Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Żywienie człowieka - promocja zdrowia
Sylabus przedmiotu Edukacja i poradnictwo żywieniowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Żywienie człowieka - promocja zdrowia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Edukacja i poradnictwo żywieniowe | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Mariola Friedrich <Mariola.Friedrich@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Mariola Friedrich <Mariola.Friedrich@zut.edu.pl>, Zuzanna Goluch-Koniuszy <Zuzanna.Goluch-Koniuszy@zut.edu.pl>, Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Słuchacz powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu Fizjologii Człowieka, Podstaw Żywienia Człowieka. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu zachowania zdrowia |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Pojęcie zdrowia i jego holistyczne ujęcie. Zachowania pro i anty-zdrowotne. Czynniki wpływajace na stan zdrowia. | 2 |
T-A-2 | Edukacja jako podstawa do tworzenia prozdrowotnych zachowań i jej rola w ochronie zdrowia. Edukacja zywieniowa i promocja zdrowia w świetle aktów prawnych. | 2 |
T-A-3 | Edukacja zywieniowa w podstawach programowych szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Aktywizujace metody nauczania w edukacj żywieniowej. i | 2 |
T-A-4 | Insytucje ogólnokrajowe regionalne i samorządowe odpowiedzialne za promocję zdrowia i edukację żywiniową. | 2 |
T-A-5 | Aktualne programy edukacji żywieniowej realizowane na szczeblu krajowym, regionalnym i lokalnym. Programy prozdrowotnej edukacji żywieniowej, w tym autorskie. Gry edukacjyne z zakresu prozdrowotnej edukacji żywieniowej. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w ćwiczeniach | 10 |
A-A-2 | Analiza wskazanej literatury | 8 |
A-A-3 | Godziny kontaktowe z nauczycielem | 5 |
A-A-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 8 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Ćwiczenia audytoryjne |
M-2 | Metoda przypadków |
M-3 | Inscenizacja |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Końcowa praca pisemna |
S-2 | Ocena formująca: Obowiązkowa obecność na zajęciach |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZC_10A_10_W01 Zapoznanie z pojęciem zdrowia oraz czynnikami wpływającymi na jego stan, zapoznanie z obowiązującymi regulacjami prawnymi w zakresie edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej, zapoznanie z metodami stosowanymi w edukacji. | — | — | C-1 | T-A-3, T-A-5, T-A-4, T-A-2, T-A-1 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZC_10A_10_U01 Rozumienie wpływu czynników środowiskowych na stan zdrowia człowieka; rozpoznawania zagrozeń w obszarze zdrowia, korzystania z regulacji prawnych w edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej, korzystania z krajowych, regionalnych i lokalnych programów edukacji żywieniowej w pracy zawodowej, dobierania metod nauczania w edukacji żywieniowej adekwatnie do wieku i wiedzy grupy docelowej, samodzielnego opracowania programu edukacji żywieniowej dla wybranej grupy ludności. | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-2, T-A-4, T-A-1, T-A-3 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZC_10A_10_K01 Słuchacz posiada świadomość ograniczeń swojej wiedzy i stale uaktualnia wiedzę i umiejętności zawodowe, rozumie potrzebę przygotowania samodzielnego programu edukacji żywieniowej dla wybranej grupy ludnosci, posiada świadomość ważności edukacji żywieniowej w utrzymaniu zdrowia. | — | — | C-1 | T-A-4, T-A-5, T-A-3, T-A-2, T-A-1 | M-1, M-3, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZC_10A_10_W01 Zapoznanie z pojęciem zdrowia oraz czynnikami wpływającymi na jego stan, zapoznanie z obowiązującymi regulacjami prawnymi w zakresie edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej, zapoznanie z metodami stosowanymi w edukacji. | 2,0 | Słuchacz nie zna ogólnych pojęcie zdrowia oraz znie na czynników wpływających na jego stan. Nie zna obowiązujących regulacji prawnych w zakresie edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej. |
