Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia rolna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia rolna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL3 15 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za zachodzące procesy biochemiczne w glebach. Nabycie wiedzy o roli mikrorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb. Zapoznanie z wykorzystywaniem bakterii i grzybów (w postaci preparatów mikrobiologicznych) do polepszania właściwości gleb uprawnych i kondycji roślin.
C-2Nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących podstawowych badań mikrobiologicznych gleby, samodzielnej interpretacji wyników badań aktywności mikroorganizmów i oceny wpływu czynników antropogenicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zapoznanie z regulaminem pracowni i zasadami BHP.1
T-L-2Obieg węgla i azotu w przyrodzie. Rola mikroorganizmów w biotransformacji materii organicznej. Obserwacje aktywności hydrolitycznej poszczególnych szczepów bakterii i grzybów.3
T-L-3Interakcje między grzybami strzępkowymi i innymi organizmami glebowymi. Ustalenie przynależności systematycznej (rodzaju grzybów) okazów z kolekcji, na podstawie obserwacji mikroskopowej.2
T-L-4Diazotrofia, jako przykład przystosownia bakterii do niekorzystnych warunków środowiskowych. Obserwacje mikroskopowe bakterii z rodzajów Rhizobium i Azotobacter.2
T-L-5Wpływ starterów kompostowych i szczepionek mikoryzowych na wzrost roślin. Doświadczenie wazonowe.4
T-L-6Skrining mikroorganizmów glebowych odpornych i biodegradujących substancje ropopochodne z terenów zanieczyszczonych i wolnych od skażenia tymi substancjami.3
15
wykłady
T-W-1Powstanie, rozwój i zakres tematyczny mikrobiologii środowiskowej. Charakterystyka mikroorganizmów podstawowych grup systematycznych i fizjologicznych środowiska glebowego. Gleba jako środowisko życia mikroorgaizmów.4
T-W-2Równowaga biologiczna gleby. Procesy biochemiczne drobnoustrojów glebowych i ich wpływ na biotyczne i abiotyczne elementy środowiska.4
T-W-3Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.4
T-W-4Rola mikroorganizmów w Integrowanej Ochronie Roślin wg obowiązujących uwarunkowań prawnych. Preparaty mikrobiologiczne jako środki poprawiające właściwości gleby.4
T-W-5Wykorzystanie mikroorganizmów glebowych do transformacji genetycznej roślin upawnych. Rola Agrobacterium tumefaciens w rozwoju biotechnologii rolnej.2
T-W-6Wpływ działalności człowieka na agrobiocenozę. Wpływ zabiegów agrotechnicznych na rozwój mikroorganizmów glebowych i ich bioróżnorodność.4
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.4
T-W-8Wykorzystanie mikroorganizmów glebowych do bioremediacji matryc środowiskowych z zanieczyszczeń organicznych.4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnicwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć15
A-L-3przygotowanie do zaliczeń25
A-L-4Konsultacje5
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie proponowanej literatury8
A-W-3konsultacje2
A-W-4przygotowanie do egzaminu20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1multimedialny wykład informacyjny
M-2ćwiczenie laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena pracy laboratoryjnej
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: egzamin

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C12_W01
Student ma podstawowowa wiedzę na temat mikroorganizmów zwiazanych z żyznością gleb, zna odpowiednie techniki biotechnologiczne związane z wykorzystywaniem ich w rolnictwie.
MS_1A_W10R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-2, C-1T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-1, T-W-4M-1S-3, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C12_U01
Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich różnorodności oraz analizy liczebności i aktywności przy zastosowaniu odpowiednich metod badawczych.
MS_1A_U05, MS_1A_U06R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-1, T-L-6, T-W-3M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C12_K01
Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego, potrzeby dokształcania się w tym zakresie i przekazywania zdobytej wiedzy.
MS_1A_K01, MS_1A_K05R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-2, C-1T-L-2, T-L-6, T-W-7, T-W-8, T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-1, T-W-4M-1, M-2S-3, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C12_W01
Student ma podstawowowa wiedzę na temat mikroorganizmów zwiazanych z żyznością gleb, zna odpowiednie techniki biotechnologiczne związane z wykorzystywaniem ich w rolnictwie.
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę o grupach mikroorganizmów glebowych i ich roli w kształtowaniu żyzości gleb.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C12_U01
Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich różnorodności oraz analizy liczebności i aktywności przy zastosowaniu odpowiednich metod badawczych.
2,0
3,0Student potrafi wymienić podstawowe metody oceniające aktywność mikroorganizmów glebowych. W niewielkim zakresie samodzielnie interpretuje wyniki badań.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C12_K01
Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego, potrzeby dokształcania się w tym zakresie i przekazywania zdobytej wiedzy.
