Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Futrzarstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Futrzarstwo
Specjalność Hodowla i użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW7 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości na temat biologii zwierząt na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
C-2Przedstawienie studentom aktualnej sytuacji na rynku skór i praktycznego celu tego kierunku hodowli

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Właściwości okrywy włosowej - zadania wykonywane na futrach, liczenie gęstości, określanie grubości włosa, określanie wysokości włosa pokrywowego i podszyciowego.2
T-A-2Obróbka skór zwierząt futerkowych - metody skórowania, nowoczesne techniki obróbki skór2
T-A-3Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych2
T-A-4prezentacja referatów1
7
wykłady
T-W-1Historia i znaczenie futrzasrtwa w Polsce i na świecie2
T-W-2Aktualna sytuacja na rynku skór futerkowych1
T-W-3Czy futra "ekologiczne" są ekologiczne. Obróbka skór zwierzat futerkowych2
T-W-4Aucyjny system sprzedaży skór futerkowych - brokowanie skór. Domy aukcyjne.1
T-W-5Czynniki wpływające na jakość skór.1
T-W-6Zaliczenie treści wykładowych1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach7
A-A-2Udział w konsultacjach2
A-A-3Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń2
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń14
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów12
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-3Praca w grupach
M-4Projekcja filmów o futrzarstwie
M-5Przegląd skór zwierząt futerkowych
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-7Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-8Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu o tematyce futrzarskiej
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O13.4_W01
Student zna i opisuje własciwości okrywy włosowej zwierząt.
ZO_1A_W04, ZO_1A_W10, ZO_1A_W12C-2, C-1T-A-1, T-A-3, T-W-5M-5, M-4, M-6, M-2, M-8, M-1, M-7S-2, S-1
ZO_1A_ZO-S-O13.4_W02
student definiuje rodzaje skór futerkowych
ZO_1A_W10C-1T-A-1, T-W-4M-4, M-6, M-2, M-8, M-1, M-7S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O13.4_U01
Student umie ocenić jakość okrywy włosowej
ZO_1A_U07, ZO_1A_U17C-1T-A-3M-5, M-3, M-6, M-2, M-8, M-1, M-7S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O13.4_K01
Student propaguje zdrowtone działanie naturalnych futer
ZO_1A_K02, ZO_1A_K03C-2, C-1T-A-3, T-W-5M-5, M-4, M-6, M-2, M-8, M-1, M-7S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O13.4_W01
Student zna i opisuje własciwości okrywy włosowej zwierząt.
2,0Student nie zna i nie definiuje nawet jednej właściwości okrywy włosowej
3,0Student zna i definiuje trzy właściwości okrywy włosowej
3,5Student zna i definiuje połowę właściowości okrywy włosowej
4,0Student zna i definiuje ponad połowę właściwości okrywy włosowej
4,5Student zna i potrafi zdefiniować prawie wszystkie właściwości okrywy włosowej
5,0Student zna i definiuje wszystkie właściwości okrywy włosowej
ZO_1A_ZO-S-O13.4_W02
student definiuje rodzaje skór futerkowych
2,0Student nie posiada wiedzy, aby rozpoznać żadnego rodzaju okrywy włosowej
3,0Student rozpoznaje i potrafi definiować trzy rodzaje okrywy włosowej
3,5Student zna i definiuje połowę rodzajów okrywy włosowej
4,0Student zna i definiuje ponad połowę rodzajów okrywy włosowej
4,5Student zna i definiuje prawie wszystkie rodzaje okrywy włosowej
5,0Student zna i defiuje wszystkie rodzaje okrywy włosowej

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O13.4_U01
Student umie ocenić jakość okrywy włosowej
2,0Student nie umie ocenić jakości okrywy włosowej na żadnej z przedstawionych do oceny skór
3,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej dwóch skór przedstawionych do oceny
3,5Student umie ocenić jakość okrywy włosowej trzech skór przedstawionych do oceny
4,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej czterech skór przedstawionych do oceny
4,5Student umie ocenić jakość okrywy włosowej pięciu skór przedstawionych do oceny
5,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej wszystkich przedstawonych do oceny skór. Umie selekcjonować skóry pod wzgledem długości włosa, barwy, wielkości itp

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O13.4_K01
Student propaguje zdrowtone działanie naturalnych futer
2,0Student nie orientuje się w możliwościach propagowania zdrowotnych właściwości okrywy włosowej skór zwierząt futerkowych.
3,0Student jest w stanie przedstawić i propagować zdrowotne właściwości okrywy włosowej
3,5
4,0
4,5
5,0Student potrafi odpowiednio propagować zdrowotne właściwości okrywy włosowej zwierząt futerkowych

Literatura podstawowa

  1. Duda I, Skóry surowe futrzarskie, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków, 1992
  2. Duda I., Marcinkowska E, Towaroznawstwo wyrobów skórzanych i futrzarskich, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków, 2001

Literatura dodatkowa

  1. Gregorczyk Z., Ocena jakościowa, rozsortowanie i przechowywanie skór wyprawionych z okrywą włosową 744[03]Z3.06, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom, 2006

