Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabusy - pełny wykaz przedmiotów:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Apifaunaprzedmiot wspólny4 / 1
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Filozofia przyrodyprzedmiot wspólny2 / 1
Historia sztukiprzedmiot wspólny2 / 2
Informatykaprzedmiot wspólny
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny4 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomii i zarządzaniaprzedmiot wspólny
Podstawy etykiprzedmiot wspólny2 / 3
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 4
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny5 / 1
Podstawy socjologiiprzedmiot wspólny2 / 5
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Protozoologiaprzedmiot wspólny4 / 3
Przyrodnicze inspiracje w sztuceprzedmiot wspólny3 / 1
Ptaki w mitologii, religii i kulturzeprzedmiot wspólny3 / 2
Rośliny w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 3
Wybrane elementy higieny człowiekaprzedmiot wspólny1 / 1
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny5 / 2
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny1 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny5 / 3
Zwierzęta w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 4
Zwierzęta w sztuce prehistorycznejprzedmiot wspólny3 / 5
Łowiectwoprzedmiot wspólny4 / 4
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny5 / 4
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i organicznaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematyka z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Mikrobiologiaprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności17 / 1
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności12 / 1
AntyoksydantyBiologia ogólna11 / 1
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności11 / 1
Badania in vivo i in vitroBiologia ogólna
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Behawior rozroduBiologia ogólna15 / 1
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności16 / 1
Bioaktywność jajBiologia ogólna16 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności16 / 2
Biochemia dopinguBiologia ogólna10 / 1
BioklimatologiaBiologia ogólna16 / 2
Biologia komórkiBiologia ogólna
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia molekularnaprzedmiot wspólny
Biologia rozwojuBiologia ogólna
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia ogólna9 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBiologia ogólna13 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBezpieczeństwo żywności10 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia ogólna10 / 2
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Botanikaprzedmiot wspólny
Bromatologia i edukacja żywieniowaBezpieczeństwo żywności7 / 1
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności14 / 1
ChronobiologiaBiologia ogólna17 / 1
Człowiek i środowiskoBiologia ogólna7 / 1
Człowiek i środowiskoBezpieczeństwo żywności7 / 2
Dobrostan zwierzątBiologia ogólna12 / 1
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności16 / 3
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności12 / 2
DomestykacjaBiologia ogólna12 / 2
Ekofizjologia zwierzątBiologia ogólna8 / 1
Ekologia ogólnaBiologia ogólna
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBiologia ogólna
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia ogólna9 / 2
EkotoksykologiaBiologia ogólna13 / 2
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia ogólna15 / 2
EtologiaBiologia ogólna12 / 3
EwolucjonizmBiologia ogólna12 / 4
Fizjologia noworodkaBiologia ogólna8 / 2
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia ogólna17 / 2
Fizjologia zwierzątBiologia ogólna
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
GMOBiologia ogólna14 / 1
GMOBezpieczeństwo żywności14 / 2
Genetyka ogólnaprzedmiot wspólny
GenomikaBiologia ogólna
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Geologia z gleboznawstwemBiologia ogólna13 / 3
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności12 / 3
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBiologia ogólna
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Historia odkryć biologicznychBezpieczeństwo żywności7 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBiologia ogólna16 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBezpieczeństwo żywności7 / 4
Inżynieria genetycznaBiologia ogólna
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności15 / 1
Język angielskiprzedmiot wspólny6 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny6 / 2
Komunikacja komórkowaBiologia ogólna17 / 3
KriogenikaBiologia ogólna15 / 3
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności18 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności9 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności9 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności18 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności9 / 3
Metabolizm informacyjnyBiologia ogólna7 / 2
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia ogólna14 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia ogólna10 / 3
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
MikologiaBiologia ogólna11 / 2
MikologiaBezpieczeństwo żywności11 / 2
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności11 / 3
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności13 / 1
Monitoring biologicznyBiologia ogólna13 / 4
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności10 / 4
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności16 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona bioróżnorodnościBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 2
Organizm w czasie i przestrzeniBiologia ogólna7 / 3
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia ogólna18 / 1
Podstawy biotechnologiiBiologia ogólna
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Podstawy immunologiiBiologia ogólna11 / 3
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności15 / 2
Praca dyplomowa (licencjacka)przedmiot wspólny
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności11 / 4
Proteomikaprzedmiot wspólny
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia ogólna16 / 4
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności16 / 5
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Seminarium licencjackieprzedmiot wspólny
Socjologiczne aspekty ochrony przyrodyBiologia ogólna7 / 4
Spożywanie mięsa - historia, religia, etykaBezpieczeństwo żywności7 / 5
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności13 / 4
Terapie genoweBiologia ogólna14 / 3
ToksykologiaBiologia ogólna10 / 4
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności17 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności17 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności15 / 4
Walory naturalne i antropogeniczne Pomorza ZachodniegoBiologia ogólna7 / 5
Warsztaty naukoweprzedmiot wspólny
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia ogólna11 / 4
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności12 / 4
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Zwierzęta synantropijneBiologia ogólna18 / 2
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia ogólna
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności8 / 2
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności14 / 4

