Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Alergie w żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Alergie w żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Podstaw Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Kucharska <Elzbieta.Kucharska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl>, Anna Bogacka <Anna.Bogacka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 15 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Opanowanie treści przedmiotów: biochemia, chemia żywności, mikrobiologia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu alergenów i alergii.
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu mechanizmów alergii oraz metod wykrywania alergenów w żywności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Omówienie sposobów uczulania np. ovoalbuminą zwierząt laboratoryjnych (myszy). Metody określania miana przeciwciał całkowitych Ig E. Omówienie metod określania stężenia histaminy.2
T-L-2Rodzaje testów skórnych. Wykrywanie swoistych Ig E. Zagrożenia dla uczulonego wynikające z wykonywania testów. Problematyczna wartość dodatnich testów skórnych u małych dzieci.2
T-L-3Testy cytotoksyczne. Wykonanie pośredniego i bezpośredniego odczynu Coombsa.2
T-L-4Omówienie i pokaz przeciwciał przeciwjądrowych, przeciwmitochondrialnych i innych w przebiegu niektórych chorób tkanki łącznej.2
T-L-5Odczyn tuberkulinowy u świnki morskiej. Omówienie metod wykrywania cytokin.2
T-L-6Wykrywanie alergenów w żywności-prezentacja2
T-L-7Powtórzenie materiału z prowadzącym asystentem-zaliczenie3
15
wykłady
T-W-1Reakcja nadwrażliwości typu I. Immunoglobuliny, receptory, komórki.2
T-W-2Atopia i choroby atopowe2
T-W-3Mechanizmy i konsekwencje reakcji nadwrażliwości typu II2
T-W-4Reakcje typu kompleksów immunologicznych. Przykładowe kompleksemie2
T-W-5Reakcja nadwrażliwości typu IV-komórkowego. Cytokiny, immunomodulacja2
T-W-6Alergeny2
T-W-7Czy bakterie, wirusy, grzyby mogą uczulać?1
T-W-8Rola drobnoustrojów w zapaleniach alergicznych.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęc praktycznych15
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia7
A-L-4Przegląd literatury8
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć5
A-W-4Konsultacje z prowadzącym5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne - opanowanie metod immunologicznych oraz metod wykrywania alergenów.
M-4Przygotowanie referatów zgodnie z tematyką ćwiczeń.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z przedmiotu.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_W01
Student ma poszerzoną wiedzę na temat alergenów oraz alergii. Posiada pogłebioną wiedzę w zakresie roli drobnoustrojów w alergiach.
MS_2A_W04, MS_2A_W06R2A_W01, R2A_W02, R2A_W03, R2A_W04C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_U01
Posiada umiejetność doboru metody w zakresie oceny typu reakcji nadwrażliwości oraz prawidłowej interpretacji wyników. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzowac główne składniki żywności. Posiada umiejetność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
MS_2A_U01, MS_2A_U03R2A_U01, R2A_U03, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U05, InzA2_U07C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_K01
Ma świadomość swojej wiedzy i umiejetności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
MS_2A_K01, MS_2A_K03, MS_2A_K04R2A_K01, R2A_K02, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K06, R2A_K07, R2A_K08InzA2_K01, InzA2_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_W01
Student ma poszerzoną wiedzę na temat alergenów oraz alergii. Posiada pogłebioną wiedzę w zakresie roli drobnoustrojów w alergiach.
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy merytoryczne. Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy merytoryczne.
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_U01
Posiada umiejetność doboru metody w zakresie oceny typu reakcji nadwrażliwości oraz prawidłowej interpretacji wyników. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzowac główne składniki żywności. Posiada umiejetność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
2,0Student nie zna, niewłaściwie dobiera oraz nie posługuje się podstawowymi pojęciami i specjalistyczną terminologią.
3,0Student właściwie dobiera i stosuje podstawowe pojęcia i specjalistyczna terminologię.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_K01
Ma świadomość swojej wiedzy i umiejetności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
2,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student unika podejmowania działań, nie wykazuje inicjatywy, wykazuje postawę nieprzychylną wobec wszelkich poczynań nauczyciela.