3,0 | Słuchacz zna ogólne pojęcie zdrowia oraz zna czynniki wpływające na jego stan. Dostatecznie zna obowiązujące regulacje prawne w zakresie edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej. | |
3,5 | Słuchacz zna ogólne pojęcie zdrowia oraz zna czynniki wpływające na jego stan. Ponad dostatecznie zna obowiązujące regulacje prawne w zakresie edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej. | |
4,0 | Słuchacz zna pojęcie zdrowia oraz zna czynniki wpływające na jego stan. Dobrze zna obowiązujące regulacje prawne w zakresie edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej. | |
4,5 | Słuchacz zna pojęcie zdrowia oraz zna czynniki wpływające na jego stan. Ponad dobrze zna obowiązujące regulacje prawne w zakresie edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej. | |
5,0 | Słuchacz zna pojęcie zdrowia oraz zna czynniki wpływające na jego stan. Bardzo dobrze zna obowiązujące regulacje prawne w zakresie edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZC_10A_10_U01 Rozumienie wpływu czynników środowiskowych na stan zdrowia człowieka; rozpoznawania zagrozeń w obszarze zdrowia, korzystania z regulacji prawnych w edukacji zdrowotnej, w tym żywieniowej, korzystania z krajowych, regionalnych i lokalnych programów edukacji żywieniowej w pracy zawodowej, dobierania metod nauczania w edukacji żywieniowej adekwatnie do wieku i wiedzy grupy docelowej, samodzielnego opracowania programu edukacji żywieniowej dla wybranej grupy ludności. | 2,0 | słuchacz nie opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie opanowania wiedzy nie przyswoił zasaniczych treści programowych |
3,0 | słuchacz w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe | |
3,5 | słuchacz w zakresie dostatecznym plus opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe | |
4,0 | słuchacz w zakresie dobrym opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe | |
4,5 | słuchacz w zakresie dobrym opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe | |
5,0 | słuchacz w zakresie bardzo dobrym opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił obowiązujące treści programowe |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZC_10A_10_K01 Słuchacz posiada świadomość ograniczeń swojej wiedzy i stale uaktualnia wiedzę i umiejętności zawodowe, rozumie potrzebę przygotowania samodzielnego programu edukacji żywieniowej dla wybranej grupy ludnosci, posiada świadomość ważności edukacji żywieniowej w utrzymaniu zdrowia. | 2,0 | Kompetencje suchacza sprowadzają się do niedostatecznej wiedzy i umiejętności |
3,0 | Kompetencje suchacza sprowadzają się do wybiórczej wiedzy i umiejętności, świadczą o tym, że tylko w dostatecznym stopniu jest w stanie poradzić sobie z wprowadzeniem w życie wiedzy jaką posiada. | |
3,5 | Kompetencje suchacza sprowadzają się do wybiórczej wiedzy i umiejętności, świadczą o tym, że tylko w ponad dostatecznym stopniu jest w stanie poradzić sobie z wprowadzeniem w życie wiedzy jaką posiada. | |
4,0 | Kompetencje suchacza sprowadzają się do wybiórczej wiedzy i umiejętności, świadczą o tym, że tylko w dobrym stopniu jest w stanie poradzić sobie z wprowadzeniem w życie wiedzy jaką posiada. | |
4,5 | Kompetencje suchacza sprowadzają się do ponad dobrej wiedzy i umiejętności, w ponad dobrym stopniu jest w stanie poradzić sobie z wprowadzeniem w życie wiedzy jaką posiada. | |
5,0 | Kompetencje suchacza sprowadzają się do bardzo dobrej wiedzy i umiejętności, w bardzo dobrym stopniu jest w stanie poradzić sobie z wprowadzeniem w życie wiedzy jaką posiada. |
Literatura podstawowa
- Biernat Jadwiga, Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław, 2001, 1
- Gromadzka-Ostrowska J., Włodarek D., Toeplitz Z., Edukacja Prozdrowotna, SGGW, Warszawa, 2003, 1