Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BL_1A_BL-S-O12.2_W01 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przemian biologicznych zachodzących w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz pozwalającą scharakteryzować cechy jakościowe produktów zwierzęcych (fizykochemiczne, odżywcze, sensoryczne,mikrobiologiczne). |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BL_1A_W01 | ma wiedzę z fundamentów nauk przyrodniczych (chemii, fizyki) i matematyki niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych |
---|
BL_1A_W09 | zna biochemiczne podłoże procesów życiowych bazujące na wiedzy o klasyfikacji, budowie, funkcjach i przemianach substratów wystepujących w żywych organizmach |
BL_1A_W24 | wykazuje znajomość aspektu społeczno-humanistycznego koncepcji żywności funkcjonalnej oraz podstaw dietetyki i technologi żywności |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | P1A_W01 | rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze |
---|
P1A_W02 | w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych |
P1A_W03 | ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych |
P1A_W04 | ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi |
P1A_W05 | ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych |
P1A_W07 | ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z budową właściwościami fizycznymi oraz mikrobiologią produktów pochodzenia zwierzęcego: mleko, mięso, tłuszcze, ryby. Studenci zapoznają się z zmianami biochemicznymi zachodzącymi w tych produktach w trakcie ich pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania, które będą decydowały oprzydatnoŚci tych produktów do spożycia i przetworzenia. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Mięso - definicja,morfologia tkanki mięsnej,skład chemiczny. |
---|
T-W-2 | Przemiany enzymatyczne w tkance mięsnej - endogenne. Etapy przemian: glikoliza, stężenie posmiertne,dojrzewanie mięsa, rozpad autolityczny. |
T-W-3 | Przemiany egzogenne tkanki mięsnej. Drobnoustroje wywołujace zmiany gnilne w mięsie (bakterie, pleśnie, drożdże, larwy owadów).Wymagania higieniczno-sanitarne mięsa. |
T-W-4 | Definicja tłuszczów. Budowa i skład chemiczny. Rodzaje tłuszczów. Wymagania jakościowe. |
T-W-5 | Przemiany poubojowe surowca tłuszczowego. Zmiany fizyczne. Zmiany hydrolityczne. Zmiany oksydacyjne. |
T-W-6 | Przemiany poubojowe w artykułach ubocznych. Wykorzystanie artykułow ubocznych w przemyśle przetwórczym, farmaceutycznym, kosmetycznym. |
T-W-7 | Budowa i skład chemiczny mleka surowego. Jakość mikrobiologiczna mleka mleka. Lipoliza tłuszczu mlekowego. Procesy fermentacyjne w mleczarstwie. |
T-W-8 | Zaliczenie wykładów w formie pisemnej |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
---|
M-2 | Prezentacja mulimedialna przy wykorzystaniu komputera i projektora |
M-3 | Dyskusja w grupie dotycząca aktualnego tematu wykładu |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Warunkiem jest zaliczenie wykładów w formie pisemnej. |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Nie potrafi zdefiniować podstawowych procesów przemian biologicznych zachodzących w produktach zwierzęcych |
3,0 | W dostateczny sposób potrafi zdefiniować podstawowe procesy przemian biologicznych zachodzące w produktach zwierzęcych |
3,5 | Student powyżej dostatecznego poziomu wiedzy potrafi zdefiniować podstawowe procesy przemian biologicznych zachodzące w produktach zwierzęcych |
4,0 | Student potrafi zdefiniować prawie wszystkie podstawowe procesy przemian biologicznych zachodzące w produktach zwierzęcych |
4,5 | Student potrafi wymienić i zdefiniować wszystkie podstawowe procesy przemian zachodzące w produktach zwierzęcych |
5,0 | Student potrafi wymienić i zdefiniować w wyczerpujący sposob wszystkie procesy przemian zachodzące w produktach zwierzęcych |