Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabus przedmiotu Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacja:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacja
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Szatkowska <Iwona.Szatkowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Andrzej Dybus <Andrzej.Dybus@zut.edu.pl>, Magdalena Jędrzejczak-Silicka <mjedrzejczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 5 1,00,41zaliczenie
wykładyW6 10 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada podstawową wiedzę z zakresu biologii molekularnej, inżynierii genetycznej, diagnostyki molekularnej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student zapoznaje się z warsztatem jaki zostaje wykorzystany w produkcji żywnosci modyfikowanej genetycznie. Poznaje, poprzez analizę najnowszej literatury, procesy modyfikacji produktów żywnosciowych z uwzględnieniem słabych i mocnych stron modyfikacji genetycznych.
C-2Poznaje narzędzia i dostępne sposoby identyfikacji modyfikowanych genetycznie produktów żywnosciowych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Metody i skutki wprowadzania egzogennego DNA do organizmów zwierzęcych i roślinnych.2
T-A-2Przktyczne wykorzystanie technik molekularnych w identyfikacji żywności modyfikowanej genetycznie.3
5
wykłady
T-W-11. Podział żywności odyfikowanej genetycznie w zależności od pochodzenia, stopnia i rodzaju modyfikacji oraz organizmów, zaangażowanych w jeje wytwarzanie.2
T-W-22. Dlaczego boimy się żywności modyfikowanej genetycznie? Trawienie i metabolizm endo- i egzogennego DNA, występującego w żywności modyfikowanej.2
T-W-3Zalety żywności genetycznie modyfikowanej.2
T-W-4Potencjalne zagrożenia wynikające ze spożywania żywności modyfikowanej genetycznie przez zwierzęta i ostatecznego konsumenta - człowieka.2
T-W-5Jak rozpoznać żywność odyfikowaną genetycznie - podstawowe metody identyfikacji.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.5
A-A-2Studiowanie literatury przedmiotu.10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia części praktycznej.7
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej.8
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.10
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu.10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie
M-3wykład konwersatoryjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści ćwiczeń audytoryjnych.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O10.1_W01
Wyniemia i tłumaczy metody genetycznej modyfikacji produktów żywnościowych.
BL_1A_W17P1A_W02, P1A_W05, P1A_W07C-1T-W-1, T-W-2, T-A-1M-1, M-2S-1
BL_1A_BŻ-S-O10.1_W02
Wymienia i charakteryzuje metody identyfikacji żywnosci modyfikowanej genetycznie.
BL_1A_W17P1A_W02, P1A_W05, P1A_W07C-2T-W-5M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O10.1_U01
Student charakteryzuje wady i zalety stosowanych modyfikacji genetycznych. Samodzielnie je ocenia.
BL_1A_U09P1A_U04, P1A_U06C-2T-W-3, T-W-4, T-W-5M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O10.1_W01
Wyniemia i tłumaczy metody genetycznej modyfikacji produktów żywnościowych.
2,0
3,0Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie podstawowy zakres materiału, przyswoił zasadnicze treści programowe, wykazuje średnie zainteresowanie w stosunku do wiedzy, popełnia wiele błędów w zakresie wyrażania wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0
BL_1A_BŻ-S-O10.1_W02
Wymienia i charakteryzuje metody identyfikacji żywnosci modyfikowanej genetycznie.
2,0
3,0Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie podstawowy zakres materiału, przyswoił zasadnicze treści programowe, wykazuje średnie zainteresowanie w stosunku do wiedzy, popełnia wiele błędów w zakresie wyrażania wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O10.1_U01
Student charakteryzuje wady i zalety stosowanych modyfikacji genetycznych. Samodzielnie je ocenia.
