Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Uprawa roli i roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uprawa roli i roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Gospodarki Wodnej
Nauczyciel odpowiedzialny Cezary Podsiadło <Cezary.Podsiadlo@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anna Jaroszewska <Anna.Jaroszewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 6 1,00,41zaliczenie
wykładyW3 6 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiadomości podstawowe z zakresu botaniki i gleboznawstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z czynnikami siedliska przyrodniczego oraz ich wpływem na wzrost i rozwój roślin
C-2Znajomość charakterystyki przyrodniczo-gospodarczej i wartości użytkowej podstawowych grup roślin uprawnych
C-3Opanowanie zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa zbóż2
T-A-2Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa okopowych1
T-A-3Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa przemysłowych1
T-A-4Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa pastewnych2
6
wykłady
T-W-11. Charakterystyka polowej produkcji roślinnej2
T-W-2Zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej2
T-W-3Teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej2
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2samodzielne studiowanie literatury10
A-A-3przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4Konsultacje2
26
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu8
A-W-4Udział w konsultacjach2
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: okresowe sprawdzanie wiedzy studenta - kolokwia
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe z wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-C5_W07
Definiuje zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej Charakteryzuje podstawowe grupy roślin uprawnych pod wzgledem znaczenia przyrodniczo-gospodarczego i wartości użytkowej Definiuje teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i pielęgnowania roślin Rozpoznaje zagrożenia związane z niewłaściwych stosowaniem zabiegów agrotechnicznych na środowisko przyrodnicze.
ZO_1A_W01, ZO_1A_W07C-1, C-3, C-2T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-C5_U02
Wdraża zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
ZO_1A_U09C-3, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1
ZO_1A_ZO-N-C5_U03
Rozumie relacje między siedliskiem przyrodniczym a uprawianymi w nim roślinami rolniczymi i jego wpływ na wielkość i jakość ich plonów.
ZO_1A_U10C-1T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-W-1M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-C5_K02
Jest zdeterminowany do stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
ZO_1A_K03C-1, C-3, C-2T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-C5_W07
Definiuje zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej Charakteryzuje podstawowe grupy roślin uprawnych pod wzgledem znaczenia przyrodniczo-gospodarczego i wartości użytkowej Definiuje teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i pielęgnowania roślin Rozpoznaje zagrożenia związane z niewłaściwych stosowaniem zabiegów agrotechnicznych na środowisko przyrodnicze.
2,0student nie umie zdefiniować zasad dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Nie zna teoretycznych podstaw uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
3,0student umie częściowo zdefiniować zasady dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Zna w niewielkim stopniu teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
3,5student umie zdefiniować zasady dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Zna częściowo teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
4,0student umie zdefiniować zasady dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Zna teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
4,5student umie zdefiniować zasady dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Zna teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej Rozumie zagrożenia związane z nieznajmowością zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
5,0student potrafi zdefiniować zasady dobrej praktyki rolniczej oraz scharaktryzować większość technologii uprawy roślin rolniczych. Rozumie zagrożenia związane z nieznajmowością wszystkich zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej. Wykazyje się dużą elokwencją.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-C5_U02
Wdraża zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
2,0nie zna i nie umie wdrożyć zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
3,0zna częściowo zasady dobrej praktyki rolniczej ale nie potrafi ich wszystkich wdrożyć.
3,5zna zasady dobrej praktyki rolniczej ale nie potrafi ich wszystkich wdrożyć.
4,0zna zasady dobrej praktyki rolniczej i większość z nich potrafi wdrożyć.
4,5zna zasady dobrej praktyki rolniczej, umiejętnie je łączy z etapami i celami produkcji roślinnej i większość z nich potrafi wdrożyć.
5,0zna zasady dobrej praktyki rolniczej, umiejętnie je łączy z etapami i celami produkcji roślinnej i wszystkie z nich potrafi wdrożyć.
ZO_1A_ZO-N-C5_U03
Rozumie relacje między siedliskiem przyrodniczym a uprawianymi w nim roślinami rolniczymi i jego wpływ na wielkość i jakość ich plonów.
2,0Student nie rozxumie, nawet w prosty sposób, jaki wpływ może mieć środowisko przyrodnicze na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych.
3,0Student cześciowo rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi, lecz nie w pełni potrafi ocenić jego wpływ na wielkość plonu roślin.
3,5Student cześciowo rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi oraz potrafi ocenić jego wpływ na wielkość plonu roślin.
4,0Student rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi oraz potrafi ocenić jego wpływ na wielkość plonu roślin.
4,5Student rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi oraz potrafi ocenić jego wpływ na wielkość oraz cześciowo jakość plonu roślin.
5,0Student bardzo dobrze rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi oraz potrafi w pełni ocenić jego wpływ na wielkość jakość plonu roślin.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-C5_K02
Jest zdeterminowany do stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
2,0Nie wykazuje najmniejszego zainteresowania stosowaniem zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
3,0Wykazuje w niewielkim stopniu zainteresowanie potrzebą stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
3,5Wykazuje zrozumienie potrzeby stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
4,0Wykazuje zainteresowanie i zrozumienie potrzeby stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
4,5Wykazuje zainteresowanie rozumie i jest świadomy potrzeby stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
5,0Z wyrażnym zdeterminowanem i świadomością, wykazuje zainteresowanie i zrozumienie potrzeby stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.