Sylabusy - wykaz przedmiotów wspólnych dla specjalności:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Apifaunaprzedmiot wspólny4 / 1
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Filozofia przyrodyprzedmiot wspólny2 / 1
Historia sztukiprzedmiot wspólny2 / 2
Informatykaprzedmiot wspólny
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny4 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomii i zarządzaniaprzedmiot wspólny
Podstawy etykiprzedmiot wspólny2 / 3
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 4
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny5 / 1
Podstawy socjologiiprzedmiot wspólny2 / 5
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Protozoologiaprzedmiot wspólny4 / 3
Przyrodnicze inspiracje w sztuceprzedmiot wspólny3 / 1
Ptaki w mitologii, religii i kulturzeprzedmiot wspólny3 / 2
Rośliny w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 3
Wybrane elementy higieny człowiekaprzedmiot wspólny1 / 1
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny5 / 2
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny1 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny5 / 3
Zwierzęta w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 4
Zwierzęta w sztuce prehistorycznejprzedmiot wspólny3 / 5
Łowiectwoprzedmiot wspólny4 / 4
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny5 / 4
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i organicznaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematyka z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Mikrobiologiaprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Biologia molekularnaprzedmiot wspólny
Botanikaprzedmiot wspólny
Genetyka ogólnaprzedmiot wspólny
Język angielskiprzedmiot wspólny6 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny6 / 2
Praca dyplomowa (licencjacka)przedmiot wspólny
Proteomikaprzedmiot wspólny
Seminarium licencjackieprzedmiot wspólny
Warsztaty naukoweprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Bezpieczeństwo żywności

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności17 / 1
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności12 / 1
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności11 / 1
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności16 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności16 / 2
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biotechnologia w ochronie środowiskaBezpieczeństwo żywności10 / 1
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Bromatologia i edukacja żywieniowaBezpieczeństwo żywności7 / 1
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności14 / 1
Człowiek i środowiskoBezpieczeństwo żywności7 / 2
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności16 / 3
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności12 / 2
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
GMOBezpieczeństwo żywności14 / 2
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności12 / 3
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Historia odkryć biologicznychBezpieczeństwo żywności7 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBezpieczeństwo żywności7 / 4
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności15 / 1
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności18 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności9 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności9 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności18 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności9 / 3
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
MikologiaBezpieczeństwo żywności11 / 2
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności11 / 3
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności13 / 1
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności10 / 4
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności16 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 2
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności15 / 2
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności11 / 4
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności16 / 5
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Spożywanie mięsa - historia, religia, etykaBezpieczeństwo żywności7 / 5
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności13 / 4
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności17 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności17 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności15 / 4
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności12 / 4
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności8 / 2
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności14 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Biologia ogólna