2,0
3,0student w niewielkim stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Paul E.,A. Clark F.,E., Mikrobiologia i biochemia gleb, UMCS, Lublin, 2000
  2. Szember A., Zarys mikrobiologii rolniczej, Wyd. UP w Lublinie, Lublin, 2001
  3. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, Warszawa, 2007
  4. Nowak A., Mikrobiologia, Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin, 2000
  5. A. Nowak, B. Marska, H. Wronkowska, W. Michalcewicz, Błaszak M., Przybulewska K., Hawrot-Paw M., Ćwiczenia z mikrobiologii dla kierunków:biologia, biotechnologia, ochrona środowiska, ogrodnictwo, rolnictwo, towaroznawstwo. Szczecin., Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Szczecin, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Fassatiova O., Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej, WNT, Warszawa, 1983
  2. Gołębiowska J., Mikrobiologia rolnicza, PWRiL, Warszawa, 1985

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zapoznanie z regulaminem pracowni i zasadami BHP.1
T-L-2Obieg węgla i azotu w przyrodzie. Rola mikroorganizmów w biotransformacji materii organicznej. Obserwacje aktywności hydrolitycznej poszczególnych szczepów bakterii i grzybów.3
T-L-3Interakcje między grzybami strzępkowymi i innymi organizmami glebowymi. Ustalenie przynależności systematycznej (rodzaju grzybów) okazów z kolekcji, na podstawie obserwacji mikroskopowej.2
T-L-4Diazotrofia, jako przykład przystosownia bakterii do niekorzystnych warunków środowiskowych. Obserwacje mikroskopowe bakterii z rodzajów Rhizobium i Azotobacter.2
T-L-5Wpływ starterów kompostowych i szczepionek mikoryzowych na wzrost roślin. Doświadczenie wazonowe.4
T-L-6Skrining mikroorganizmów glebowych odpornych i biodegradujących substancje ropopochodne z terenów zanieczyszczonych i wolnych od skażenia tymi substancjami.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Powstanie, rozwój i zakres tematyczny mikrobiologii środowiskowej. Charakterystyka mikroorganizmów podstawowych grup systematycznych i fizjologicznych środowiska glebowego. Gleba jako środowisko życia mikroorgaizmów.4
T-W-2Równowaga biologiczna gleby. Procesy biochemiczne drobnoustrojów glebowych i ich wpływ na biotyczne i abiotyczne elementy środowiska.4
T-W-3Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.4
T-W-4Rola mikroorganizmów w Integrowanej Ochronie Roślin wg obowiązujących uwarunkowań prawnych. Preparaty mikrobiologiczne jako środki poprawiające właściwości gleby.4
T-W-5Wykorzystanie mikroorganizmów glebowych do transformacji genetycznej roślin upawnych. Rola Agrobacterium tumefaciens w rozwoju biotechnologii rolnej.2
T-W-6Wpływ działalności człowieka na agrobiocenozę. Wpływ zabiegów agrotechnicznych na rozwój mikroorganizmów glebowych i ich bioróżnorodność.4
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.4
T-W-8Wykorzystanie mikroorganizmów glebowych do bioremediacji matryc środowiskowych z zanieczyszczeń organicznych.4
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnicwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć15
A-L-3przygotowanie do zaliczeń25
A-L-4Konsultacje5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie proponowanej literatury8
A-W-3konsultacje2
A-W-4przygotowanie do egzaminu20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_W01Student ma podstawowowa wiedzę na temat mikroorganizmów zwiazanych z żyznością gleb, zna odpowiednie techniki biotechnologiczne związane z wykorzystywaniem ich w rolnictwie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W10Ma podstawową wiedzę dotyczącą oprzyrządowania i technik biotechnologicznych oraz ich wykorzystania w przeprowadzaniu bioprocesów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących podstawowych badań mikrobiologicznych gleby, samodzielnej interpretacji wyników badań aktywności mikroorganizmów i oceny wpływu czynników antropogenicznych.
C-1Poznanie grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za zachodzące procesy biochemiczne w glebach. Nabycie wiedzy o roli mikrorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb. Zapoznanie z wykorzystywaniem bakterii i grzybów (w postaci preparatów mikrobiologicznych) do polepszania właściwości gleb uprawnych i kondycji roślin.
Treści programoweT-W-2Równowaga biologiczna gleby. Procesy biochemiczne drobnoustrojów glebowych i ich wpływ na biotyczne i abiotyczne elementy środowiska.
T-W-3Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na agrobiocenozę. Wpływ zabiegów agrotechnicznych na rozwój mikroorganizmów glebowych i ich bioróżnorodność.
