Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Drożdże wykorzystywane w biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Drożdże wykorzystywane w biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 15 2,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Mikrobiologia ogólna
W-2Mykologia ogólna
W-3Podstawy mikrobiologii przemysłowej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania grzybów mikroskopowych w różnych dziedzinach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych4
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności2
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny4
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych3
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym2
15
wykłady
T-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych2
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle3
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy2
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein2
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów3
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć10
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
A-W-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_W01
Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemyśle
MS_2A_W08C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_U01
Student posiada umijetności wykorzystania wiedzy zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
MS_2A_U02, MS_2A_U03C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_K01
Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mozliwosci wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
MS_2A_K01, MS_2A_K03, MS_2A_K04C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_W01
Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemyśle
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat grzybów mikroskopowych i mozliwości ich wykorzystania w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_U01
Student posiada umijetności wykorzystania wiedzy zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
2,0
3,0student potrafi w zakresie podstawowym wskazać mozliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_K01
Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mozliwosci wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
2,0
3,0student rozumie potzrbę popul;aryzacji wiedzy z zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Mikrobiologia techniczna, Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, Warszawa, 2008
  2. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2001
  3. Bednarski W., Fieurka J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa, 2007

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych4
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności2
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny4
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych3
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych2
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle3
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy2
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein2
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów3
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć10
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
A-W-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-2_W01Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemyśle
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W08Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania grzybów mikroskopowych w różnych dziedzinach przemysłu
Treści programoweT-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności
T-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat grzybów mikroskopowych i mozliwości ich wykorzystania w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-2_U01Student posiada umijetności wykorzystania wiedzy zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
MS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania grzybów mikroskopowych w różnych dziedzinach przemysłu
Treści programoweT-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności
T-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi w zakresie podstawowym wskazać mozliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-2_K01Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mozliwosci wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania grzybów mikroskopowych w różnych dziedzinach przemysłu
Treści programoweT-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności
T-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student rozumie potzrbę popul;aryzacji wiedzy z zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0