Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt
Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:
Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 1 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 6 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 15 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 18 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Bezpieczeństwo i higiena pracy | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 6 | 1 |
Krajowe i europejskie prawo pracy i rolne | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 10 | 1 |
Ochrona własności intelektualnej | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 10 | 1 |
Seminarium inżynierskie | zaliczenie | 2,0 | seminaria | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 8 | 6 |
seminaria | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 8 | 7 | |||
Szkolenie biblioteczne | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 1 |
Szkolenie z zakresu bezpiecznych i higienicznych warunków kształcenia | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 4 | 1 |
Wybrane elementy higieny człowieka | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 10 | 2 |
Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 2 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 4 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 7 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Anatomia zwierząt | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 0,8 | 17 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,5 | 10 | 2 | |||
Biochemia | zaliczenie | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 15 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,6 | 12 | 2 | |||
Biofizyka | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,3 | 6 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 6 | 2 | |||
Botanika | zaliczenie | 3,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 2,0 | 0,4 | 8 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 7 | 1 | |||
Chemia | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,4 | 8 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,4 | 7 | 1 | |||
Fizjologia roślin | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 10 | 1 |
Fizjologia zwierząt | egzamin | 7,0 | laboratoria | praktyczne | 4,0 | 1,1 | 25 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,5 | 12 | 3 | |||
Informatyka | egzamin | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 0,7 | 15 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 5 | 1 | |||
Podstawy ekologii | zaliczenie | 2,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 0,6 | 0,3 | 5 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 0,4 | 0,3 | 5 | 1 | |||
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 5 | 1 | |||
Statystyka matematyczna | zaliczenie | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,4 | 8 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 15 | 2 | |||
Zoologia | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,5 | 10 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,6 | 12 | 1 |
Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 3 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 5 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Chemia rolna z elementami gleboznawstwa | zaliczenie | 1,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 0,4 | 0,2 | 6 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 0,6 | 0,3 | 6 | 1 | |||
Dobrostan zwierząt | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 8 | 4 |
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 7 | 4 | |||
Doradztwo rolnicze | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 10 | 7 |
Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej | zaliczenie | 3,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 8 | 7 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,7 | 15 | 7 | |||
Genetyka ogólna | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,4 | 8 | 2 |
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 7 | 2 | |||
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,4 | 7 | 2 | |||
Genetyka populacji i metody hodowlane | egzamin | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 2,2 | 0,8 | 15 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 0,8 | 0,3 | 5 | 3 | |||
Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,5 | 0,4 | 8 | 1 |
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,5 | 0,4 | 7 | 1 | |||
Praca dyplomowa | egzamin | 15,0 | praca dyplomowa | praktyczne | 15,0 | 0,5 | 0 | 7 |
Rozród zwierząt | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 3,5 | 1,0 | 23 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 2,5 | 0,6 | 12 | 4 | |||
Szkolenie dla osób uczestniczących w wykonywaniu procedur na zwierzętach | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 0,6 | 0,6 | 14 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 0,4 | 0,3 | 8 | 1 | |||
Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych | zaliczenie | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,7 | 15 | 7 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,1 | 25 | 7 | |||
Uprawa roli i roślin | zaliczenie | 2,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 6 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 6 | 3 | |||
Uprawa łąk i pastwisk | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 0,8 | 0,4 | 8 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 1,2 | 0,4 | 7 | 2 | |||
Użytkowanie i hodowla koni | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,3 | 5 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,7 | 15 | 4 | |||
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 2,0 | 0,5 | 12 | 4 |
Moduły/Przedmioty specjalnościowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 8 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 9 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 10 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 11 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 12 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 13 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 14 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 16 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 17 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Chów i hodowla bydła | egzamin | 7,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,2 | 5 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,9 | 20 | 5 | |||
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 0,9 | 20 | 5 | |||
Chów i hodowla drobiu | egzamin | 7,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 0,6 | 15 | 6 |
wykłady | audytoryjne | 2,5 | 0,8 | 20 | 6 | |||
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,5 | 0,5 | 10 | 6 | |||
Chów i hodowla małych przeżuwaczy | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 8 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 15 | 6 | |||
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,3 | 5 | 6 | |||
Chów i hodowla trzody chlewnej | egzamin | 7,0 | laboratoria | praktyczne | 4,5 | 1,1 | 25 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 2,5 | 0,9 | 20 | 5 | |||
Higiena zwierząt i profilaktyka zootechniczna | egzamin | 7,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,8 | 18 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 5,0 | 1,2 | 27 | 5 | |||
Mikrobiologia | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,7 | 15 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 0,8 | 17 | 3 | |||
Pszczelnictwo | zaliczenie | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 1,5 | 0,6 | 12 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 2,5 | 0,8 | 18 | 4 | |||
Utrzymanie i hodowla zwierząt futerkowych | zaliczenie | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 0,9 | 20 | 6 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 10 | 6 | |||
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo | egzamin | 8,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,5 | 10 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,4 | 7 | 3 | |||
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,6 | 12 | 4 | |||
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,0 | 23 | 4 |
Przedmioty jednorazowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Podstawy informacji naukowej | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 5 |
Praktyki zawodowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Praktyka organizacyjno-produkcyjna | zaliczenie | 9,0 | praktyki | praktyczne | 3,0 | 0,0 | 90 | 4 |
praktyki | praktyczne | 6,0 | 0,0 | 180 | 6 |