T-W-1Powstanie, rozwój i zakres tematyczny mikrobiologii środowiskowej. Charakterystyka mikroorganizmów podstawowych grup systematycznych i fizjologicznych środowiska glebowego. Gleba jako środowisko życia mikroorgaizmów.
T-W-4Rola mikroorganizmów w Integrowanej Ochronie Roślin wg obowiązujących uwarunkowań prawnych. Preparaty mikrobiologiczne jako środki poprawiające właściwości gleby.
Metody nauczaniaM-1multimedialny wykład informacyjny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: egzamin
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę o grupach mikroorganizmów glebowych i ich roli w kształtowaniu żyzości gleb.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_U01Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich różnorodności oraz analizy liczebności i aktywności przy zastosowaniu odpowiednich metod badawczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U05Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludz, stan środowiska naturalnego i zasoby naturalne.
MS_1A_U06Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych oraz ma umiejętność przeprowadzania obserwacji i oceny zjawisk procesowych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących podstawowych badań mikrobiologicznych gleby, samodzielnej interpretacji wyników badań aktywności mikroorganizmów i oceny wpływu czynników antropogenicznych.
Treści programoweT-L-5Wpływ starterów kompostowych i szczepionek mikoryzowych na wzrost roślin. Doświadczenie wazonowe.
T-L-4Diazotrofia, jako przykład przystosownia bakterii do niekorzystnych warunków środowiskowych. Obserwacje mikroskopowe bakterii z rodzajów Rhizobium i Azotobacter.
T-L-3Interakcje między grzybami strzępkowymi i innymi organizmami glebowymi. Ustalenie przynależności systematycznej (rodzaju grzybów) okazów z kolekcji, na podstawie obserwacji mikroskopowej.
T-L-2Obieg węgla i azotu w przyrodzie. Rola mikroorganizmów w biotransformacji materii organicznej. Obserwacje aktywności hydrolitycznej poszczególnych szczepów bakterii i grzybów.
T-L-1Zapoznanie z regulaminem pracowni i zasadami BHP.
T-L-6Skrining mikroorganizmów glebowych odpornych i biodegradujących substancje ropopochodne z terenów zanieczyszczonych i wolnych od skażenia tymi substancjami.
T-W-3Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenie laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: ocena pracy laboratoryjnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wymienić podstawowe metody oceniające aktywność mikroorganizmów glebowych. W niewielkim zakresie samodzielnie interpretuje wyniki badań.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_K01Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego, potrzeby dokształcania się w tym zakresie i przekazywania zdobytej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących podstawowych badań mikrobiologicznych gleby, samodzielnej interpretacji wyników badań aktywności mikroorganizmów i oceny wpływu czynników antropogenicznych.
C-1Poznanie grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za zachodzące procesy biochemiczne w glebach. Nabycie wiedzy o roli mikrorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb. Zapoznanie z wykorzystywaniem bakterii i grzybów (w postaci preparatów mikrobiologicznych) do polepszania właściwości gleb uprawnych i kondycji roślin.
Treści programoweT-L-2Obieg węgla i azotu w przyrodzie. Rola mikroorganizmów w biotransformacji materii organicznej. Obserwacje aktywności hydrolitycznej poszczególnych szczepów bakterii i grzybów.
T-L-6Skrining mikroorganizmów glebowych odpornych i biodegradujących substancje ropopochodne z terenów zanieczyszczonych i wolnych od skażenia tymi substancjami.
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Zabezpieczenie surowców przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.
T-W-8Wykorzystanie mikroorganizmów glebowych do bioremediacji matryc środowiskowych z zanieczyszczeń organicznych.
T-W-2Równowaga biologiczna gleby. Procesy biochemiczne drobnoustrojów glebowych i ich wpływ na biotyczne i abiotyczne elementy środowiska.
T-W-5Wykorzystanie mikroorganizmów glebowych do transformacji genetycznej roślin upawnych. Rola Agrobacterium tumefaciens w rozwoju biotechnologii rolnej.
T-W-3Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na agrobiocenozę. Wpływ zabiegów agrotechnicznych na rozwój mikroorganizmów glebowych i ich bioróżnorodność.
T-W-1Powstanie, rozwój i zakres tematyczny mikrobiologii środowiskowej. Charakterystyka mikroorganizmów podstawowych grup systematycznych i fizjologicznych środowiska glebowego. Gleba jako środowisko życia mikroorgaizmów.
T-W-4Rola mikroorganizmów w Integrowanej Ochronie Roślin wg obowiązujących uwarunkowań prawnych. Preparaty mikrobiologiczne jako środki poprawiające właściwości gleby.
Metody nauczaniaM-1multimedialny wykład informacyjny
M-2ćwiczenie laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: egzamin
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w niewielkim stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
3,5
4,0
4,5
5,0