Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Nowoczesne technologie w przetwórstwie żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Nowoczesne technologie w przetwórstwie żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Mięsa
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl>, Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl>, Sławomir Lisiecki <Slawomir.Lisiecki@zut.edu.pl>, Anna Mituniewicz-Małek <Anna.Mituniewicz-Malek@zut.edu.pl>, Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>, Mariusz Szymczak <Mariusz.Szymczak@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student, który rozpoczyna zajęcia z przedmiotu powinien mieć wiedzę z zakresu charakterystyki i przetwórstwa surowców spożywczych
W-2Student potrafi samodzielnie wyszukiwać i korzystać z dostępnych źródeł informacji oraz posługiwać się literaturą naukową

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
C-2Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
C-3Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie wprowadzające, regulamin zajęć, wymagania bhp, forma i terminy zaliczenia ćwiczeń1
T-L-2Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mięsa i drobiu6
T-L-3Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mleka4
T-L-4Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie surowców roślinnych4
15
wykłady
T-W-1Cel przedmiotu, treści nauczania i kompetencje społeczne. Regulamin zaliczenia wykładów1
T-W-2Nowoczesne metody utrwalania i produkcji mięsa i przetworów mięsnych i drobiowych6
T-W-3Nowoczesne metody w przetwórstwie mleka4
T-W-4Nowoczesne technologie w przetwórstwie warzyw, owoców i zbóż.4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie się do każdego ćwiczenia na podstawie literatury5
A-L-3Przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń7
A-L-4Konsultacje2
A-L-5Zaliczenie2
31
wykłady
A-W-1Zajęcia dydaktyczne w ramach prowadzonego materiału15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do egzaminu7
A-W-5Egzamin2
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie wykładów na podstawie 3 ocen cząstkowych z egzaminu pisemnego z pytaniami otwartymi, obejmującymi treści wykładów
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń ustalone na podstawie 3 ocen cząstkowych z kolokwiów
S-3Ocena formująca: Ocena pracy w grupie

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO10-2_W01
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
MS_2A_W08C-1T-W-1, T-W-2M-1S-1
MS_2A_PO10-2_W02
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
MS_2A_W08C-2T-W-3M-1S-1
MS_2A_PO10-2_W03
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
MS_2A_W08C-3T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO10-2_U01
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologiew przetwarzaniu mięsa i drobiu
MS_2A_U01, MS_2A_U02C-1T-L-1, T-L-2M-2S-2
MS_2A_PO10-2_U02
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
MS_2A_U01, MS_2A_U02C-2T-L-3M-2S-2
MS_2A_PO10-2_U03
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
MS_2A_U01, MS_2A_U02C-3T-L-4M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO10-2_K01
Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
MS_2A_K02, MS_2A_K01, MS_2A_K03, MS_2A_K04C-1, C-3, C-2T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO10-2_W01
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO10-2_W02
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO10-2_W03
Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO10-2_U01
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologiew przetwarzaniu mięsa i drobiu
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mięsa i drobiu
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO10-2_U02
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO10-2_U03
Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO10-2_K01
Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
2,0
3,0Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Prost E. K., Zwierzęta rzeźne i mięso - ocena i higiena, Lubelskie Towarzystwo Naukowe, Lublin, 2006, 3
  2. praca zbiorowa pod red. Litwińczuka Z., Surowce zwierzęce. Ocena i wykorzystanie, PWRiL, Warszawa, 2004
  3. Pisula A., Pospiech E., Mięso - podstawy nauki i technologii, SGGW, Warszawa, 2011, praca zbiorowa
  4. Jarczyk A., Berdowski J., Przetwórstwo owoców i warzyw. cz. I, WSiP, Warszawa, 1999
  5. Pijanowski E., Technologia produktów owocowych i warzywnych. cz. I, PWRiL, Warszawa, 1976
  6. Praca zbiorowa pod red. Ambroziaka Z., Piekarstwo i ciastkarstwo, WNT, Warszawa, 1988
  7. Jankowski St., Zarys technologii młynarstwa i ciastkarstwa, WNT, Warszawa, 1981

Literatura dodatkowa

  1. Gospodarka Mięsna, czasopismo
  2. Mięso i Wędliny, czasopismo
  3. Meat Science, czasopismo
  4. Fleischwirtschaft, czasopismo
  5. Przegląd piekarski i cukierniczy, czasopismo
  6. Przegląd zbożowo-młynarski, czasopismo
  7. Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny, czasopismo

