Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia (blok)zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0162
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne1,00,087
seminariaaudytoryjne1,01,088
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,5182
laboratoriapraktyczne2,00,5212
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne2,02,0202

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjnazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,066

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne3,01,0213
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,02,0211
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0212
wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,00,082
Ekonomika i zarządzaniezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,081
Fizykaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0102
laboratoriapraktyczne2,01,0132
Matematykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0211
Statystykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
konwersatoriaaudytoryjne3,01,0211

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0207
laboratoriapraktyczne4,02,0277
Chemia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Fizjologia żywieniaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0277
laboratoriapraktyczne3,02,0207
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0271
wykładyaudytoryjne2,01,0201
Inżynieria procesowaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
konwersatoriaaudytoryjne3,01,0223
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,01,0211
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0244
wykładyaudytoryjne1,01,084
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0167
laboratoriapraktyczne2,01,0167
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,072
laboratoriapraktyczne2,01,0162
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,586
wykładyaudytoryjne1,00,586
Reologia żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,083
wykładyaudytoryjne1,01,083

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne2,01,0143
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0126
laboratoriapraktyczne3,02,0276
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0238
wykładyaudytoryjne3,02,0238
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0295
laboratoriapraktyczne3,01,0185
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0184
laboratoriapraktyczne3,01,0214
Surowce rybnezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,085
laboratoriapraktyczne1,01,085
Surowce rzeźneegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne3,01,0213
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0wykładyaudytoryjne2,01,0205
laboratoriapraktyczne4,02,0275
Technologia mięsaegzamin7,0laboratoriapraktyczne4,02,0304
wykładyaudytoryjne3,02,0244
Technologia mleczarskaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0204
laboratoriapraktyczne4,01,0274
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0187
laboratoriapraktyczne3,02,0217
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0205
laboratoriapraktyczne4,02,0275
Technologia roślinnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0205
laboratoriapraktyczne4,02,0275
Technologia rybnaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0126
laboratoriapraktyczne3,01,0276
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin5,0wykładyaudytoryjne1,01,0126
laboratoriapraktyczne4,02,0276
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0167
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0167

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Przysposobienie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
3 Technika mowy i emisja głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergeny w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
2 Analiza sensorycznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
3 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
3 Towaroznawstwo używekzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086
3 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086
4 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086
5 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,087
laboratoriapraktyczne1,01,087
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
3 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aparatura przemysłu spożywczegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,088
laboratoriapraktyczne1,01,088
2 Przechowalnictwo w analityce laboratoryjnej i przemysłowejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,088
laboratoriapraktyczne1,01,088
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,088
laboratoriapraktyczne1,01,088
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,088
laboratoriapraktyczne1,01,088