Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)

Sylabus przedmiotu Nutrigenomika i nutriproteomika zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Nutrigenomika i nutriproteomika zwierząt
Specjalność Pielęgnacja i podstawy rehabilitacji zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki
Nauczyciel odpowiedzialny Hanna Kulig <Hanna.Kulig@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW2 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość podstaw z zakresu biochemii, genetyki i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaprezentowanie wiedzy na temat zależności między substancjami biologicznie czynnymi pochodzącymi z diety a genomem z uwzględnieniem polimorfizmu genetycznego.
C-2Zapoznanie studentów z tematyką związaną z wpływem żywienia i dodatków żywieniowych na zmiany ekspresji białek.
C-3Zapoznanie studentów z możliwością zastosowania badań proteomicznych do oceny wpływu żywienia na organizm i oceny jakości i autentyczności produktów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Organizmy modelowe i metody stosowane w badaniach z zakresu nutrigenomiki. Polimorfizm genetyczny a reakcja organizmu na substancje biologicznie czynne zawarte w pokarmie. Zaprojektowanie prostego testu genetycznego pod kątem możliwości wykorzystania w badaniach nutrigenetycznych.3
T-L-2Przygotowanie materiału biologicznego (tkanki) pochodzącego od zwierząt gospodarskich żywionych dietą z różnym udziałem fruktanów typu inuliny do analiz proteomicznych (homogenizacja, rozpuszczanie białek w buforze lizującym). Rozdział białek z wykorzystaniem elektroforezy jednokierunkowej (1-DE) oraz analiza bioinformatyczna żeli. Wycinanie prążków białkowych wykazujących różnice w ekspresji z żeli 1-DE oraz identyfikacja białek z wykorzystaniem spektrometru masowego typu MALDI-TOF.4
7
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do nutrigenomiki. Podstawowe pojęcia i powiązanie z innymi dziedzinami nauki. Ekspresja genów w odpowiedzi na substancje biologicznie czynne zawarte w pokarmie. Przegląd chorób i defektów, do których możliwe jest zastosowanie diety wspomagającej leczenie w oparciu o genom. Nutrigenomika w chowie i hodowli zwierząt.4
T-W-2Pojęcie nutriproteomiki. Kierunki badań nutriproteomicznych prowadzonych na zwierzętach gospodarskich. Badanie zależności pomiędzy paszą i zawartymi w niej bioaktywnymi składnikami a ekspresją białek, szlaków metabolicznych i sygnałowych. Wybór strategii proteomicznej oraz materiału biologicznego do badań z zakresu nutriptoteomiki. Metoda bottom-up. Metoda shotgun. Metoda top-down. Peptydy i białka pochodzące z produktów żywnościowych wywołujących alergie. Aplikacja narzędzi proteomicznych do izolacji i oczyszczania nutraceutyków.4
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach7
A-L-2konsultacje6
A-L-3przygotowanie do zaliczenia treści laboratoriów12
A-L-4Zaliczenie3
A-L-5Studiowanie pismiennictwa2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2konsultacje5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia treści wykładów11
A-W-4Zaliczenie3
A-W-5Studiowanie piśmiennictwa3
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny i konwersatoryjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_PR-B07.03_W01
Student zna interakcje między substancjami biologicznie czynnymi pochodzącymi z pokarmu a genomem, a także wskazuje możliwości stosowania zindywidualizowanego żywienia w oparciu o genom w różnych stanach fizjologicznych organizmu
ZO_2A_W09C-1T-W-1M-1S-1
ZO_2A_PR-B07.03_W02
Student zna podstawowe cele i założenia w badaniach nutriproteomicznych. Rozumie wpływ żywności i dodatków żywieniowych na proteom wybranych tkanek i narządów zwierząt.
ZO_2A_W01C-2, C-3T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_PR-B07.03_U01
Student umie wykonać proste analizy nutrigenetyczne oraz zinterpretować uzyskane wyniki
ZO_2A_U06C-1T-L-1M-2S-2
ZO_2A_PR-B07.03_U02
Student potrafi wykonać proste analizy z wykorzystaniem narzędzi proteomicznych oraz dokonać interpretacji uzyskanych wyników.
ZO_2A_U08C-2, C-3T-L-2M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_PR-B07.03_K01
Student wykazuje dbałość o właściwą realizację powierzonego zadania badawczego pracując indywidualnie i zespołowo
ZO_2A_K01, ZO_2A_K08C-1, C-2, C-3T-L-1, T-L-2M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_PR-B07.03_W01
Student zna interakcje między substancjami biologicznie czynnymi pochodzącymi z pokarmu a genomem, a także wskazuje możliwości stosowania zindywidualizowanego żywienia w oparciu o genom w różnych stanach fizjologicznych organizmu
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna interakcje między substancjami biologicznie czynnymi pochodzącymi z pokarmu a genomem, a także wskazuje możliwości stosowania zindywidualizowanego żywienia w oparciu o genom w różnych stanach fizjologicznych organizmu
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_2A_PR-B07.03_W02
Student zna podstawowe cele i założenia w badaniach nutriproteomicznych. Rozumie wpływ żywności i dodatków żywieniowych na proteom wybranych tkanek i narządów zwierząt.
