Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Ichtiofauna jako atut turystyczny:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ichtiofauna jako atut turystyczny
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Więcaszek <Beata.Wiecaszek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 26 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL7 26 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zoologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie oraz poznanie gatunków ryb o dużym znaczeniu gospodarczym w tym sektorze usług

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Praktyczne zapoznanie się studentów z przedstawicielami ichtiofauny ważnymi w gospodarce turystycznej na terenie Polski (z rzędów: Cypriniformes, Siluriformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes i Perciformes)4
T-L-2Praktyczne zaznajomienie studentów z przedstawicielami ichtiofauny ważnymi w usługach turystycznych na terenie Europy (z rzędów: Carcharhiniformes, Squaliformes, Cypriniformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes, Perciformes i Pleuronectiformes)4
T-L-3Zajęcia terenowe: praktyczne zapoznanie się z działalnością instytucji sprawujących nadzór nad usługami turystycznymi związanymi z ichtiofauną.4
T-L-4Praktyczne zapoznanie się studentów z przedstawicielami ichtiofauny ważnymi w gospodarce turystycznej na terenie Ameryki południowej północnej i Australii (z gromady Chondrichtheys, oraz z rzędów: Acipenseriformes, Cypriniformes, Characiformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes i Perciformes). Status ochronny i stan zagrożenia eksploatowanych gatunków ryb.6
T-L-5Praktyczne zaznajomienie studentów z przedstawicielami ichtiofauny w usługach turystycznych na terenie Azji i Afryki (z gromady Chondrichtheys, oraz z rzędów: Acipenseriformes, Cypriniformes, Characiformes, Siluriformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes i Perciformes). Status ochronny i stan zagrożenia eksploatowanych gatunków ryb.4
T-L-6Praktyczne zaznajomienie się ze stronami internetowymi biur turystycznych oferujących usługi turystyczne związane z ichtiofauną w jęz. polskim i angielskim. Zapoznanie studentów z ofertami ocenariów w usługach turystycznych.4
26
wykłady
T-W-1Charakterystyka rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie. Rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej. Ekoturystyka na obszarach chronionych.4
T-W-2Zapoznanie studentów z przedstawicielami ichtiofauny wykorzystywanymi do celów akwaturystyki na terenie Polski - wędkarstwo morskie i śródlądowe. Omówienie działania instytucji zajmujących się wędkarstwem i bezpieczeństwem usług turystycznych.6
T-W-3Omówienie najważniejszych gatunków ryb morskich i słodkowodnych poławianych sportowo i rekreacyjnie na terenie Europy. Prezentacja największych oceanariów europejskich wykorzystywanych w programach usług turystycznych.4
T-W-4Zapoznanie studentów z przdestawicielami ichtiofauny wykorzystywanymi do celów akwaturystyki na terenie Ameryki południowej i północnej oraz Australii - wędkarstwo morskie i śródlądowe, wyprawy podwodne.4
T-W-5Omówienie najważniejszych przedstawicieli ichtiofauny wykorzystywanych do celów akwaturystyki na terenie Azji i Afryki - wędkarstwo morskie i śródlądowe, wyprawy podwodne.4
T-W-6Zapoznanie studentów z ichtiofauną polarną i fauną towarzyszącą rybom w środowisku wodnym w Europie i na świecie.4
26

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2przygotowanie prezentacji10
A-L-3studiowanie literatury14
A-L-4udział w konsultacjach10
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2uczestnictwo w konsultacjach10
A-W-3studiowanie literatury10
A-W-4przygotowanie się do zajęć14
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3ćwiczenia terenowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie ustne i pisemne
S-2Ocena formująca: ustne zaliczenie wszystkich ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: egzamin testowy