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
AntyoksydantyBiologia ogólna11 / 1
Badania in vivo i in vitroBiologia ogólna
Behawior rozroduBiologia ogólna15 / 1
Bioaktywność jajBiologia ogólna16 / 1
Biochemia dopinguBiologia ogólna10 / 1
BioklimatologiaBiologia ogólna16 / 2
Biologia komórkiBiologia ogólna
Biologia rozwojuBiologia ogólna
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia ogólna9 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBiologia ogólna13 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia ogólna10 / 2
ChronobiologiaBiologia ogólna17 / 1
Człowiek i środowiskoBiologia ogólna7 / 1
Dobrostan zwierzątBiologia ogólna12 / 1
DomestykacjaBiologia ogólna12 / 2
Ekofizjologia zwierzątBiologia ogólna8 / 1
Ekologia ogólnaBiologia ogólna
Ekologia zwierzątBiologia ogólna
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia ogólna9 / 2
EkotoksykologiaBiologia ogólna13 / 2
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia ogólna15 / 2
EtologiaBiologia ogólna12 / 3
EwolucjonizmBiologia ogólna12 / 4
Fizjologia noworodkaBiologia ogólna8 / 2
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia ogólna17 / 2
Fizjologia zwierzątBiologia ogólna
GMOBiologia ogólna14 / 1
GenomikaBiologia ogólna
Geologia z gleboznawstwemBiologia ogólna13 / 3
Histologia zwierzątBiologia ogólna
Historia przetwórstwa żywnościBiologia ogólna16 / 3
Inżynieria genetycznaBiologia ogólna
Komunikacja komórkowaBiologia ogólna17 / 3
KriogenikaBiologia ogólna15 / 3
Metabolizm informacyjnyBiologia ogólna7 / 2
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia ogólna14 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia ogólna10 / 3
MikologiaBiologia ogólna11 / 2
Monitoring biologicznyBiologia ogólna13 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBiologia ogólna
Organizm w czasie i przestrzeniBiologia ogólna7 / 3
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia ogólna18 / 1
Podstawy biotechnologiiBiologia ogólna
Podstawy immunologiiBiologia ogólna11 / 3
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia ogólna16 / 4
Socjologiczne aspekty ochrony przyrodyBiologia ogólna7 / 4
Terapie genoweBiologia ogólna14 / 3
ToksykologiaBiologia ogólna10 / 4
Walory naturalne i antropogeniczne Pomorza ZachodniegoBiologia ogólna7 / 5
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia ogólna11 / 4
Zwierzęta synantropijneBiologia ogólna18 / 2
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia ogólna