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna cele i założenia badań nutriproteomicznych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_PR-B07.03_U01
Student umie wykonać proste analizy nutrigenetyczne oraz zinterpretować uzyskane wyniki
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wykonać proste analizy z wykorzystaniem narzędzi nutrigenomicznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_2A_PR-B07.03_U02
Student potrafi wykonać proste analizy z wykorzystaniem narzędzi proteomicznych oraz dokonać interpretacji uzyskanych wyników.
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wykonać proste analizy z wykorzystaniem narzędzi proteomicznych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_PR-B07.03_K01
Student wykazuje dbałość o właściwą realizację powierzonego zadania badawczego pracując indywidualnie i zespołowo
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym wykazuje dbałość o właściwą realizację powierzonego zadania badawczego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bal J. (red.), Biologia molekularna w medycynie. Elementy genetyki klinicznej, PWN, Warszawa, 2013
  2. pod red. Agnieszka Kraj, Anna Drabik, Jerzy Silbering, Proteomika i metabolomika, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2019
  3. pod red. Irena Baranowska, Bogusław Buszewski, Bioanalityka w nauce i życiu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2020, Tom I oraz Tom II

Literatura dodatkowa

  1. Dodds W.J., Laverdure D.R., Canine Nutrigenomics - The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health, Dogwise Publishing, 2015

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Organizmy modelowe i metody stosowane w badaniach z zakresu nutrigenomiki. Polimorfizm genetyczny a reakcja organizmu na substancje biologicznie czynne zawarte w pokarmie. Zaprojektowanie prostego testu genetycznego pod kątem możliwości wykorzystania w badaniach nutrigenetycznych.3
T-L-2Przygotowanie materiału biologicznego (tkanki) pochodzącego od zwierząt gospodarskich żywionych dietą z różnym udziałem fruktanów typu inuliny do analiz proteomicznych (homogenizacja, rozpuszczanie białek w buforze lizującym). Rozdział białek z wykorzystaniem elektroforezy jednokierunkowej (1-DE) oraz analiza bioinformatyczna żeli. Wycinanie prążków białkowych wykazujących różnice w ekspresji z żeli 1-DE oraz identyfikacja białek z wykorzystaniem spektrometru masowego typu MALDI-TOF.4
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do nutrigenomiki. Podstawowe pojęcia i powiązanie z innymi dziedzinami nauki. Ekspresja genów w odpowiedzi na substancje biologicznie czynne zawarte w pokarmie. Przegląd chorób i defektów, do których możliwe jest zastosowanie diety wspomagającej leczenie w oparciu o genom. Nutrigenomika w chowie i hodowli zwierząt.4
T-W-2Pojęcie nutriproteomiki. Kierunki badań nutriproteomicznych prowadzonych na zwierzętach gospodarskich. Badanie zależności pomiędzy paszą i zawartymi w niej bioaktywnymi składnikami a ekspresją białek, szlaków metabolicznych i sygnałowych. Wybór strategii proteomicznej oraz materiału biologicznego do badań z zakresu nutriptoteomiki. Metoda bottom-up. Metoda shotgun. Metoda top-down. Peptydy i białka pochodzące z produktów żywnościowych wywołujących alergie. Aplikacja narzędzi proteomicznych do izolacji i oczyszczania nutraceutyków.4
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach7
A-L-2konsultacje6
A-L-3przygotowanie do zaliczenia treści laboratoriów12
A-L-4Zaliczenie3
A-L-5Studiowanie pismiennictwa2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2konsultacje5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia treści wykładów11
A-W-4Zaliczenie3
A-W-5Studiowanie piśmiennictwa3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.03_W01Student zna interakcje między substancjami biologicznie czynnymi pochodzącymi z pokarmu a genomem, a także wskazuje możliwości stosowania zindywidualizowanego żywienia w oparciu o genom w różnych stanach fizjologicznych organizmu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Zaprezentowanie wiedzy na temat zależności między substancjami biologicznie czynnymi pochodzącymi z diety a genomem z uwzględnieniem polimorfizmu genetycznego.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do nutrigenomiki. Podstawowe pojęcia i powiązanie z innymi dziedzinami nauki. Ekspresja genów w odpowiedzi na substancje biologicznie czynne zawarte w pokarmie. Przegląd chorób i defektów, do których możliwe jest zastosowanie diety wspomagającej leczenie w oparciu o genom. Nutrigenomika w chowie i hodowli zwierząt.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna interakcje między substancjami biologicznie czynnymi pochodzącymi z pokarmu a genomem, a także wskazuje możliwości stosowania zindywidualizowanego żywienia w oparciu o genom w różnych stanach fizjologicznych organizmu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.03_W02Student zna podstawowe cele i założenia w badaniach nutriproteomicznych. Rozumie wpływ żywności i dodatków żywieniowych na proteom wybranych tkanek i narządów zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W01w pogłębionym stopniu zna rodzaje doświadczeń oraz metody i techniki realizacji prac badawczych, a także zna podstawowe teorie w zakresie nauk przyrodniczych znajdujących zastosowanie w zootechnice
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z tematyką związaną z wpływem żywienia i dodatków żywieniowych na zmiany ekspresji białek.
