MS_2A_U02, MS_2A_U05C-1T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-W-1M-1, M-2S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_K01
Student jest gotów do stosowania standardów mikrobiologicvznych w analizie żywnosci
MS_2A_K03C-1T-W-1M-1S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_W01
Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym obowiazujace standardy mikrobiologiczne stowane w analizie żywnosci
2,0
3,0Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym obowiązujace standardy mikrobiologiczne stowane w analizie żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_U01
Student potrafi wybrać i zastosować odpowiedni standard w badaniach mikrobioogicznych żywności
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wybrać i zastosować odpowiedni standard w badaniach mikrobioogicznych żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_K01
Student jest gotów do stosowania standardów mikrobiologicvznych w analizie żywnosci
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do stosowania standardów mikrobiologicvznych w analizie żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pasqualina Laganà, Gabriella Caruso, Caterina Barone, Giorgia Caruso, Salvatore Parisi, Lucia Melcarne, Francesco Mazzù, Antonino Santi Delia ; [przekład: Agnieszka Błaszczak]., Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2017, Nr systemowy BG: 000222614
  2. Eligia M. Szewczyk, Diagnostyka bakteriologiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2019, wyd. 3

Literatura dodatkowa

  1. Normy przedmiotowe, PKN
  2. Czasopismo, New Food magazine, Russell Publishing Limited, ISSN 1464-4642

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie wprowadzające, omówienie tematyki zajęć i kryteriów zaliczenia ćwiczeń, szkolenie stanowiskowe BHP.1
T-L-2Opracowanie planu próbkobrania na podstawie obowiązujacych standardów2
T-L-3Standardy w oznaczaniu mikroflory środoiwiska okołoprodukcyjnego żywności.8
T-L-4Standardy w oznaczaniu jakosci mikorbiologicznej żywności metodami referencyjnymi oraz szybkimi testami4
T-L-5Immunoenzymatyczne techniki oznaczania metabolitów drobnoustrojów4
T-L-6Testy genetyczne w oznaczaniu jakości żywności6
T-L-7Walidacja metody badawczej5
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1System Zarządzania według normy PN-EN ISO/IEC 17025:20052
T-W-2Przygotowanie materiału do badań laboratoryjnych.2
T-W-3Metody badawcze 1) opublikowane w piśmiennictwie międzynarodowym lub krajowym lub 2) rekomendowane przez ośrodki referencyjne, lub 3) zgodne z zaleceniami wytwórców wyrobów do diagnostyki in vitro, lub 4) opracowane i opisane na potrzeby danego laboratorium3
T-W-4Metody analityczne inne niż metody referencyjne zgodnie z rozp. 2073/2005, (szybkie testy)2
T-W-5Zapewnienie jakości badań laboratoryjnych2
T-W-6Limity mikrobiologiczne do oceny jakości mikrobiologicznej żywności2
T-W-7Standardy w zakresie wykonywania badań molekularnych2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2Konsultacje z prowadzącym zajęcia i samodzielna praca pod jego nadzorem.15
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Aktywne uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury i obowiązujących przepisów.15
A-W-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia i samodzielna praca pod jego nadzorem.15
A-W-4Przygotowanie do egzaminu.15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-2_W01Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym obowiazujace standardy mikrobiologiczne stowane w analizie żywnosci
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W03Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia dotyczące mikroorganizmów, ich specyfiki, różnorodności i roli w naukach rolniczych i pokrewnych.
MS_2A_W11Ma poszerzoną wiedzę dotyczącą systemu zarządzania i normalizacji. Ma poszerzoną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy.
Cel przedmiotuC-1Student powinien zapoznać się z podstawowymi zasadami i procedurami dotyczącymi zarówno aspektu teoretycznego ja i praktycznego standardów mikrobiologicznych w ocenie jakosci żywności.
Treści programoweT-W-2Przygotowanie materiału do badań laboratoryjnych.
T-W-3Metody badawcze 1) opublikowane w piśmiennictwie międzynarodowym lub krajowym lub 2) rekomendowane przez ośrodki referencyjne, lub 3) zgodne z zaleceniami wytwórców wyrobów do diagnostyki in vitro, lub 4) opracowane i opisane na potrzeby danego laboratorium
T-W-5Zapewnienie jakości badań laboratoryjnych
T-W-7Standardy w zakresie wykonywania badań molekularnych
T-W-6Limity mikrobiologiczne do oceny jakości mikrobiologicznej żywności
T-W-1System Zarządzania według normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny w formie testu sprawdzającego wiedzę.
S-3Ocena formująca: Bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym obowiązujace standardy mikrobiologiczne stowane w analizie żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-2_U01Student potrafi wybrać i zastosować odpowiedni standard w badaniach mikrobioogicznych żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
MS_2A_U05Potrafi wprowadzać systemy zarządzania i normalizacji. Potrafi wykorzystać praktycznie wiedzę z zakresu prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy. Potrafi przeprowadzić analizy statystyczne wykorzystane w naukach rolniczych.
Cel przedmiotuC-1Student powinien zapoznać się z podstawowymi zasadami i procedurami dotyczącymi zarówno aspektu teoretycznego ja i praktycznego standardów mikrobiologicznych w ocenie jakosci żywności.
Treści programoweT-W-2Przygotowanie materiału do badań laboratoryjnych.
T-W-3Metody badawcze 1) opublikowane w piśmiennictwie międzynarodowym lub krajowym lub 2) rekomendowane przez ośrodki referencyjne, lub 3) zgodne z zaleceniami wytwórców wyrobów do diagnostyki in vitro, lub 4) opracowane i opisane na potrzeby danego laboratorium
T-W-5Zapewnienie jakości badań laboratoryjnych
T-W-7Standardy w zakresie wykonywania badań molekularnych
T-W-6Limity mikrobiologiczne do oceny jakości mikrobiologicznej żywności
T-W-1System Zarządzania według normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2Zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: Bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-4Ocena formująca: Ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz mikrobiologicznych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wybrać i zastosować odpowiedni standard w badaniach mikrobioogicznych żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-2_K01Student jest gotów do stosowania standardów mikrobiologicvznych w analizie żywnosci
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K03Jest gotowy do poniesienia odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Jest gotowy postępować w stanach zagrożenia.
Cel przedmiotuC-1Student powinien zapoznać się z podstawowymi zasadami i procedurami dotyczącymi zarówno aspektu teoretycznego ja i praktycznego standardów mikrobiologicznych w ocenie jakosci żywności.
Treści programoweT-W-1System Zarządzania według normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz mikrobiologicznych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do stosowania standardów mikrobiologicvznych w analizie żywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0