Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia pasz:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia pasz
Specjalność Ekologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 8 1,00,59zaliczenie
laboratoriaL2 7 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość biologii na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu oceny bezpieczeństwa i jakości środków żywienia zwierząt
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu ustalania przydatności żywieniowej pasz

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Pobieranie próbek pasz do oceny ich jakości mikrobiologicznej.2
T-L-2Metody izolacji i diagnostyki bakterii przewodu pokarmowego zwierząt (flora fizjologiczna) oraz bakterii wywołujących toksykoinfekcje i intoksykacje.2
T-L-3Właściwości biochemiczne i morfologiczne drobnoustrojów występujących w kiszonkach.1
T-L-4Przykładowe procedury badań mikrobiologicznych pasz w kierunku wykrywania obecności Salmonella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., laseczek z rodzaju Bacillus i Clostridium oraz pleśni, grzybów i drożdżaków.2
7
wykłady
T-W-1Mikroflora przewodu pokarmowego zwierząt. Interakcje mikroorganizmów przewodu pokarmowego.2
T-W-2Techniki laboratoryjne w badaniu mikrobiologicznym pasz.2
T-W-3Jakość mikrobiologiczna żywności i pasz.2
T-W-4Innowacyjne dodatki paszowe wpływające na jakość mikrobiologiczną żywności i pasz.1
T-W-5Mikroorganizmy chorobotwórcze w paszach – problemy epizootyczne i epidemiologiczne.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.7
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych.7
A-L-3Studiowanie treści ćwiczeń.7
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.6
A-L-5Konsultacje.2
A-L-6Pisemne zaliczenie ćwiczeń.1
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu.8
A-W-3Samodzielne studiowanie materiału z wykładów.5
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów.10
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z pokazem multimedialnym
M-2Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.3_W01
Student zna mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt
ZO_2A_W04C-1, C-2T-W-5, T-W-1M-2, M-1S-1, S-2
ZO_2A_EAUZ-O7.3_W02
Student zna metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz
ZO_2A_W05C-1, C-2T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.3_U01
Student umie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
ZO_2A_U08C-1, C-2T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.3_K01
Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej
ZO_2A_K02, ZO_2A_K08C-1, C-2T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-3, T-W-5, T-W-4M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.3_W01
Student zna mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt
2,0Student nie zna mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt
3,0Student wykazuje minimum wiedzy na temat mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
4,0Student szczegółowo objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
4,5Student wyczerpująco objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
5,0Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe.
ZO_2A_EAUZ-O7.3_W02
Student zna metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz
2,0Student nie zna metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz
3,0Student wykazuje minimum wiedzy na temat metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
4,0Student szczegółowo objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
4,5Student wyczerpująco objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
5,0Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.3_U01
Student umie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
2,0Student nie umie ocenić wpływu drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
3,0Student potrafi w dostateczny sposób ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
3,5Student potrafi na średnim poziomie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
4,0Student potrafi na dobrym poziomie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
4,5Student potrafi dobrze ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
5,0Student potrafi bardzo dobrze ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.3_K01
Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej
2,0Student nie ma świadomości wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej
3,0Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej

Literatura podstawowa

  1. Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, Warszawa, 2009
  2. Podkówka W., Nowoczesne metody kiszenia pasz, PWRiL, Warszawa, 1979