Literatura podstawowa

  1. Karczmarczyk S. (red), Agrotechnika roślin uprawnych, Akademii Rolniczej, Szczecin, 2005, ISBN 83-7317-135-5
  2. MRiRW i INUG Puławy, Programy Rolnośrodowiskowe, IUNG Puławy, Puławy, 2005, ISBN 83-89-576-35-X

Literatura dodatkowa

  1. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Środowiska, Kodeks dobrej praktyki rolniczej, MNIRW i MŚ, Warszawa, 2004
  2. S. Rojek, K. Chmura, Podstawy Rolnictwa, Akademia Rolnicza Wrocław, Wrocław, 2001, ISBN 83-85582-48-7
  3. MRIRW, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, Ministerstwo Rolnictwa i Rozowju Wsi, Warszawa, 2009

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa zbóż2
T-A-2Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa okopowych1
T-A-3Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa przemysłowych1
T-A-4Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa pastewnych2
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-11. Charakterystyka polowej produkcji roślinnej2
T-W-2Zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej2
T-W-3Teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej2
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2samodzielne studiowanie literatury10
A-A-3przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4Konsultacje2
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu8
A-W-4Udział w konsultacjach2
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-C5_W07Definiuje zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej Charakteryzuje podstawowe grupy roślin uprawnych pod wzgledem znaczenia przyrodniczo-gospodarczego i wartości użytkowej Definiuje teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i pielęgnowania roślin Rozpoznaje zagrożenia związane z niewłaściwych stosowaniem zabiegów agrotechnicznych na środowisko przyrodnicze.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W01wykazuje ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
ZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z czynnikami siedliska przyrodniczego oraz ich wpływem na wzrost i rozwój roślin
C-3Opanowanie zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
C-2Znajomość charakterystyki przyrodniczo-gospodarczej i wartości użytkowej podstawowych grup roślin uprawnych
Treści programoweT-A-4Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa pastewnych
T-A-2Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa okopowych
T-A-3Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa przemysłowych
T-A-1Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa zbóż
T-W-11. Charakterystyka polowej produkcji roślinnej
T-W-2Zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
T-W-3Teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe z wykładów i ćwiczeń
S-1Ocena formująca: okresowe sprawdzanie wiedzy studenta - kolokwia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie umie zdefiniować zasad dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Nie zna teoretycznych podstaw uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
3,0student umie częściowo zdefiniować zasady dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Zna w niewielkim stopniu teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
3,5student umie zdefiniować zasady dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Zna częściowo teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
4,0student umie zdefiniować zasady dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Zna teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
4,5student umie zdefiniować zasady dobrej praktyki w produkcji roślinnej. Zna teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej Rozumie zagrożenia związane z nieznajmowością zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
5,0student potrafi zdefiniować zasady dobrej praktyki rolniczej oraz scharaktryzować większość technologii uprawy roślin rolniczych. Rozumie zagrożenia związane z nieznajmowością wszystkich zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej. Wykazyje się dużą elokwencją.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-C5_U02Wdraża zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
Cel przedmiotuC-3Opanowanie zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
C-2Znajomość charakterystyki przyrodniczo-gospodarczej i wartości użytkowej podstawowych grup roślin uprawnych