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego modułu:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Apifaunaprzedmiot wspólny4 / 1
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Filozofia przyrodyprzedmiot wspólny2 / 1
Historia sztukiprzedmiot wspólny2 / 2
Informatykaprzedmiot wspólny
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny4 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomii i zarządzaniaprzedmiot wspólny
Podstawy etykiprzedmiot wspólny2 / 3
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 4
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny5 / 1
Podstawy socjologiiprzedmiot wspólny2 / 5
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Protozoologiaprzedmiot wspólny4 / 3
Przyrodnicze inspiracje w sztuceprzedmiot wspólny3 / 1
Ptaki w mitologii, religii i kulturzeprzedmiot wspólny3 / 2
Rośliny w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 3
Wybrane elementy higieny człowiekaprzedmiot wspólny1 / 1
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny5 / 2
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny1 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny5 / 3
Zwierzęta w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 4
Zwierzęta w sztuce prehistorycznejprzedmiot wspólny3 / 5
Łowiectwoprzedmiot wspólny4 / 4
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny5 / 4
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i organicznaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematyka z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Mikrobiologiaprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności17 / 1
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności12 / 1
AntyoksydantyBiologia ogólna11 / 1
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności11 / 1
Badania in vivo i in vitroBiologia ogólna
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Behawior rozroduBiologia ogólna15 / 1
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności16 / 1
Bioaktywność jajBiologia ogólna16 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności16 / 2
Biochemia dopinguBiologia ogólna10 / 1
BioklimatologiaBiologia ogólna16 / 2
Biologia komórkiBiologia ogólna
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia molekularnaprzedmiot wspólny
Biologia rozwojuBiologia ogólna
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia ogólna9 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBiologia ogólna13 / 1
Biotechnologia w ochronie środowiskaBezpieczeństwo żywności10 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia ogólna10 / 2
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Botanikaprzedmiot wspólny
Bromatologia i edukacja żywieniowaBezpieczeństwo żywności7 / 1
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności14 / 1
ChronobiologiaBiologia ogólna17 / 1
Człowiek i środowiskoBiologia ogólna7 / 1
Człowiek i środowiskoBezpieczeństwo żywności7 / 2
Dobrostan zwierzątBiologia ogólna12 / 1
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności16 / 3
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności12 / 2
DomestykacjaBiologia ogólna12 / 2
Ekofizjologia zwierzątBiologia ogólna8 / 1
Ekologia ogólnaBiologia ogólna
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBiologia ogólna
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia ogólna9 / 2
EkotoksykologiaBiologia ogólna13 / 2
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia ogólna15 / 2
EtologiaBiologia ogólna12 / 3
EwolucjonizmBiologia ogólna12 / 4
Fizjologia noworodkaBiologia ogólna8 / 2
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia ogólna17 / 2
Fizjologia zwierzątBiologia ogólna
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
GMOBiologia ogólna14 / 1
GMOBezpieczeństwo żywności14 / 2
Genetyka ogólnaprzedmiot wspólny
GenomikaBiologia ogólna
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Geologia z gleboznawstwemBiologia ogólna13 / 3
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności12 / 3
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBiologia ogólna
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Historia odkryć biologicznychBezpieczeństwo żywności7 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBiologia ogólna16 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBezpieczeństwo żywności7 / 4
Inżynieria genetycznaBiologia ogólna
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności15 / 1
Język angielskiprzedmiot wspólny6 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny6 / 2
Komunikacja komórkowaBiologia ogólna17 / 3
KriogenikaBiologia ogólna15 / 3
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności18 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności9 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności9 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności18 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności9 / 3
Metabolizm informacyjnyBiologia ogólna7 / 2
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia ogólna14 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia ogólna10 / 3
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
MikologiaBiologia ogólna11 / 2
MikologiaBezpieczeństwo żywności11 / 2
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności11 / 3
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności13 / 1
Monitoring biologicznyBiologia ogólna13 / 4
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności10 / 4
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności16 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona bioróżnorodnościBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 2
Organizm w czasie i przestrzeniBiologia ogólna7 / 3
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia ogólna18 / 1
Podstawy biotechnologiiBiologia ogólna
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Podstawy immunologiiBiologia ogólna11 / 3
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności15 / 2
Praca dyplomowa (licencjacka)przedmiot wspólny
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności11 / 4
Proteomikaprzedmiot wspólny
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia ogólna16 / 4
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności16 / 5
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Seminarium licencjackieprzedmiot wspólny
Socjologiczne aspekty ochrony przyrodyBiologia ogólna7 / 4
Spożywanie mięsa - historia, religia, etykaBezpieczeństwo żywności7 / 5
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności13 / 4
Terapie genoweBiologia ogólna14 / 3
ToksykologiaBiologia ogólna10 / 4
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności17 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności17 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności15 / 4
Walory naturalne i antropogeniczne Pomorza ZachodniegoBiologia ogólna7 / 5
Warsztaty naukoweprzedmiot wspólny
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia ogólna11 / 4
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności12 / 4
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Zwierzęta synantropijneBiologia ogólna18 / 2
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia ogólna
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności8 / 2
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności14 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 4

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Apifaunaprzedmiot wspólny4 / 1
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny4 / 2
Protozoologiaprzedmiot wspólny4 / 3
Łowiectwoprzedmiot wspólny4 / 4

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego bloku obieralnego:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Informatykaprzedmiot wspólny
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomii i zarządzaniaprzedmiot wspólny
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia ogólna i organicznaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematyka z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Mikrobiologiaprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Badania in vivo i in vitroBiologia ogólna
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Biologia komórkiBiologia ogólna
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia molekularnaprzedmiot wspólny
Biologia rozwojuBiologia ogólna
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Botanikaprzedmiot wspólny
Ekologia ogólnaBiologia ogólna
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBiologia ogólna
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Fizjologia zwierzątBiologia ogólna
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Genetyka ogólnaprzedmiot wspólny
GenomikaBiologia ogólna
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBiologia ogólna
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Inżynieria genetycznaBiologia ogólna
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona bioróżnorodnościBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBiologia ogólna
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Podstawy biotechnologiiBiologia ogólna
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Praca dyplomowa (licencjacka)przedmiot wspólny
Proteomikaprzedmiot wspólny
Seminarium licencjackieprzedmiot wspólny
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Warsztaty naukoweprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia ogólna
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 2

