Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabus przedmiotu GMO:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot GMO
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 5 1,00,41zaliczenie
wykładyW6 10 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość genetyki oraz wybranych zagadnień z hodowli roślin i zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z teoretycznymi podstawami modyfikacji genetycznych roślin, zwierząt jak i mikroorganizmów
C-2zwrócenie uwagi studentów na kierunki i skalę modyfikacji genetycznych, jak również na ich praktyczne wykorzystanie, zagrożenia i obawy wynikające ze stosowania GMO
C-3przybliżenie metod identyfikacji GMO w roślinach i żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Metody wykorzystywane do modyfikacji genetycznych roślin, zwierząt i mikroorganizmów2
T-A-2Omówienie metod i zasad stosowanych do identyfikacji GMO. Test Elisa, metoda PCR. Istota testów i ich zastosowanie. Przygotowanie protokołów do amplifikacji DNA według norm określonych w stosownych dokumentach UE2
T-A-3Prezentacje referatów na wybrane zagadnienia dotyczące GMO1
5
wykłady
T-W-1Czym jest GMO i sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie zmodyfikowanych2
T-W-2Genetycznie zmodyfikowane rośliny. Przykłady, istota i rodzaje modyfikacji2
T-W-3Genetycznie zmodyfikowane zwierzęta i mikroorganizmy. Przykłady, istota i rodzaje modyfikacji2
T-W-4Zastosowania GMO w terapiach genowych1
T-W-5Rejestry organizmów genetycznie zmodyfikowanych1
T-W-6Panel dyskusyjny. Obawy i zagrożenia wynikające z użytkowania GMO2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach5
A-A-2przygotowanie referatu15
A-A-3przygotowanie do testu zaliczającego ćwiczenia audytoryjne10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2konsultacje5
A-W-3przygotowanie do kolokwium zaliczającego wykłady15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2praca w grupach na zajęciach pokazowych, dyskusja nad formą samodzielnego przygotowania referatu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: obecność i zaangażowanie na zajęciach
S-2Ocena formująca: głos w dyskusji nad „zaletami”, „wadami” i „zagrożeniami” wynikającymi z uprawy GMO w Polsce
S-3Ocena podsumowująca: test zaliczający wykłady
S-4Ocena podsumowująca: ocena treści i formy zaprezentowania referatu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BL-S-O10.2_W01
Zna cele i metody stosowania transformacji genetycznych u roślin, zwierząt i mikroorganizmów
BL_1A_W06, BL_1A_W13, BL_1A_W17P1A_W01, P1A_W02, P1A_W03, P1A_W04, P1A_W05, P1A_W06, P1A_W07C-1, C-3T-W-1, T-W-3, T-W-2M-1S-1, S-3
BL_1A_BL-S-O10.2_W02
Zna wady i zalety oraz aspekty prawne dotyczące użycia oraz identyfikacji GMO
BL_1A_W21, BL_1A_W25P1A_W04, P1A_W08, P1A_W09C-2T-W-5, T-W-6M-1S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BL-S-O10.2_U01
Potrafi opisać podstawowe metody wykorzystywane do transformowania roślin, zwierząt i mikroorganizmów możliwości ich różnorodnych aplikacji
BL_1A_U06P1A_U01, P1A_U04, P1A_U06, P1A_U10, P1A_U11C-3T-A-1, T-A-2M-2S-4, S-3
BL_1A_BL-S-O10.2_U02
Potrafi ocenić w tym krytycznie ocenić uwolnienie GMO do środowiska w świetle znanych rozwiązań prawnych i potencjalnych zagrożeń
BL_1A_U14, BL_1A_U09P1A_U04, P1A_U06, P1A_U07, P1A_U08, P1A_U10C-2T-W-5, T-A-3M-1S-2, S-4, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BL-S-O10.2_K01
Rozumie znaczenie transformacji. Ma świadomość skali transformacji genetycznych i roli uczestnictwa w dyskusji nad GMO
BL_1A_K07P1A_K01, P1A_K02, P1A_K08C-2, C-3T-W-6, T-A-1, T-A-2, T-A-3M-1, M-2S-4, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BL-S-O10.2_W01
Zna cele i metody stosowania transformacji genetycznych u roślin, zwierząt i mikroorganizmów
2,0student nie zna celów i metod stosowanych w transformacjach genetycznych omawianych organizmów
3,0student potrafi wymienić najważniejsze cele i podstawowe metody transformacji genetycznych u wybranych przez siebie organizmów
3,5student potrafi wymienić cele modyfikacji, poznane na zajęciach metody transformacji genetycznych u roślin, zwierząt i mikroorganizmów
4,0student zna i rozumie istotę metod transformacji genetycznych u poznanych organizmów, zna zasady budowania konstruktów genowych