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie wprowadzające, regulamin zajęć, wymagania bhp, forma i terminy zaliczenia ćwiczeń1
T-L-2Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mięsa i drobiu6
T-L-3Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mleka4
T-L-4Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie surowców roślinnych4
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Cel przedmiotu, treści nauczania i kompetencje społeczne. Regulamin zaliczenia wykładów1
T-W-2Nowoczesne metody utrwalania i produkcji mięsa i przetworów mięsnych i drobiowych6
T-W-3Nowoczesne metody w przetwórstwie mleka4
T-W-4Nowoczesne technologie w przetwórstwie warzyw, owoców i zbóż.4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie się do każdego ćwiczenia na podstawie literatury5
A-L-3Przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń7
A-L-4Konsultacje2
A-L-5Zaliczenie2
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Zajęcia dydaktyczne w ramach prowadzonego materiału15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do egzaminu7
A-W-5Egzamin2
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO10-2_W01Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W08Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
Treści programoweT-W-1Cel przedmiotu, treści nauczania i kompetencje społeczne. Regulamin zaliczenia wykładów
T-W-2Nowoczesne metody utrwalania i produkcji mięsa i przetworów mięsnych i drobiowych
Metody nauczaniaM-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie wykładów na podstawie 3 ocen cząstkowych z egzaminu pisemnego z pytaniami otwartymi, obejmującymi treści wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO10-2_W02Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W08Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
Treści programoweT-W-3Nowoczesne metody w przetwórstwie mleka
Metody nauczaniaM-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie wykładów na podstawie 3 ocen cząstkowych z egzaminu pisemnego z pytaniami otwartymi, obejmującymi treści wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO10-2_W03Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W08Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-3Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
Treści programoweT-W-4Nowoczesne technologie w przetwórstwie warzyw, owoców i zbóż.
Metody nauczaniaM-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie wykładów na podstawie 3 ocen cząstkowych z egzaminu pisemnego z pytaniami otwartymi, obejmującymi treści wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma więdzę na temat nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO10-2_U01Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologiew przetwarzaniu mięsa i drobiu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie wprowadzające, regulamin zajęć, wymagania bhp, forma i terminy zaliczenia ćwiczeń
T-L-2Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mięsa i drobiu
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń ustalone na podstawie 3 ocen cząstkowych z kolokwiów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mięsa i drobiu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO10-2_U02Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
Treści programoweT-L-3Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mleka
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń ustalone na podstawie 3 ocen cząstkowych z kolokwiów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu mleka
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO10-2_U03Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-3Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
Treści programoweT-L-4Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie surowców roślinnych
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń ustalone na podstawie 3 ocen cząstkowych z kolokwiów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykorzystać nowoczesne i niekonwencjonalne techniki i technologie w przetwarzaniu surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO10-2_K01Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mięsa i drobiu
C-3Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania surowców roślinnych
C-2Przekazanie wiedzy i umiejętności związanych ze znajomością nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii przetwarzania mleka
Treści programoweT-L-3Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mleka
T-L-1Ćwiczenie wprowadzające, regulamin zajęć, wymagania bhp, forma i terminy zaliczenia ćwiczeń
T-L-2Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie mięsa i drobiu
T-L-4Wykorzystanie nowoczesnych i niekonwencjonalnych technik i technologii w przetwórstwie surowców roślinnych
T-W-1Cel przedmiotu, treści nauczania i kompetencje społeczne. Regulamin zaliczenia wykładów
T-W-2Nowoczesne metody utrwalania i produkcji mięsa i przetworów mięsnych i drobiowych
T-W-3Nowoczesne metody w przetwórstwie mleka
T-W-4Nowoczesne technologie w przetwórstwie warzyw, owoców i zbóż.
Metody nauczaniaM-1Wykład z pełnym wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne w zespołach (eksperyment, obserwacja)
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość posiadanej wiedzy i umiejętności oraz konieczności samokształcenia, a także odpowiedzialności za pracę, której skutki potrafi ocenić. Potrafi być członkiem lub liderem zespołu. Myśli i działa przedsiębiorczo, zachowuje się w sposób profesjonalny i rozumie role społeczną absolwenta.
3,5
4,0
4,5
5,0