Literatura dodatkowa

  1. Hobson P.N., The rumen microbial ecosystem, Elsevier Appl. Sci., London, 1988

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Pobieranie próbek pasz do oceny ich jakości mikrobiologicznej.2
T-L-2Metody izolacji i diagnostyki bakterii przewodu pokarmowego zwierząt (flora fizjologiczna) oraz bakterii wywołujących toksykoinfekcje i intoksykacje.2
T-L-3Właściwości biochemiczne i morfologiczne drobnoustrojów występujących w kiszonkach.1
T-L-4Przykładowe procedury badań mikrobiologicznych pasz w kierunku wykrywania obecności Salmonella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., laseczek z rodzaju Bacillus i Clostridium oraz pleśni, grzybów i drożdżaków.2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mikroflora przewodu pokarmowego zwierząt. Interakcje mikroorganizmów przewodu pokarmowego.2
T-W-2Techniki laboratoryjne w badaniu mikrobiologicznym pasz.2
T-W-3Jakość mikrobiologiczna żywności i pasz.2
T-W-4Innowacyjne dodatki paszowe wpływające na jakość mikrobiologiczną żywności i pasz.1
T-W-5Mikroorganizmy chorobotwórcze w paszach – problemy epizootyczne i epidemiologiczne.1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.7
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych.7
A-L-3Studiowanie treści ćwiczeń.7
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.6
A-L-5Konsultacje.2
A-L-6Pisemne zaliczenie ćwiczeń.1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu.8
A-W-3Samodzielne studiowanie materiału z wykładów.5
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów.10
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O7.3_W01Student zna mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W04ma zaawansowaną wiedzę z zakresu budowy, rozwoju i wzrostu oraz funkcjonowania organizmów żywych na różnych poziomach organizacji biosfery
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu oceny bezpieczeństwa i jakości środków żywienia zwierząt
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu ustalania przydatności żywieniowej pasz
Treści programoweT-W-5Mikroorganizmy chorobotwórcze w paszach – problemy epizootyczne i epidemiologiczne.
T-W-1Mikroflora przewodu pokarmowego zwierząt. Interakcje mikroorganizmów przewodu pokarmowego.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z pokazem multimedialnym
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt
3,0Student wykazuje minimum wiedzy na temat mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
4,0Student szczegółowo objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
4,5Student wyczerpująco objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
5,0Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O7.3_W02Student zna metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W05ma pogłębioną wiedzę o metodach oceny pasz i żywności oraz ich wartości prozdrowotnej i leczniczej
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu oceny bezpieczeństwa i jakości środków żywienia zwierząt
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu ustalania przydatności żywieniowej pasz
Treści programoweT-L-2Metody izolacji i diagnostyki bakterii przewodu pokarmowego zwierząt (flora fizjologiczna) oraz bakterii wywołujących toksykoinfekcje i intoksykacje.
T-L-1Pobieranie próbek pasz do oceny ich jakości mikrobiologicznej.
T-L-3Właściwości biochemiczne i morfologiczne drobnoustrojów występujących w kiszonkach.
T-L-4Przykładowe procedury badań mikrobiologicznych pasz w kierunku wykrywania obecności Salmonella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., laseczek z rodzaju Bacillus i Clostridium oraz pleśni, grzybów i drożdżaków.
T-W-2Techniki laboratoryjne w badaniu mikrobiologicznym pasz.
T-W-3Jakość mikrobiologiczna żywności i pasz.
T-W-4Innowacyjne dodatki paszowe wpływające na jakość mikrobiologiczną żywności i pasz.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z pokazem multimedialnym
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz
3,0Student wykazuje minimum wiedzy na temat metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
4,0Student szczegółowo objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
4,5Student wyczerpująco objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
5,0Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O7.3_U01Student umie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu oceny bezpieczeństwa i jakości środków żywienia zwierząt
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu ustalania przydatności żywieniowej pasz
Treści programoweT-L-2Metody izolacji i diagnostyki bakterii przewodu pokarmowego zwierząt (flora fizjologiczna) oraz bakterii wywołujących toksykoinfekcje i intoksykacje.
T-L-1Pobieranie próbek pasz do oceny ich jakości mikrobiologicznej.
T-L-3Właściwości biochemiczne i morfologiczne drobnoustrojów występujących w kiszonkach.
T-L-4Przykładowe procedury badań mikrobiologicznych pasz w kierunku wykrywania obecności Salmonella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., laseczek z rodzaju Bacillus i Clostridium oraz pleśni, grzybów i drożdżaków.
T-W-2Techniki laboratoryjne w badaniu mikrobiologicznym pasz.
T-W-3Jakość mikrobiologiczna żywności i pasz.
T-W-5Mikroorganizmy chorobotwórcze w paszach – problemy epizootyczne i epidemiologiczne.
T-W-4Innowacyjne dodatki paszowe wpływające na jakość mikrobiologiczną żywności i pasz.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z pokazem multimedialnym
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie ocenić wpływu drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
3,0Student potrafi w dostateczny sposób ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
3,5Student potrafi na średnim poziomie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
4,0Student potrafi na dobrym poziomie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
4,5Student potrafi dobrze ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
5,0Student potrafi bardzo dobrze ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O7.3_K01Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K02Wykazuje świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie zootechniki
ZO_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu oceny bezpieczeństwa i jakości środków żywienia zwierząt
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu ustalania przydatności żywieniowej pasz
Treści programoweT-L-2Metody izolacji i diagnostyki bakterii przewodu pokarmowego zwierząt (flora fizjologiczna) oraz bakterii wywołujących toksykoinfekcje i intoksykacje.
T-L-3Właściwości biochemiczne i morfologiczne drobnoustrojów występujących w kiszonkach.
T-L-4Przykładowe procedury badań mikrobiologicznych pasz w kierunku wykrywania obecności Salmonella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., laseczek z rodzaju Bacillus i Clostridium oraz pleśni, grzybów i drożdżaków.
T-W-3Jakość mikrobiologiczna żywności i pasz.
T-W-5Mikroorganizmy chorobotwórcze w paszach – problemy epizootyczne i epidemiologiczne.
T-W-4Innowacyjne dodatki paszowe wpływające na jakość mikrobiologiczną żywności i pasz.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z pokazem multimedialnym
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej
3,0Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej