Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabus przedmiotu Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznych
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 10 0,50,29zaliczenie
laboratoriaL4 10 0,50,29zaliczenie
wykładyW4 10 1,00,42zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z oceną jakości mleka i i jego przydatnością do produkcji galanterii mleczarskiej. Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami oceny jakości mleka.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Metody oznaczenia składu chemicznego mleka2
T-A-2Metody normalizacji mleka surowego2
T-A-3Badania cytologiczne mleka.2
T-A-4Badania mikrobiologiczne mleka surowego w skupie.2
T-A-5Metody oznaczania kwasów tłuszczowych w mleku.2
10
laboratoria
T-L-1Metody otrzymywania serów podpuszczkowych dojrzewających oraz twarogowych.2
T-L-2Wiarygodność testów do oceny substancji hamujących w mleku .2
T-L-3Laboratoryjna ocena jakości i niektóre analizy mleka. Zajęcia terenowe w laboratorium analitycznym w mleczarni.6
10
wykłady
T-W-1Zarządzanie jakością w procesie produkcji i przetwórstwa. Higiena zakładów przetwórstwa mleka i higiena osobista pracowników.2
T-W-2Skład i cechy funkcjonalne mleka w aspekcie jego przetwarzania i konsumpcji.2
T-W-3Substancje obce, skażenia i wady organoleptyczne mleka2
T-W-4Fizyczne i fizyko-chemiczne cechy mleka2
T-W-5Laboratoryjna ocena przydatności technologicznej mleka surowego2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Zaliczenie w formie prezentacji5
15
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych10
A-L-2Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych2
A-L-3Czytanie wskazanej literatury3
15
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielne studiowanie wykładów5
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia8
A-W-4Zaliczenie wykładów2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O5.1_W01
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przemian biologicznych zachodzących w mleku i jego produktach oraz pozwalającą scharakteryzować cechy jakościowe produktów mlecznych.
BL_1A_W01P1A_W01, P1A_W02, P1A_W03C-1T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-L-1, T-L-2M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O5.1_U01
Student posiada umiejętność korzystania z metod oceny jakościowej mleka.
BL_1A_U01P1A_U05, P1A_U10, P1A_U11C-1T-W-3, T-A-1, T-A-5, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O5.1_K05
Student przejawia zainteresowania samodzielnym zdobywaniem wiedzy i jest aktywny poznawczo w zagadnieniach związanych z tematyą przedmiotu.
BL_1A_K01P1A_K01, P1A_K04C-1T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-5M-1S-1

Literatura podstawowa

  1. Materiały XIII Szkoły Zimowej Hodowców Bydła, Nowoczesna technologia produkcji mleka i wołowiny, 2005
  2. Ziajka S. (red.), Mleczarstwo, Zagadnienia wybrane, ART, Olsztyn, tom 1 i 2., Olsztyn, 1997
  3. T. Szulc, Tajemnice mleka, UWP, Wrocław, 2012
  4. Jurczak M.E., Mleko-produkcja, badanie i przerób, SGGW Warszawa, Warszawa, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Kuczaj M., Hodowla bydła. Standardy unijne i krajowe, Polska Norma PN-68/A-86122, UP Wrocław, Wrocław, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Metody oznaczenia składu chemicznego mleka2
T-A-2Metody normalizacji mleka surowego2
T-A-3Badania cytologiczne mleka.2
T-A-4Badania mikrobiologiczne mleka surowego w skupie.2
T-A-5Metody oznaczania kwasów tłuszczowych w mleku.2
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody otrzymywania serów podpuszczkowych dojrzewających oraz twarogowych.2
T-L-2Wiarygodność testów do oceny substancji hamujących w mleku .2
T-L-3Laboratoryjna ocena jakości i niektóre analizy mleka. Zajęcia terenowe w laboratorium analitycznym w mleczarni.6
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zarządzanie jakością w procesie produkcji i przetwórstwa. Higiena zakładów przetwórstwa mleka i higiena osobista pracowników.2
T-W-2Skład i cechy funkcjonalne mleka w aspekcie jego przetwarzania i konsumpcji.2
T-W-3Substancje obce, skażenia i wady organoleptyczne mleka2
T-W-4Fizyczne i fizyko-chemiczne cechy mleka2
T-W-5Laboratoryjna ocena przydatności technologicznej mleka surowego2
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Zaliczenie w formie prezentacji5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych10
A-L-2Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych2
A-L-3Czytanie wskazanej literatury3
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielne studiowanie wykładów5
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia8
A-W-4Zaliczenie wykładów2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O5.1_W01Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przemian biologicznych zachodzących w mleku i jego produktach oraz pozwalającą scharakteryzować cechy jakościowe produktów mlecznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W01ma wiedzę z fundamentów nauk przyrodniczych (chemii, fizyki) i matematyki niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W03ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z oceną jakości mleka i i jego przydatnością do produkcji galanterii mleczarskiej. Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami oceny jakości mleka.
Treści programoweT-W-3Substancje obce, skażenia i wady organoleptyczne mleka
T-A-1Metody oznaczenia składu chemicznego mleka
T-A-2Metody normalizacji mleka surowego
T-L-1Metody otrzymywania serów podpuszczkowych dojrzewających oraz twarogowych.
T-L-2Wiarygodność testów do oceny substancji hamujących w mleku .
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O5.1_U01Student posiada umiejętność korzystania z metod oceny jakościowej mleka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U01wykorzystuje wiedzę z zakresu matematyki i statystyki i stosuje do opisu zjawisk zachodzących w przyrodzie;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U05stosuje podstawowe metody statystyczne oraz algorytmy i techniki informatyczne do opisu zjawisk i analizy danych
P1A_U10posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U11uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z oceną jakości mleka i i jego przydatnością do produkcji galanterii mleczarskiej. Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami oceny jakości mleka.
Treści programoweT-W-3Substancje obce, skażenia i wady organoleptyczne mleka
T-A-1Metody oznaczenia składu chemicznego mleka
T-A-5Metody oznaczania kwasów tłuszczowych w mleku.
T-W-2Skład i cechy funkcjonalne mleka w aspekcie jego przetwarzania i konsumpcji.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O5.1_K05Student przejawia zainteresowania samodzielnym zdobywaniem wiedzy i jest aktywny poznawczo w zagadnieniach związanych z tematyą przedmiotu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K01wykazuje zrozumienie podstawowych procesów i zjawisk biologicznych oraz przekonanie o ich empirycznej poznawalności w oparciu o metody matematyczne i statystyczne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z oceną jakości mleka i i jego przydatnością do produkcji galanterii mleczarskiej. Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami oceny jakości mleka.
Treści programoweT-W-3Substancje obce, skażenia i wady organoleptyczne mleka
T-A-1Metody oznaczenia składu chemicznego mleka
T-A-2Metody normalizacji mleka surowego
T-A-5Metody oznaczania kwasów tłuszczowych w mleku.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach.