Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (N1)
Sylabus przedmiotu Ekologiczna uprawa roślin:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ochrona środowiska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekologiczna uprawa roślin | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Jaroszewska <Anna.Jaroszewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 15 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student posiada podstawowe wiadomości z botaniki, chemii, gleboznawstwa, agroekologicznych podstaw produkcji roślinnej. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Uświadomienie studentowi znaczenia ekologicznej produkcji roślinnej we współczesnym świecie. |
C-2 | Zapoznanie studenta z ekologicznymi metodami produkcji roślinnej. |
C-3 | Zrozumienie odpowiedzialności za kształtowanie środowiska poprzez dobór i stosowanie określonych metod ograniczenia zachwaszczenia i ochrony roślin. |
C-4 | Przekazanie studentowi wiedzy na temat znaczenia rolnictwa ekologicznego dla zachowania walorów środowiska przyrodniczego. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Technologia uprawy roślin w rolnictwie ekologicznym (rośliny zbożowe, okopowe, bobowate, przemysłowe). Podstawowe różnice między uprawą konwencjonalną, a ekologiczną. | 4 |
T-A-2 | Nieinwazyjne metody uprawy roślin. Permakultura. | 2 |
6 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rolnictwo ekologiczne w warunkach członkostwa w Unii Europejskiej. | 1 |
T-W-2 | Ogólne zasady uprawy roślin w rolnictwie ekologicznym. | 2 |
T-W-3 | Produkcja roślinna w gospodarstwie ekologicznym (zmianowanie i płodozmian, uprawa roli i nawożenie, dobór odmian). | 3 |
T-W-4 | Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym. | 2 |
T-W-5 | Metody ograniczania zachwaszczenia w rolnictwie ekologicznym. | 1 |
T-W-6 | Ekologiczne przetwórstwo płodów rolnych. | 1 |
T-W-7 | Kontrola i certfikacja w rolnictwie ekologicznym. | 2 |
T-W-8 | Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla zachowania walorów przyrodniczych środowiska. | 2 |
T-W-9 | Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach audytoryjnych. | 6 |
A-A-2 | Przygotowanie się do zajęć audytoryjnych | 9 |
A-A-3 | Czytanie wskazanej literatury. | 8 |
A-A-4 | Konsultacje. | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 15 |
A-W-2 | Czytanie wskazanej literatury. | 13 |
A-W-3 | Konsultacje. | 2 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów. | 20 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające -wykład informacyjny |
M-2 | Metody problemowe-klasyczna metoda problemowa. |
M-3 | Metody praktyczne-ćwiczenia przedmiotowe. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawdziany służące do okresowej oceny osiąnięć studenta z wiadomości uzyskanych na ćwiczeniach. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Sprwadziany posumowujące wiadomości z wykładów. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OS_1A_O15-1_W01 Ma uporządkowaną wiedzę w zakresie ekologicznej produkcji roślinnej, obejmującą charakterystykę popularnych roślin uprawnych, uprawę roli, nawożenie, zmianowanie i płodozmian oraz ochronę roślin. | OS_1A_W07, OS_1A_W10 | — | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-A-1, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OS_1A_O15-1_U01 Student posiada umiejetność wskazania źródeł zawierających aktualnie zalecane herbicydy do pielęgnacji określonych gatunków roślin rolniczych w uprawie ekologicznej w zależności od składu gatunkowego chwastów. Potrafi zaprezentować program ochrony roślin w oparciu o ekonomiczne progi szkodliwości zachwaszczenia znając wady i zalety podejmowanych decyzji. | OS_1A_U06 | — | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-A-1, T-W-7, T-W-2, T-W-5, T-A-2, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OS_1A_O15-1_K01 Student ma świadomość ryzyka i skutków związanych z produkcją roślinną. | OS_1A_K01 | — | — | C-1, C-3, C-4, C-2 | T-W-4, T-W-8, T-W-3, T-W-5, T-W-9, T-W-7, T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-A-2, T-W-6 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OS_1A_O15-1_W01 Ma uporządkowaną wiedzę w zakresie ekologicznej produkcji roślinnej, obejmującą charakterystykę popularnych roślin uprawnych, uprawę roli, nawożenie, zmianowanie i płodozmian oraz ochronę roślin. | 2,0 | Student nie zna zagrożeń wynikających z nadmiaru chwastów w łanach roślin rolniczych ani metod ich ograniczania. |
3,0 | Student zna zagrożenia wynikajace z nadmiaru chwastów w łanach roślin rolniczych i niektóre metody ich ograniczania. | |
3,5 | Student zna zagrożenia wynikające z nadmiaru chwastów w łanach roślin rolniczych i metody ich ograniczania. | |