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Gołąb J., Jakóbisiak M., Lasek W., Immunologia, PWN, Warszawa, 2006
  2. Kandefer-Szerszeń M., Ćwiczenia z immunologii, UMCS, Lublin, 2006
  3. Kątnik-Prastowska I., Immunochemia w biologii medycznej. Metody laboratoryjne, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Ptak W., Ptak M., Szczepanik M., Podstawy immunologii, PZWL, Warszawa, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Omówienie sposobów uczulania np. ovoalbuminą zwierząt laboratoryjnych (myszy). Metody określania miana przeciwciał całkowitych Ig E. Omówienie metod określania stężenia histaminy.2
T-L-2Rodzaje testów skórnych. Wykrywanie swoistych Ig E. Zagrożenia dla uczulonego wynikające z wykonywania testów. Problematyczna wartość dodatnich testów skórnych u małych dzieci.2
T-L-3Testy cytotoksyczne. Wykonanie pośredniego i bezpośredniego odczynu Coombsa.2
T-L-4Omówienie i pokaz przeciwciał przeciwjądrowych, przeciwmitochondrialnych i innych w przebiegu niektórych chorób tkanki łącznej.2
T-L-5Odczyn tuberkulinowy u świnki morskiej. Omówienie metod wykrywania cytokin.2
T-L-6Wykrywanie alergenów w żywności-prezentacja2
T-L-7Powtórzenie materiału z prowadzącym asystentem-zaliczenie3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Reakcja nadwrażliwości typu I. Immunoglobuliny, receptory, komórki.2
T-W-2Atopia i choroby atopowe2
T-W-3Mechanizmy i konsekwencje reakcji nadwrażliwości typu II2
T-W-4Reakcje typu kompleksów immunologicznych. Przykładowe kompleksemie2
T-W-5Reakcja nadwrażliwości typu IV-komórkowego. Cytokiny, immunomodulacja2
T-W-6Alergeny2
T-W-7Czy bakterie, wirusy, grzyby mogą uczulać?1
T-W-8Rola drobnoustrojów w zapaleniach alergicznych.2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęc praktycznych15
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia7
A-L-4Przegląd literatury8
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć5
A-W-4Konsultacje z prowadzącym5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO9-2_W01Student ma poszerzoną wiedzę na temat alergenów oraz alergii. Posiada pogłebioną wiedzę w zakresie roli drobnoustrojów w alergiach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W04Student ma poszerzoną wiedzę dotyczącą zjawisk mikrobiologicznych i biologicznych zachodzacych w pedosferze, hydrosferze i biosferze.
MS_2A_W06Ma znajomość słownictwa fachowego w języku obcym na poziomie B2+ w danej dziedzinie.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W02ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu alergenów i alergii.
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu mechanizmów alergii oraz metod wykrywania alergenów w żywności.
Treści programoweT-W-1Reakcja nadwrażliwości typu I. Immunoglobuliny, receptory, komórki.
T-W-2Atopia i choroby atopowe
T-W-3Mechanizmy i konsekwencje reakcji nadwrażliwości typu II
T-W-4Reakcje typu kompleksów immunologicznych. Przykładowe kompleksemie
T-W-5Reakcja nadwrażliwości typu IV-komórkowego. Cytokiny, immunomodulacja
T-W-6Alergeny
T-W-7Czy bakterie, wirusy, grzyby mogą uczulać?
T-W-8Rola drobnoustrojów w zapaleniach alergicznych.
T-L-1Omówienie sposobów uczulania np. ovoalbuminą zwierząt laboratoryjnych (myszy). Metody określania miana przeciwciał całkowitych Ig E. Omówienie metod określania stężenia histaminy.
T-L-2Rodzaje testów skórnych. Wykrywanie swoistych Ig E. Zagrożenia dla uczulonego wynikające z wykonywania testów. Problematyczna wartość dodatnich testów skórnych u małych dzieci.
T-L-3Testy cytotoksyczne. Wykonanie pośredniego i bezpośredniego odczynu Coombsa.
T-L-4Omówienie i pokaz przeciwciał przeciwjądrowych, przeciwmitochondrialnych i innych w przebiegu niektórych chorób tkanki łącznej.
T-L-5Odczyn tuberkulinowy u świnki morskiej. Omówienie metod wykrywania cytokin.
T-L-6Wykrywanie alergenów w żywności-prezentacja
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne - opanowanie metod immunologicznych oraz metod wykrywania alergenów.
M-4Przygotowanie referatów zgodnie z tematyką ćwiczeń.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z przedmiotu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy merytoryczne. Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy merytoryczne.
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO9-2_U01Posiada umiejetność doboru metody w zakresie oceny typu reakcji nadwrażliwości oraz prawidłowej interpretacji wyników. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzowac główne składniki żywności. Posiada umiejetność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu alergenów i alergii.