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Właściwości okrywy włosowej - zadania wykonywane na futrach, liczenie gęstości, określanie grubości włosa, określanie wysokości włosa pokrywowego i podszyciowego.2
T-A-2Obróbka skór zwierząt futerkowych - metody skórowania, nowoczesne techniki obróbki skór2
T-A-3Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych2
T-A-4prezentacja referatów1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia i znaczenie futrzasrtwa w Polsce i na świecie2
T-W-2Aktualna sytuacja na rynku skór futerkowych1
T-W-3Czy futra "ekologiczne" są ekologiczne. Obróbka skór zwierzat futerkowych2
T-W-4Aucyjny system sprzedaży skór futerkowych - brokowanie skór. Domy aukcyjne.1
T-W-5Czynniki wpływające na jakość skór.1
T-W-6Zaliczenie treści wykładowych1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach7
A-A-2Udział w konsultacjach2
A-A-3Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń2
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń14
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów12
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-O13.4_W01Student zna i opisuje własciwości okrywy włosowej zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W04ma podstawową wiedzę z zakresu wzrostu i rozwoju zwierząt gospodarskich
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
ZO_1A_W12posiada podstawową wiedzę z zakresu użytkowania zwierząt oraz selekcji, doboru i oceny wartości użytkowej i hodowlanej
Cel przedmiotuC-2Przedstawienie studentom aktualnej sytuacji na rynku skór i praktycznego celu tego kierunku hodowli
C-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
Treści programoweT-A-1Właściwości okrywy włosowej - zadania wykonywane na futrach, liczenie gęstości, określanie grubości włosa, określanie wysokości włosa pokrywowego i podszyciowego.
T-A-3Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych
T-W-5Czynniki wpływające na jakość skór.
Metody nauczaniaM-5Przegląd skór zwierząt futerkowych
M-4Projekcja filmów o futrzarstwie
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-8Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-7Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu o tematyce futrzarskiej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie definiuje nawet jednej właściwości okrywy włosowej
3,0Student zna i definiuje trzy właściwości okrywy włosowej
3,5Student zna i definiuje połowę właściowości okrywy włosowej
4,0Student zna i definiuje ponad połowę właściwości okrywy włosowej
4,5Student zna i potrafi zdefiniować prawie wszystkie właściwości okrywy włosowej
5,0Student zna i definiuje wszystkie właściwości okrywy włosowej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-O13.4_W02student definiuje rodzaje skór futerkowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
Treści programoweT-A-1Właściwości okrywy włosowej - zadania wykonywane na futrach, liczenie gęstości, określanie grubości włosa, określanie wysokości włosa pokrywowego i podszyciowego.
T-W-4Aucyjny system sprzedaży skór futerkowych - brokowanie skór. Domy aukcyjne.
Metody nauczaniaM-4Projekcja filmów o futrzarstwie
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-8Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-7Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu o tematyce futrzarskiej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy, aby rozpoznać żadnego rodzaju okrywy włosowej
3,0Student rozpoznaje i potrafi definiować trzy rodzaje okrywy włosowej
3,5Student zna i definiuje połowę rodzajów okrywy włosowej
4,0Student zna i definiuje ponad połowę rodzajów okrywy włosowej
4,5Student zna i definiuje prawie wszystkie rodzaje okrywy włosowej
5,0Student zna i defiuje wszystkie rodzaje okrywy włosowej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-O13.4_U01Student umie ocenić jakość okrywy włosowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U07Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski
ZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
Treści programoweT-A-3Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych
Metody nauczaniaM-5Przegląd skór zwierząt futerkowych
M-3Praca w grupach
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-8Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-7Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu o tematyce futrzarskiej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie ocenić jakości okrywy włosowej na żadnej z przedstawionych do oceny skór
3,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej dwóch skór przedstawionych do oceny
3,5Student umie ocenić jakość okrywy włosowej trzech skór przedstawionych do oceny
4,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej czterech skór przedstawionych do oceny
4,5Student umie ocenić jakość okrywy włosowej pięciu skór przedstawionych do oceny
5,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej wszystkich przedstawonych do oceny skór. Umie selekcjonować skóry pod wzgledem długości włosa, barwy, wielkości itp
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-O13.4_K01Student propaguje zdrowtone działanie naturalnych futer
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
ZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Cel przedmiotuC-2Przedstawienie studentom aktualnej sytuacji na rynku skór i praktycznego celu tego kierunku hodowli
C-1Podstawowym celem jest przybliżenie studentom własciwości futer zwierząt futerkowych
Treści programoweT-A-3Ocena jakościowa skór zwierząt futerkowych
T-W-5Czynniki wpływające na jakość skór.
Metody nauczaniaM-5Przegląd skór zwierząt futerkowych
M-4Projekcja filmów o futrzarstwie
M-6Wizyta w lotowni skór zwierząt futerkowych
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-8Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-1Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-7Wykłady informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne przedmiotu
S-1Ocena formująca: Przygotowanie referatu o tematyce futrzarskiej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie orientuje się w możliwościach propagowania zdrowotnych właściwości okrywy włosowej skór zwierząt futerkowych.
3,0Student jest w stanie przedstawić i propagować zdrowotne właściwości okrywy włosowej
3,5
4,0
4,5
5,0Student potrafi odpowiednio propagować zdrowotne właściwości okrywy włosowej zwierząt futerkowych