4,5student posiada ugruntowaną wiedzę nabytą na zajęciach, potrafi merytorycznie zabierać głos w dyskusji nad zaletami i wadami metod transformowania organizmów
5,0student biegle porusza się w tematyce GMO, analizuje i dyskutuje nad omawianymi zagadnieniami, potrafi teoretycznie konstruować nowe układy genów, wiedząc w jaki jakimi metodami można je "pozyskać"
BL_1A_BL-S-O10.2_W02
Zna wady i zalety oraz aspekty prawne dotyczące użycia oraz identyfikacji GMO
2,0student nie rozumie pojęcia GMO
3,0student zna 'najważniejsze' zalety i wady stosowania GMO
3,5student potrafi rozmawiać na temat wad i zalet dotyczących stosowania GMO
4,0student zna wady, zalety stosowania i użytkowania oraz rozumie problemy prawne towarzyszące GMO
4,5student potrafi merytorycznie dyskutować nad różnymi aspekatmi zwiżanaymi z GMO
5,0student potrafi zaprezentować swoją indywidualną postawe wobec GMO, a wybór swój potrafi merytorycznie uzasadnić wykorzystując znane zapisy prawne i wiedzę na temat GMO

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BL-S-O10.2_U01
Potrafi opisać podstawowe metody wykorzystywane do transformowania roślin, zwierząt i mikroorganizmów możliwości ich różnorodnych aplikacji
2,0student nie zna metod wykorzystywanych do transformacji genetycznych
3,0student zna wybrane metody wykorzystywanych do transformacji genetycznych organizmów
3,5student zna wybrane metody wykorzystywanych do transformacji genetycznych organizmów i potrafi je w sposób ogólnikowy opisać
4,0student prezentuje poznane na zajęciach metody wykorzystywane do transformacji genetycznych organizmów i potrafi je w poprawnie scharakteryozwać
4,5student rozumie istotę metod wykorzystywanych do transformacji genetycznych organizmów i potrafi je w poprawnie scharakteryozwać zwracając uwagę na ich wady i zalety, wydajność oraz czynniki na nią wpływające
5,0student potrafi biegle i dogłębnie charakteryzować poznane metody transformacji genetycznych włącvznie z ich wadami i zaletami, przedstawia swoje indywidualne pomysły w odniesieniu do możliwych do zrealizowania modyfikacji genetycznych
BL_1A_BL-S-O10.2_U02
Potrafi ocenić w tym krytycznie ocenić uwolnienie GMO do środowiska w świetle znanych rozwiązań prawnych i potencjalnych zagrożeń
2,0student nie zna aspektów prawnych regulujących stosowanie i użytkowanie GMO
3,0student zna wybrane zapisy prawne dotyczące stosowania i użytkowania GMO
3,5student zna wybrane zapisy prawne dotyczące stosowania i użytkowania GMO i potrafi je wykorzystywać w dyskusji
4,0student zna akty prawne i najważniejsze zapisy dotyczące stosowania i użytkowania GMO
4,5student zna akty prawa i najważniejsze zapisy dotyczące stosowania i użytkowania GMO, potrafi je wzkorzystywa w dyskusji i samodzielnej pracy nad referatem
5,0student potrafi dyskutować, dogłębnie analizowac przykłądy uwolnienia GMO do środowiska, potrafi przywidywać potencjalne zagrożenia w odniesieniu do tego typu uwolnień

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BL-S-O10.2_K01
Rozumie znaczenie transformacji. Ma świadomość skali transformacji genetycznych i roli uczestnictwa w dyskusji nad GMO
2,0student nie rozumie znaczenia transformacji genetycznych
3,0student potrafi przybliżyć skalę i obszary w których transformacje genetyczne wykorzystywane sa najczęściej
3,5student potrafi wymienić skalę modyfikacji genetycznych, w zależności od omawianego gatunku, mając świadomość zalet, obaw i zagrożeń z tego wynikających
4,0student potrafi merytorycznie dyskutuje w oparciu o posiadana wiedzę wiedzę nad tematem modyfikacji genetycznych per se
4,5student ma świadomość kierunków w jakich zmierzają firmy zajmujące się modyfikacjami genetycznymi roślin, zwierząt czy mikroorganizmów, potrafi nad nimi dyskytować broniąc swojego stanowiska
5,0student ma świadomość zalet, obaw i zagrożeń wynikających ze stosowania GMO. Biegle porusza się w materii transformacji genetycznych, potrafi merytorycznie dyskutować i reprezentować swoje indywidualne stanowisko

Literatura podstawowa

  1. Malepszy S. (red.), Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Bednarski W., Repsa A. (red.), Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  2. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009
  3. Zwierzchowski L., Jaszczak K., Modliński J., Biotechnologia zwierząt, PWN, Warszawa, 2009