4,0 | Student zna zagrożenia wynikające z nadmiaru chwastów w łanach roślin rolniczych i metody ich ograniczania oraz wpływ tych metod na środowisko. | |
4,5 | Student zna zagrożenia wynikające z nadmiaru chwastów w łanach roślin rolniczych i metody ich ograniczania oraz wpływ tych metod na środowisko. Potrafi zaproponować zastosowanie odpowiednich metod ograniczania zachwaszczenia w zależności od składu gatukowego chwastów w niektórych roślinach uprawnych. | |
5,0 | Student zna zagrożenia wynikające z nadmiaru chwastów w łanach roślin rolniczych i metody ich ograniczania oraz wpływ tych metod na środowisko. Potrafi zaproponować zastosowanie odpowiednich metod ograniczania zachwaszczenia w zależności od składu gatukowego chwastów w każdej z omawianych roślinach uprawnych. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OS_1A_O15-1_U01 Student posiada umiejetność wskazania źródeł zawierających aktualnie zalecane herbicydy do pielęgnacji określonych gatunków roślin rolniczych w uprawie ekologicznej w zależności od składu gatunkowego chwastów. Potrafi zaprezentować program ochrony roślin w oparciu o ekonomiczne progi szkodliwości zachwaszczenia znając wady i zalety podejmowanych decyzji. | 2,0 | Student nie posiada umiejetności wskazania źródeł zawierających aktualnie zalecane herbicydy do pielęgnacji roślin rolniczych. |
3,0 | Student posiada umiejetność wskazania źródeł zawierających aktualnie zalecane herbicydy do pielęgnacji roślin rolniczych. | |
3,5 | Student posiada umiejętność wskazania źródeł zawierających aktualnie zalecane herbicydy do pielęgnacji roślin rolniczych, potrafi określać progi szkodliwości zachwszczenia. | |
4,0 | Student posiada umiejetność wskazania źródeł zawierających aktualnie zalecane herbicydy do pielęgnacji roślin rolniczych, potrafi określać progi szkodliwości zachwszczenia i opracować program ochrony niektórych roslin rolniczych. | |
4,5 | Student posiada umiejetność wskazania źródeł zawierających aktualnie zalecane herbicydy do pielęgnacji roślin rolniczych, potrafi określać progi szkodliwości zachwszczenia i opracować program ochrony najważniejszych gospodarczo roślin rolniczych. | |
5,0 | Student posiada umiejetność wskazania źródeł zawierających aktualnie zalecane herbicydy do pielęgnacji roślin rolniczych, potrafi określać progi szkodliwości zachwszczenia i opracować program ochrony najważniejszych gospodarczo roślin rolniczych przy tym poprawnie weryfikować wady i zalety zastosowanych metod. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OS_1A_O15-1_K01 Student ma świadomość ryzyka i skutków związanych z produkcją roślinną. | 2,0 | Student nie ma świadomości zmian w zalecenich stosowania herbicydów w określonej roślinie uprawnej. |
3,0 | Student ma małą świadomość zmian w zaleceniach stosowania herbicydów w określonej roślinie uprawnej, tym samym małą potrzebę okresowego uaktualniania swoich wiadomości. | |
3,5 | Student ma świadomość zmian w zalecenich stosowania herbicydów w określonej roślinie uprawnej, tym samym potrzebę okresowego uaktualniania swoich wiadomości. | |
4,0 | Student ma świadomość zmian w zalecenich stosowania herbicydów w określonej roślinie uprawnej i postepu biologicznego oraz chemicznego prowadzącego do tworzenia nowych substancji chemicznych, tym samym potrzebę okresowego uaktualniania swoich wiadomości . | |
4,5 | Student ma świadomość zmian w zalecenich stosowania herbicydów w określonej roślinie uprawnej i postepu biologicznego oraz chemicznego prowadzącego do tworzenia nowych substancji chemicznych i roślin transgenicznych odpornych na określone substancje chemiczne, tym samym potrzebę okresowego uaktualniania swoich wiadomości . | |
5,0 | Student ma świadomość zmian w zalecenich stosowania herbicydów w określonej roślinie uprawnej oraz wynikającego z rozwoju nauk biologicznych i chemicznych wprowadzania na rynek nowych herbicydów oraz roślin transgenicznych odpornych na określone substancje aktywne i tym samym potrzebę uaktualniania swoich wiadomości przez całe życie . |
Literatura podstawowa
- G E Siebeneicher, Podrecznik rolnictwa ekologicznego, PWN, Warszawa, 1997
- Z Zbytka, Wybrane zagadnienia rolnictwa ekologicznego, PIMR, Poznań, 2004
- Tyburski J, Żakowska-Biemans S., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, SGGW, Warszawa, 2007
Literatura dodatkowa
- A Dobosz-Idzik, Dobre praktyki w rolnictwie ekologicznym, PKODR Minikowo, 2018
- A Kowalska, Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym, Difiin SA, Warszawa, 2010
- M Golinowska, Rowzój rolnictwa ekologicznego, UWP, Wrocław, 2013
- J Błażej, Kompendium rolnictwa ekologicznego, UR, Rzeszów, 2011
- C A Kwiatkowski, E Harasim, Produkcja rolnicza a bezpieczenstwo żywności-wybrane aspekty, Spatium, Radom, 2019