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu mechanizmów alergii oraz metod wykrywania alergenów w żywności.
Treści programoweT-W-1Reakcja nadwrażliwości typu I. Immunoglobuliny, receptory, komórki.
T-W-2Atopia i choroby atopowe
T-W-3Mechanizmy i konsekwencje reakcji nadwrażliwości typu II
T-W-4Reakcje typu kompleksów immunologicznych. Przykładowe kompleksemie
T-W-5Reakcja nadwrażliwości typu IV-komórkowego. Cytokiny, immunomodulacja
T-W-6Alergeny
T-W-7Czy bakterie, wirusy, grzyby mogą uczulać?
T-W-8Rola drobnoustrojów w zapaleniach alergicznych.
T-L-1Omówienie sposobów uczulania np. ovoalbuminą zwierząt laboratoryjnych (myszy). Metody określania miana przeciwciał całkowitych Ig E. Omówienie metod określania stężenia histaminy.
T-L-2Rodzaje testów skórnych. Wykrywanie swoistych Ig E. Zagrożenia dla uczulonego wynikające z wykonywania testów. Problematyczna wartość dodatnich testów skórnych u małych dzieci.
T-L-3Testy cytotoksyczne. Wykonanie pośredniego i bezpośredniego odczynu Coombsa.
T-L-4Omówienie i pokaz przeciwciał przeciwjądrowych, przeciwmitochondrialnych i innych w przebiegu niektórych chorób tkanki łącznej.
T-L-5Odczyn tuberkulinowy u świnki morskiej. Omówienie metod wykrywania cytokin.
T-L-6Wykrywanie alergenów w żywności-prezentacja
T-L-7Powtórzenie materiału z prowadzącym asystentem-zaliczenie
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne - opanowanie metod immunologicznych oraz metod wykrywania alergenów.
M-4Przygotowanie referatów zgodnie z tematyką ćwiczeń.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z przedmiotu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna, niewłaściwie dobiera oraz nie posługuje się podstawowymi pojęciami i specjalistyczną terminologią.
3,0Student właściwie dobiera i stosuje podstawowe pojęcia i specjalistyczna terminologię.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO9-2_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejetności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu alergenów i alergii.
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji z zakresu mechanizmów alergii oraz metod wykrywania alergenów w żywności.
Treści programoweT-W-1Reakcja nadwrażliwości typu I. Immunoglobuliny, receptory, komórki.
T-W-2Atopia i choroby atopowe
T-W-3Mechanizmy i konsekwencje reakcji nadwrażliwości typu II
T-W-4Reakcje typu kompleksów immunologicznych. Przykładowe kompleksemie
T-W-5Reakcja nadwrażliwości typu IV-komórkowego. Cytokiny, immunomodulacja
T-W-6Alergeny
T-W-7Czy bakterie, wirusy, grzyby mogą uczulać?
T-W-8Rola drobnoustrojów w zapaleniach alergicznych.
T-L-1Omówienie sposobów uczulania np. ovoalbuminą zwierząt laboratoryjnych (myszy). Metody określania miana przeciwciał całkowitych Ig E. Omówienie metod określania stężenia histaminy.
T-L-2Rodzaje testów skórnych. Wykrywanie swoistych Ig E. Zagrożenia dla uczulonego wynikające z wykonywania testów. Problematyczna wartość dodatnich testów skórnych u małych dzieci.
T-L-3Testy cytotoksyczne. Wykonanie pośredniego i bezpośredniego odczynu Coombsa.
T-L-4Omówienie i pokaz przeciwciał przeciwjądrowych, przeciwmitochondrialnych i innych w przebiegu niektórych chorób tkanki łącznej.
T-L-5Odczyn tuberkulinowy u świnki morskiej. Omówienie metod wykrywania cytokin.
T-L-6Wykrywanie alergenów w żywności-prezentacja
T-L-7Powtórzenie materiału z prowadzącym asystentem-zaliczenie
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem
M-3Ćwiczenia laboratoryjne - opanowanie metod immunologicznych oraz metod wykrywania alergenów.
M-4Przygotowanie referatów zgodnie z tematyką ćwiczeń.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z przedmiotu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student unika podejmowania działań, nie wykazuje inicjatywy, wykazuje postawę nieprzychylną wobec wszelkich poczynań nauczyciela.
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5
4,0
4,5
5,0