2,0
3,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Opracowanie zbiorowe, Biotechnologia żywności, Wydawnictwo Naukowo - Techniczne, Warszawa, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Jeffrey M Smith, Nasiona kłamstwa, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Metody i skutki wprowadzania egzogennego DNA do organizmów zwierzęcych i roślinnych.2
T-A-2Przktyczne wykorzystanie technik molekularnych w identyfikacji żywności modyfikowanej genetycznie.3
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-11. Podział żywności odyfikowanej genetycznie w zależności od pochodzenia, stopnia i rodzaju modyfikacji oraz organizmów, zaangażowanych w jeje wytwarzanie.2
T-W-22. Dlaczego boimy się żywności modyfikowanej genetycznie? Trawienie i metabolizm endo- i egzogennego DNA, występującego w żywności modyfikowanej.2
T-W-3Zalety żywności genetycznie modyfikowanej.2
T-W-4Potencjalne zagrożenia wynikające ze spożywania żywności modyfikowanej genetycznie przez zwierzęta i ostatecznego konsumenta - człowieka.2
T-W-5Jak rozpoznać żywność odyfikowaną genetycznie - podstawowe metody identyfikacji.2
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.5
A-A-2Studiowanie literatury przedmiotu.10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia części praktycznej.7
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej.8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.10
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu.10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O10.1_W01Wyniemia i tłumaczy metody genetycznej modyfikacji produktów żywnościowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W17zna zasady przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego oraz zna możliwości wykorzystania materiału biologicznego w różnych dziedzinach powiązanych z naukami przyrodniczymi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W07ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Student zapoznaje się z warsztatem jaki zostaje wykorzystany w produkcji żywnosci modyfikowanej genetycznie. Poznaje, poprzez analizę najnowszej literatury, procesy modyfikacji produktów żywnosciowych z uwzględnieniem słabych i mocnych stron modyfikacji genetycznych.
Treści programoweT-W-11. Podział żywności odyfikowanej genetycznie w zależności od pochodzenia, stopnia i rodzaju modyfikacji oraz organizmów, zaangażowanych w jeje wytwarzanie.
T-W-22. Dlaczego boimy się żywności modyfikowanej genetycznie? Trawienie i metabolizm endo- i egzogennego DNA, występującego w żywności modyfikowanej.
T-A-1Metody i skutki wprowadzania egzogennego DNA do organizmów zwierzęcych i roślinnych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie podstawowy zakres materiału, przyswoił zasadnicze treści programowe, wykazuje średnie zainteresowanie w stosunku do wiedzy, popełnia wiele błędów w zakresie wyrażania wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O10.1_W02Wymienia i charakteryzuje metody identyfikacji żywnosci modyfikowanej genetycznie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W17zna zasady przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego oraz zna możliwości wykorzystania materiału biologicznego w różnych dziedzinach powiązanych z naukami przyrodniczymi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W07ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Poznaje narzędzia i dostępne sposoby identyfikacji modyfikowanych genetycznie produktów żywnosciowych.
Treści programoweT-W-5Jak rozpoznać żywność odyfikowaną genetycznie - podstawowe metody identyfikacji.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie podstawowy zakres materiału, przyswoił zasadnicze treści programowe, wykazuje średnie zainteresowanie w stosunku do wiedzy, popełnia wiele błędów w zakresie wyrażania wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O10.1_U01Student charakteryzuje wady i zalety stosowanych modyfikacji genetycznych. Samodzielnie je ocenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U09potrafi wskazać modyfikacje żywności GMO oraz normy prawne dotyczące kontroli żywności; umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt w stanach zdrowia i choroby; ma umiejętność rozumienia alternatywnych stylów życia oraz ziołolecznictwa;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-2Poznaje narzędzia i dostępne sposoby identyfikacji modyfikowanych genetycznie produktów żywnosciowych.
Treści programoweT-W-3Zalety żywności genetycznie modyfikowanej.
T-W-4Potencjalne zagrożenia wynikające ze spożywania żywności modyfikowanej genetycznie przez zwierzęta i ostatecznego konsumenta - człowieka.
T-W-5Jak rozpoznać żywność odyfikowaną genetycznie - podstawowe metody identyfikacji.
Metody nauczaniaM-3wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści ćwiczeń audytoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową.
3,5
4,0
4,5
5,0