Treści programoweT-W-11. Charakterystyka polowej produkcji roślinnej
T-W-2Zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
T-W-3Teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: okresowe sprawdzanie wiedzy studenta - kolokwia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna i nie umie wdrożyć zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
3,0zna częściowo zasady dobrej praktyki rolniczej ale nie potrafi ich wszystkich wdrożyć.
3,5zna zasady dobrej praktyki rolniczej ale nie potrafi ich wszystkich wdrożyć.
4,0zna zasady dobrej praktyki rolniczej i większość z nich potrafi wdrożyć.
4,5zna zasady dobrej praktyki rolniczej, umiejętnie je łączy z etapami i celami produkcji roślinnej i większość z nich potrafi wdrożyć.
5,0zna zasady dobrej praktyki rolniczej, umiejętnie je łączy z etapami i celami produkcji roślinnej i wszystkie z nich potrafi wdrożyć.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-C5_U03Rozumie relacje między siedliskiem przyrodniczym a uprawianymi w nim roślinami rolniczymi i jego wpływ na wielkość i jakość ich plonów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z czynnikami siedliska przyrodniczego oraz ich wpływem na wzrost i rozwój roślin
Treści programoweT-A-4Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa pastewnych
T-A-2Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa okopowych
T-A-3Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa przemysłowych
T-A-1Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa zbóż
T-W-11. Charakterystyka polowej produkcji roślinnej
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe z wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozxumie, nawet w prosty sposób, jaki wpływ może mieć środowisko przyrodnicze na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych.
3,0Student cześciowo rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi, lecz nie w pełni potrafi ocenić jego wpływ na wielkość plonu roślin.
3,5Student cześciowo rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi oraz potrafi ocenić jego wpływ na wielkość plonu roślin.
4,0Student rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi oraz potrafi ocenić jego wpływ na wielkość plonu roślin.
4,5Student rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi oraz potrafi ocenić jego wpływ na wielkość oraz cześciowo jakość plonu roślin.
5,0Student bardzo dobrze rozumie relacje między środowiskiem przyrodniczym a roślinami uprawnymi oraz potrafi w pełni ocenić jego wpływ na wielkość jakość plonu roślin.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-C5_K02Jest zdeterminowany do stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z czynnikami siedliska przyrodniczego oraz ich wpływem na wzrost i rozwój roślin
C-3Opanowanie zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
C-2Znajomość charakterystyki przyrodniczo-gospodarczej i wartości użytkowej podstawowych grup roślin uprawnych
Treści programoweT-A-4Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa pastewnych
T-A-2Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa okopowych
T-A-3Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa przemysłowych
T-A-1Znaczenie przyrodniczo-gospodarcze i charakterystyka użytkowa zbóż
T-W-11. Charakterystyka polowej produkcji roślinnej
T-W-2Zasady dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej
T-W-3Teoretyczne podstawy uprawy roli, nawożenia i chemizacji w produkcji roślinnej
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe z wykładów i ćwiczeń
S-1Ocena formująca: okresowe sprawdzanie wiedzy studenta - kolokwia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie wykazuje najmniejszego zainteresowania stosowaniem zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
3,0Wykazuje w niewielkim stopniu zainteresowanie potrzebą stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
3,5Wykazuje zrozumienie potrzeby stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
4,0Wykazuje zainteresowanie i zrozumienie potrzeby stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
4,5Wykazuje zainteresowanie rozumie i jest świadomy potrzeby stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.
5,0Z wyrażnym zdeterminowanem i świadomością, wykazuje zainteresowanie i zrozumienie potrzeby stosowania zasad dobrej praktyki rolniczej w produkcji roślinnej.