  4. ustawa z dnia 22 czerwca 2001 r., o organizmach genetycznie zmodyfikowanych, Dz. U. 2001.76.811 z dnia 25 lipca 2001 r., 2001
  5. ustawa z dnia 21 maja 2003 r., o zmianie ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych oraz ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz. U. z dnia 24 lipca 2003 r., 2003
  6. konwencja, o różnorodności biologicznej, sporządzona w Rio de Janeiro dnia 5 czerwca 1992 r., Dz. U. z dnia 6 listopada 2002 r., 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Metody wykorzystywane do modyfikacji genetycznych roślin, zwierząt i mikroorganizmów2
T-A-2Omówienie metod i zasad stosowanych do identyfikacji GMO. Test Elisa, metoda PCR. Istota testów i ich zastosowanie. Przygotowanie protokołów do amplifikacji DNA według norm określonych w stosownych dokumentach UE2
T-A-3Prezentacje referatów na wybrane zagadnienia dotyczące GMO1
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Czym jest GMO i sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie zmodyfikowanych2
T-W-2Genetycznie zmodyfikowane rośliny. Przykłady, istota i rodzaje modyfikacji2
T-W-3Genetycznie zmodyfikowane zwierzęta i mikroorganizmy. Przykłady, istota i rodzaje modyfikacji2
T-W-4Zastosowania GMO w terapiach genowych1
T-W-5Rejestry organizmów genetycznie zmodyfikowanych1
T-W-6Panel dyskusyjny. Obawy i zagrożenia wynikające z użytkowania GMO2
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach5
A-A-2przygotowanie referatu15
A-A-3przygotowanie do testu zaliczającego ćwiczenia audytoryjne10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2konsultacje5
A-W-3przygotowanie do kolokwium zaliczającego wykłady15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BL-S-O10.2_W01Zna cele i metody stosowania transformacji genetycznych u roślin, zwierząt i mikroorganizmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W06posiada wiedzę na temat teorii dziedziczenia cech jakościowych i ilościowych organizmów, funkcjonowania genów i genomów, zasady inżynierii genetycznej oraz założenia modyfikacji kwasów nukleinowych
BL_1A_W13zna podstawowe procesy, rozłożone w czasie i w różnych środowiskach, prowadzące do przekształcania się cech i właściwości organizmów żywych
BL_1A_W17zna zasady przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego oraz zna możliwości wykorzystania materiału biologicznego w różnych dziedzinach powiązanych z naukami przyrodniczymi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W03ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W06ma wiedzę w zakresie statystyki i informatyki na poziomie pozwalającym na opisywanie i interpretowanie zjawisk przyrodniczych
P1A_W07ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z teoretycznymi podstawami modyfikacji genetycznych roślin, zwierząt jak i mikroorganizmów
C-3przybliżenie metod identyfikacji GMO w roślinach i żywności
Treści programoweT-W-1Czym jest GMO i sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie zmodyfikowanych
T-W-3Genetycznie zmodyfikowane zwierzęta i mikroorganizmy. Przykłady, istota i rodzaje modyfikacji
T-W-2Genetycznie zmodyfikowane rośliny. Przykłady, istota i rodzaje modyfikacji
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: obecność i zaangażowanie na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: test zaliczający wykłady
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna celów i metod stosowanych w transformacjach genetycznych omawianych organizmów
3,0student potrafi wymienić najważniejsze cele i podstawowe metody transformacji genetycznych u wybranych przez siebie organizmów
3,5student potrafi wymienić cele modyfikacji, poznane na zajęciach metody transformacji genetycznych u roślin, zwierząt i mikroorganizmów
4,0student zna i rozumie istotę metod transformacji genetycznych u poznanych organizmów, zna zasady budowania konstruktów genowych
4,5student posiada ugruntowaną wiedzę nabytą na zajęciach, potrafi merytorycznie zabierać głos w dyskusji nad zaletami i wadami metod transformowania organizmów
5,0student biegle porusza się w tematyce GMO, analizuje i dyskutuje nad omawianymi zagadnieniami, potrafi teoretycznie konstruować nowe układy genów, wiedząc w jaki jakimi metodami można je "pozyskać"
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BL-S-O10.2_W02Zna wady i zalety oraz aspekty prawne dotyczące użycia oraz identyfikacji GMO
