Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)
Sylabus przedmiotu Język obcy (niemiecki):
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Język obcy (niemiecki) | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Studium Języków Obcych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Maziarz <Anna.Maziarz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grażyna Kamińska <Grazyna.Kaminska@zut.edu.pl>, Katarzyna Krupka-Burzec <Katarzyna.Krupka-Burzec@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 2 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość języka na poziomie B2 potwierdzona egzaminem uczelnianym bądź certyfikatem językowym na wymaganym poziomie. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego. |
C-2 | Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
lektorat | ||
T-LK-1 | Mikrobiologia . Podział. Dziedziny. (Mikrobiologie. Teilgebiete) Typy czytania-strategie czytania tekstów fachowych. (Lesestile und Lesestrategien) | 3 |
T-LK-2 | Biologia komórki. (Zellbiologie) Strona bierna, formy zastępcze strony biernej. (Passiv, alternative Formen zum Passiv) | 7 |
T-LK-3 | Modyfikacje genetyczne. (Gentechnologie) Zdania względne. (Relativsätze) | 5 |
T-LK-4 | Biotechnologia. (Biotechnik) Zdania czasowe. (Temporalsätze) | 4 |
T-LK-5 | Toksykologia. (Toxikologie) Spójniki i ich specyficzne użycie w tekstach fachowych. (Konjunktionen, spezifische Anwendungen) | 5 |
T-LK-6 | Mikrobiologia żywności. (Lebensmittelmikrobiologie) Wyrażenia rzeczownikowo-czasownikowe. (Funktionsverbgefüge) Prezentacja plus ewaluacja w formie pytań, dyskusji i uzasadnienia swojego stanowiska. Rozważanie zalet i wad przedstawionych rozwiązań. (Präsentation und ihre Evaluation in Form von Fragen, einer Diskussion und Standpunktbegründung. Erwägung der Vor- und Nachteile in vorgelegten Lösungen.) | 6 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
lektorat | ||
A-LK-1 | Zajęcia praktyczne. | 30 |
A-LK-2 | Przygotowanie się do zajęć. | 45 |
A-LK-3 | Udział w konsultacjach. | 5 |
A-LK-4 | Przygotowanie się do egzaminu. | 10 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | zajęcia praktyczne |
M-2 | praca w grupach |
M-3 | prezentacja |
M-4 | dyskusja |
M-5 | praca z tekstem |
M-6 | słuchanie ze zrozumieniem |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: tekst kontrolny / kolokwium (F) |
S-2 | Ocena formująca: prezentacja (F) |
S-3 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P) |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_A1-2_W01 zna i rozumie w pogłębionym stopniu struktury językowe stosowane w tekstach specjalistycznych, rozumie słownictwo specjalistyczne zgodne z kierunkiem studiów i dyscypliną naukową | MS_2A_W06 | — | — | C-1 | T-LK-3, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-5, T-LK-2, T-LK-6 | M-5, M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_A1-2_U01 potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością, rozumie i potrafi tłumaczyć specjalistyczny tekst | MS_2A_U01, MS_2A_U02 | — | — | C-1 | T-LK-3, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-5, T-LK-2, T-LK-6 | M-4, M-1, M-2, M-3, M-6 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_A1-2_K01 ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie rozwijania kompetencji językowych | MS_2A_K01 | — | — | C-2 | T-LK-3, T-LK-4, T-LK-1, T-LK-5, T-LK-2, T-LK-6 | M-1, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_A1-2_W01 zna i rozumie w pogłębionym stopniu struktury językowe stosowane w tekstach specjalistycznych, rozumie słownictwo specjalistyczne zgodne z kierunkiem studiów i dyscypliną naukową | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym zna i rozumie struktury językowe stosowane w tekstach specjalistycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_A1-2_U01 potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością, rozumie i potrafi tłumaczyć specjalistyczny tekst | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi formułować krótkie wypowiedzi na tematy techniczne i tłumaczyć specjalistyczny tekst w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_A1-2_K01 ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie rozwijania kompetencji językowych | 2,0 | |
3,0 | Student jest gotów do samodoskonalenia w zakresie rozwijania kompetencji językowych w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Duden, Basiswissen Schule, Biologie Abitur, Bibliographisches Institut + Brockhaus, 2007, 2. Auflage
- Walter Kleesattel, Cornelsen Abiturwissen Kompakt - Biologie, Cornelsen Scriptor, 2004
- Biologie - online, 2012, www.biologie-online.eu
- Bundeszentrum für Ernährung (BZfE), Wybrane artykuły, 2011, www.bzfe.de
- E.Zettl,J.Janssen,H.Mueller, Aus moderner Technik und Naturwissenschaft, Hueber, Ismanning, 1999
- Wikipedia, 2012, www.wikipedia.de
Literatura dodatkowa
- Fraunhofer-Magazin"weiter.vorn". Zeitschrift für Forschung, Technik und Innovation., 2014, www.fraunhofer.de/magazin
- Focus, Forum Deutschland, 2011, Czasopisma niemieckojęzyczne