Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z biochemii, genetyki ogólnej, mikrobiologii, ogólnej technologii żywności.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie3
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów1
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych3
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych2
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami2
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska2
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym3
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.3
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM2
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM2
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych3
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do pracy w podgrupach20
A-A-3Studiowanie literatury tematu5
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce.
MS_2A_W13, MS_2A_W02C-1T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-2, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-4, T-A-8, T-A-10M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_U01
Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
MS_2A_U06C-1T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-2, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-4, T-A-8, T-A-10M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
MS_2A_K04C-1T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-2, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-4, T-A-8, T-A-10M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce.
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_U01
Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
2,0
3,0Potrafi uzasadnić stosowanie modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Niemirowicz-Szczytt K., GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-7583-373-7
  2. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna : modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-01-15956-6

Literatura dodatkowa

  1. Żywność genetycznie zmodyfikowana: aspekty prawne, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, ISBN: 978-83-235-0561-7

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie3
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów1
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych3
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych2
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami2
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska2
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym3
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.3
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM2
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM2
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych3
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do pracy w podgrupach20
A-A-3Studiowanie literatury tematu5
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_B9_W01Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W13Ma poszerzoną wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania.
MS_2A_W02Ma wiedzę w zakresie uwarunkowań pomiędzy fizjologią organizmów żywych a genotypem oraz zkresu znaczenia immunologii i immunoprofilaktyki w hodowli zwierząt.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_B9_U01Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U06Posiada umiejętności praowania z materiałem genetycznym, hodowlami komórkowymi oraz wykorzystać techniki obrazowania.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi uzasadnić stosowanie modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_B9_K01Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0