C-3Zapoznanie studentów z możliwością zastosowania badań proteomicznych do oceny wpływu żywienia na organizm i oceny jakości i autentyczności produktów.
Treści programoweT-W-2Pojęcie nutriproteomiki. Kierunki badań nutriproteomicznych prowadzonych na zwierzętach gospodarskich. Badanie zależności pomiędzy paszą i zawartymi w niej bioaktywnymi składnikami a ekspresją białek, szlaków metabolicznych i sygnałowych. Wybór strategii proteomicznej oraz materiału biologicznego do badań z zakresu nutriptoteomiki. Metoda bottom-up. Metoda shotgun. Metoda top-down. Peptydy i białka pochodzące z produktów żywnościowych wywołujących alergie. Aplikacja narzędzi proteomicznych do izolacji i oczyszczania nutraceutyków.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna cele i założenia badań nutriproteomicznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.03_U01Student umie wykonać proste analizy nutrigenetyczne oraz zinterpretować uzyskane wyniki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U06Wykonuje pod kierunkiem opiekuna oraz samodzielnie zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski oraz przygotowuje prace pisemne z dziedziny zootechniki
Cel przedmiotuC-1Zaprezentowanie wiedzy na temat zależności między substancjami biologicznie czynnymi pochodzącymi z diety a genomem z uwzględnieniem polimorfizmu genetycznego.
Treści programoweT-L-1Organizmy modelowe i metody stosowane w badaniach z zakresu nutrigenomiki. Polimorfizm genetyczny a reakcja organizmu na substancje biologicznie czynne zawarte w pokarmie. Zaprojektowanie prostego testu genetycznego pod kątem możliwości wykorzystania w badaniach nutrigenetycznych.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wykonać proste analizy z wykorzystaniem narzędzi nutrigenomicznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.03_U02Student potrafi wykonać proste analizy z wykorzystaniem narzędzi proteomicznych oraz dokonać interpretacji uzyskanych wyników.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z tematyką związaną z wpływem żywienia i dodatków żywieniowych na zmiany ekspresji białek.
C-3Zapoznanie studentów z możliwością zastosowania badań proteomicznych do oceny wpływu żywienia na organizm i oceny jakości i autentyczności produktów.
Treści programoweT-L-2Przygotowanie materiału biologicznego (tkanki) pochodzącego od zwierząt gospodarskich żywionych dietą z różnym udziałem fruktanów typu inuliny do analiz proteomicznych (homogenizacja, rozpuszczanie białek w buforze lizującym). Rozdział białek z wykorzystaniem elektroforezy jednokierunkowej (1-DE) oraz analiza bioinformatyczna żeli. Wycinanie prążków białkowych wykazujących różnice w ekspresji z żeli 1-DE oraz identyfikacja białek z wykorzystaniem spektrometru masowego typu MALDI-TOF.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wykonać proste analizy z wykorzystaniem narzędzi proteomicznych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.03_K01Student wykazuje dbałość o właściwą realizację powierzonego zadania badawczego pracując indywidualnie i zespołowo
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K01Pracuje samodzielnie i w zespole, potrafi przejąć rolę lidera
ZO_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zaprezentowanie wiedzy na temat zależności między substancjami biologicznie czynnymi pochodzącymi z diety a genomem z uwzględnieniem polimorfizmu genetycznego.
C-2Zapoznanie studentów z tematyką związaną z wpływem żywienia i dodatków żywieniowych na zmiany ekspresji białek.
C-3Zapoznanie studentów z możliwością zastosowania badań proteomicznych do oceny wpływu żywienia na organizm i oceny jakości i autentyczności produktów.
Treści programoweT-L-1Organizmy modelowe i metody stosowane w badaniach z zakresu nutrigenomiki. Polimorfizm genetyczny a reakcja organizmu na substancje biologicznie czynne zawarte w pokarmie. Zaprojektowanie prostego testu genetycznego pod kątem możliwości wykorzystania w badaniach nutrigenetycznych.
T-L-2Przygotowanie materiału biologicznego (tkanki) pochodzącego od zwierząt gospodarskich żywionych dietą z różnym udziałem fruktanów typu inuliny do analiz proteomicznych (homogenizacja, rozpuszczanie białek w buforze lizującym). Rozdział białek z wykorzystaniem elektroforezy jednokierunkowej (1-DE) oraz analiza bioinformatyczna żeli. Wycinanie prążków białkowych wykazujących różnice w ekspresji z żeli 1-DE oraz identyfikacja białek z wykorzystaniem spektrometru masowego typu MALDI-TOF.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym wykazuje dbałość o właściwą realizację powierzonego zadania badawczego.
3,5
4,0
4,5
5,0