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W21ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem nauk biologicznych
BL_1A_W25zna i definiuje podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W08rozumie związki między osiągnięciami wybranej dziedziny nauki i dyscypliny nauk przyrodniczych a możliwościami ich wykorzystania w życiu społeczno-gospodarczym z uwzględnieniem zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej
P1A_W09zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii
Cel przedmiotuC-2zwrócenie uwagi studentów na kierunki i skalę modyfikacji genetycznych, jak również na ich praktyczne wykorzystanie, zagrożenia i obawy wynikające ze stosowania GMO
Treści programoweT-W-5Rejestry organizmów genetycznie zmodyfikowanych
T-W-6Panel dyskusyjny. Obawy i zagrożenia wynikające z użytkowania GMO
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: głos w dyskusji nad „zaletami”, „wadami” i „zagrożeniami” wynikającymi z uprawy GMO w Polsce
S-3Ocena podsumowująca: test zaliczający wykłady
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie rozumie pojęcia GMO
3,0student zna 'najważniejsze' zalety i wady stosowania GMO
3,5student potrafi rozmawiać na temat wad i zalet dotyczących stosowania GMO
4,0student zna wady, zalety stosowania i użytkowania oraz rozumie problemy prawne towarzyszące GMO
4,5student potrafi merytorycznie dyskutować nad różnymi aspekatmi zwiżanaymi z GMO
5,0student potrafi zaprezentować swoją indywidualną postawe wobec GMO, a wybór swój potrafi merytorycznie uzasadnić wykorzystując znane zapisy prawne i wiedzę na temat GMO
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BL-S-O10.2_U01Potrafi opisać podstawowe metody wykorzystywane do transformowania roślin, zwierząt i mikroorganizmów możliwości ich różnorodnych aplikacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U06posiada umiejętność rozumienia mechanizmów determinujących funkcje życiowe, ontogenezę; potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami biologii molekularnej, inżynierii genetycznej, potrafi określić obszary, w których wykorzystuje się techniki molekularne; potrafi przeprowadzić proste analizy molekularne pod opieką prowadzącego; posiada umiejętności analizy i interpretacji wyników;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U10posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U11uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany
Cel przedmiotuC-3przybliżenie metod identyfikacji GMO w roślinach i żywności
Treści programoweT-A-1Metody wykorzystywane do modyfikacji genetycznych roślin, zwierząt i mikroorganizmów
T-A-2Omówienie metod i zasad stosowanych do identyfikacji GMO. Test Elisa, metoda PCR. Istota testów i ich zastosowanie. Przygotowanie protokołów do amplifikacji DNA według norm określonych w stosownych dokumentach UE
Metody nauczaniaM-2praca w grupach na zajęciach pokazowych, dyskusja nad formą samodzielnego przygotowania referatu
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: ocena treści i formy zaprezentowania referatu
S-3Ocena podsumowująca: test zaliczający wykłady
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna metod wykorzystywanych do transformacji genetycznych
3,0student zna wybrane metody wykorzystywanych do transformacji genetycznych organizmów
3,5student zna wybrane metody wykorzystywanych do transformacji genetycznych organizmów i potrafi je w sposób ogólnikowy opisać
4,0student prezentuje poznane na zajęciach metody wykorzystywane do transformacji genetycznych organizmów i potrafi je w poprawnie scharakteryozwać
4,5student rozumie istotę metod wykorzystywanych do transformacji genetycznych organizmów i potrafi je w poprawnie scharakteryozwać zwracając uwagę na ich wady i zalety, wydajność oraz czynniki na nią wpływające
5,0student potrafi biegle i dogłębnie charakteryzować poznane metody transformacji genetycznych włącvznie z ich wadami i zaletami, przedstawia swoje indywidualne pomysły w odniesieniu do możliwych do zrealizowania modyfikacji genetycznych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BL-S-O10.2_U02Potrafi ocenić w tym krytycznie ocenić uwolnienie GMO do środowiska w świetle znanych rozwiązań prawnych i potencjalnych zagrożeń
