Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwo i higiena pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,051
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie14,0laboratoriapraktyczne4,02,002
laboratoriapraktyczne10,05,003
Przysposobienie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Seminarium dyplomowezaliczenie8,0seminariaaudytoryjne4,02,0602
seminariaaudytoryjne4,02,0903
Szkolenie bhpzaliczenie0,0konwersatoriaaudytoryjne0,00,051
Tworzenie i rozwój form indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0103
Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczejzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0104

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka laboratoryjna - 4 tygodniezaliczenie4,0praktykipraktyczne4,04,002

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Alergie w żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne2,01,0154
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne3,02,0304
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia zwierzęcegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne3,02,0304
Bakteryjne, grzybowe i wirusowe choroby roślinegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne2,02,0302
Hodowle komórkowe i ich wykorzystanieegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0302
Mechanizmy zakażeńegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0151
Mikrobiologia farmaceutycznaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0301
laboratoriapraktyczne2,01,0301
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0302
Podstawy fizjologii żywieniazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne2,01,0154
Projektowanie nowych produktów żywnościowychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne2,01,0154
Specjalistyczne techniki mikroskopowezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne2,01,0301
Technologia żywności pochodzenia wodnegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0304
laboratoriapraktyczne3,02,0304
Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0303
Zaawansowane metody w diagnostyce mikrobiologicznejegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0303

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język obcy (angielski)egzamin3,0lektorataudytoryjne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0302
2 Język obcy (niemiecki)egzamin3,0lektorataudytoryjne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 1 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Przedmiot humanistyczno - społecznyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0301

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biorafinacje i biomembranyzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
2 Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologiizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody w ocenie toksyczności skażenia środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
2 Toksykologia szczegółowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Czynniki zagrożenia biologicznego stwarzane przez hydrobiontyzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Organizmy wodne zagrażające zdrowiu i życiuzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioinformatykazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
2 Statystyka w naukach przyrodniczychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Immunologia zwierząt hodowlanychegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0153
2 Immunostymulacja i immunoprofilaktyka w hodowli zwierzątegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0153

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Genomikaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0152
2 Proteomikaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,02,0152

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Parazytologia zwierząt hodowlanychegzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0153
2 Parazytologiczne problemy w hodowli zwierzątegzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0153

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,0153
laboratoriapraktyczne2,01,0153
2 Zagrożenia mikrobiologiczne w żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne2,01,0153

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznegozaliczenie4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301
2 Grzyby mikroskopowe wykorzystywane w przemyślezaliczenie4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne technologie w przetwórstwie żywnościzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301
2 Postępy w biotechnologii przemysłu spożywczegozaliczenie4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biokorozjazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0152
2 Procesy biodegradacji w przemyślezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0152

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody utrwalania żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne2,01,0154
2 Utrwalanie żywności a jej jakość i bezpieczeństwozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne2,01,0154

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe w ochronie środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne2,01,0154
2 Procesy technologiczne w oczyszczaniu ścieków poprodukcyjnychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne2,01,0154

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154