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Filozofia przyrodyprzedmiot wspólny2 / 1
Historia sztukiprzedmiot wspólny2 / 2
Podstawy etykiprzedmiot wspólny2 / 3
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 4
Podstawy socjologiiprzedmiot wspólny2 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 5

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny5 / 1
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny5 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny5 / 3
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny5 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 3

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Przyrodnicze inspiracje w sztuceprzedmiot wspólny3 / 1
Ptaki w mitologii, religii i kulturzeprzedmiot wspólny3 / 2
Rośliny w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 3
Zwierzęta w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 4
Zwierzęta w sztuce prehistorycznejprzedmiot wspólny3 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 1

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Wybrane elementy higieny człowiekaprzedmiot wspólny1 / 1
Wychowanie fizyczneprzedmiot wspólny1 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 17

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności17 / 1
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności17 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności17 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 12

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności12 / 1
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności12 / 2
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności12 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności12 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 11

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
AntyoksydantyBiologia ogólna11 / 1
MikologiaBiologia ogólna11 / 2
Podstawy immunologiiBiologia ogólna11 / 3
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia ogólna11 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 11

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności11 / 1
MikologiaBezpieczeństwo żywności11 / 2
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności11 / 3
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności11 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 15

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Behawior rozroduBiologia ogólna15 / 1
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia ogólna15 / 2
KriogenikaBiologia ogólna15 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 16

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności16 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności16 / 2
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności16 / 3
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności16 / 4
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności16 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 16

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bioaktywność jajBiologia ogólna16 / 1
BioklimatologiaBiologia ogólna16 / 2
Historia przetwórstwa żywnościBiologia ogólna16 / 3
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia ogólna16 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 10

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biochemia dopinguBiologia ogólna10 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia ogólna10 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia ogólna10 / 3
ToksykologiaBiologia ogólna10 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 9

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia ogólna9 / 1
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia ogólna9 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 13

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biotechnologia w ochronie środowiskaBiologia ogólna13 / 1
EkotoksykologiaBiologia ogólna13 / 2
Geologia z gleboznawstwemBiologia ogólna13 / 3
Monitoring biologicznyBiologia ogólna13 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 10

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biotechnologia w ochronie środowiskaBezpieczeństwo żywności10 / 1
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności10 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 7

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bromatologia i edukacja żywieniowaBezpieczeństwo żywności7 / 1
Człowiek i środowiskoBezpieczeństwo żywności7 / 2
Historia odkryć biologicznychBezpieczeństwo żywności7 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBezpieczeństwo żywności7 / 4
Spożywanie mięsa - historia, religia, etykaBezpieczeństwo żywności7 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 14

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności14 / 1
GMOBezpieczeństwo żywności14 / 2
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności14 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 17

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
ChronobiologiaBiologia ogólna17 / 1
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia ogólna17 / 2
Komunikacja komórkowaBiologia ogólna17 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 7

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Człowiek i środowiskoBiologia ogólna7 / 1
Metabolizm informacyjnyBiologia ogólna7 / 2
Organizm w czasie i przestrzeniBiologia ogólna7 / 3
Socjologiczne aspekty ochrony przyrodyBiologia ogólna7 / 4
Walory naturalne i antropogeniczne Pomorza ZachodniegoBiologia ogólna7 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 12

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Dobrostan zwierzątBiologia ogólna12 / 1
DomestykacjaBiologia ogólna12 / 2
EtologiaBiologia ogólna12 / 3
EwolucjonizmBiologia ogólna12 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 8

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Ekofizjologia zwierzątBiologia ogólna8 / 1
Fizjologia noworodkaBiologia ogólna8 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 14

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
GMOBiologia ogólna14 / 1
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia ogólna14 / 2
Terapie genoweBiologia ogólna14 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 15

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności15 / 1
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności15 / 2
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności15 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 6

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Język angielskiprzedmiot wspólny6 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny6 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 18

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności18 / 1
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności18 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 9

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności9 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności9 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności9 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 13

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności13 / 1
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 2
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności13 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 18

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia ogólna18 / 1
Zwierzęta synantropijneBiologia ogólna18 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 8

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności8 / 2