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U14orientuje się w podstawach prawnych i mechanizmach ochrony własności intelektualnej oraz zagadnieniach ekonomicznych;
BL_1A_U09potrafi wskazać modyfikacje żywności GMO oraz normy prawne dotyczące kontroli żywności; umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt w stanach zdrowia i choroby; ma umiejętność rozumienia alternatywnych stylów życia oraz ziołolecznictwa;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P1A_U08wykorzystuje język naukowy w podejmowanych dyskursach ze specjalistami z wybranej dyscypliny naukowej
P1A_U10posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2zwrócenie uwagi studentów na kierunki i skalę modyfikacji genetycznych, jak również na ich praktyczne wykorzystanie, zagrożenia i obawy wynikające ze stosowania GMO
Treści programoweT-W-5Rejestry organizmów genetycznie zmodyfikowanych
T-A-3Prezentacje referatów na wybrane zagadnienia dotyczące GMO
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: głos w dyskusji nad „zaletami”, „wadami” i „zagrożeniami” wynikającymi z uprawy GMO w Polsce
S-4Ocena podsumowująca: ocena treści i formy zaprezentowania referatu
S-3Ocena podsumowująca: test zaliczający wykłady
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna aspektów prawnych regulujących stosowanie i użytkowanie GMO
3,0student zna wybrane zapisy prawne dotyczące stosowania i użytkowania GMO
3,5student zna wybrane zapisy prawne dotyczące stosowania i użytkowania GMO i potrafi je wykorzystywać w dyskusji
4,0student zna akty prawne i najważniejsze zapisy dotyczące stosowania i użytkowania GMO
4,5student zna akty prawa i najważniejsze zapisy dotyczące stosowania i użytkowania GMO, potrafi je wzkorzystywa w dyskusji i samodzielnej pracy nad referatem
5,0student potrafi dyskutować, dogłębnie analizowac przykłądy uwolnienia GMO do środowiska, potrafi przywidywać potencjalne zagrożenia w odniesieniu do tego typu uwolnień
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BL-S-O10.2_K01Rozumie znaczenie transformacji. Ma świadomość skali transformacji genetycznych i roli uczestnictwa w dyskusji nad GMO
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K07jest zdolny do kreatywnego propagowania i dzielenia się z innymi wiedzą dotyczącą znaczenia oraz uwarunkowań podstawowych zjawisk i procesów biologicznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2zwrócenie uwagi studentów na kierunki i skalę modyfikacji genetycznych, jak również na ich praktyczne wykorzystanie, zagrożenia i obawy wynikające ze stosowania GMO
C-3przybliżenie metod identyfikacji GMO w roślinach i żywności
Treści programoweT-W-6Panel dyskusyjny. Obawy i zagrożenia wynikające z użytkowania GMO
T-A-1Metody wykorzystywane do modyfikacji genetycznych roślin, zwierząt i mikroorganizmów
T-A-2Omówienie metod i zasad stosowanych do identyfikacji GMO. Test Elisa, metoda PCR. Istota testów i ich zastosowanie. Przygotowanie protokołów do amplifikacji DNA według norm określonych w stosownych dokumentach UE
T-A-3Prezentacje referatów na wybrane zagadnienia dotyczące GMO
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2praca w grupach na zajęciach pokazowych, dyskusja nad formą samodzielnego przygotowania referatu
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: ocena treści i formy zaprezentowania referatu
S-3Ocena podsumowująca: test zaliczający wykłady
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie rozumie znaczenia transformacji genetycznych
3,0student potrafi przybliżyć skalę i obszary w których transformacje genetyczne wykorzystywane sa najczęściej
3,5student potrafi wymienić skalę modyfikacji genetycznych, w zależności od omawianego gatunku, mając świadomość zalet, obaw i zagrożeń z tego wynikających
4,0student potrafi merytorycznie dyskutuje w oparciu o posiadana wiedzę wiedzę nad tematem modyfikacji genetycznych per se
4,5student ma świadomość kierunków w jakich zmierzają firmy zajmujące się modyfikacjami genetycznymi roślin, zwierząt czy mikroorganizmów, potrafi nad nimi dyskytować broniąc swojego stanowiska
5,0student ma świadomość zalet, obaw i zagrożeń wynikających ze stosowania GMO. Biegle porusza się w materii transformacji genetycznych, potrafi merytorycznie dyskutować i reprezentować swoje indywidualne stanowisko