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O13-2ut_W01
Wiedza na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie oraz najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
TOW_1A_W25, TOW_1A_W19S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04C-1T-W-1, T-W-3, T-W-6, T-L-2M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O13-2ut_U01
Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej oraz scharakteryzować gatunki ryb ważnych gospodarczo
TOW_1A_U10, TOW_1A_U12, TOW_1A_U15S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U07, S1A_U08InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-1, T-L-3, T-L-6M-1, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O13-2ut_K01
Student umie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i zagranicznego
TOW_1A_K04, TOW_1A_K06, TOW_1A_K02S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-W-1, T-L-3, T-L-6M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O13-2ut_W01
Wiedza na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie oraz najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
2,0Student nie ma żadnej wiedzy na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie ani najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie oraz najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
3,5Student ma podstawową wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie, wykazuje wiedzę na temat większości najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
4,0Student ma wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie, wykazuje wiedzę na temat większości najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
4,5Student ma dużą wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie, wykazuje wiedzę na temat większości najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
5,0Student ma dużą wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie, oraz na temat wszystkich najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O13-2ut_U01
Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej oraz scharakteryzować gatunki ryb ważnych gospodarczo
2,0Student nie potrafi określić rodzajów usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej ani scharakteryzować gatunków ryb ważnych gospodarczo
3,0Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej na poziomie dostatecznym, nie potrafi scharakteryzować gatunków ryb ważnych gospodarczo
3,5Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej na poziomie dostatecznym, potrafi scharakteryzować niektóre gatunki ryb ważnych gospodarczo
4,0Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej, potrafi scharakteryzować niektóre gatunki ryb ważnych gospodarczo
4,5Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej, potrafi scharakteryzować większość gatunków ryb ważnych gospodarczo
5,0Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej, potrafi scharakteryzować wszystkie gatunki ryb ważne gospodarczo

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O13-2ut_K01
Student umie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i zagranicznego
2,0Student nie umie zastosować wiedzy z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i zagranicznego
3,0Student umie w bardzo ograniczonym zakresie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i zagranicznego
3,5Student umie w ograniczonym zakresie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego tylko w odniesieniu do rynku krajowego
4,0Student umie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego tylko w odniesieniu do rynku krajowego
4,5Student umie w zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i częściowo w odniesieniu do rynku zagranicznego
5,0Student umie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i zagranicznego

Literatura podstawowa

  1. Więcaszek B., Kzrykawski S., Keszka S., Antoszek A., Ryby w akwakulturze i akwaturystyce, Akademii Rolniczej, Szczecin, 2006
  2. Brylińska M., Ryby słodkowodne Polski, PWN, Warszawa, 2000
  3. Rutkowicz S., Encyklopedia ryb morskich, PWRiL, Warszawa, 1980
  4. Szczerbowski J., Encyklopedia rybacko-wędkarska, IRŚ, Olsztyn, 2011

Literatura dodatkowa

  1. May J. L., Maxwell J. G., Trawl fish from temperate waters of Australia, CSIRO Division of Fisheries Research, Melbourne, 1986
  2. Nelson J.S., Fishes of the World, John Wiley & Sons, New York-Singapore, 2004

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Praktyczne zapoznanie się studentów z przedstawicielami ichtiofauny ważnymi w gospodarce turystycznej na terenie Polski (z rzędów: Cypriniformes, Siluriformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes i Perciformes)4
T-L-2Praktyczne zaznajomienie studentów z przedstawicielami ichtiofauny ważnymi w usługach turystycznych na terenie Europy (z rzędów: Carcharhiniformes, Squaliformes, Cypriniformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes, Perciformes i Pleuronectiformes)4
T-L-3Zajęcia terenowe: praktyczne zapoznanie się z działalnością instytucji sprawujących nadzór nad usługami turystycznymi związanymi z ichtiofauną.4
T-L-4Praktyczne zapoznanie się studentów z przedstawicielami ichtiofauny ważnymi w gospodarce turystycznej na terenie Ameryki południowej północnej i Australii (z gromady Chondrichtheys, oraz z rzędów: Acipenseriformes, Cypriniformes, Characiformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes i Perciformes). Status ochronny i stan zagrożenia eksploatowanych gatunków ryb.6
T-L-5Praktyczne zaznajomienie studentów z przedstawicielami ichtiofauny w usługach turystycznych na terenie Azji i Afryki (z gromady Chondrichtheys, oraz z rzędów: Acipenseriformes, Cypriniformes, Characiformes, Siluriformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes i Perciformes). Status ochronny i stan zagrożenia eksploatowanych gatunków ryb.4
T-L-6Praktyczne zaznajomienie się ze stronami internetowymi biur turystycznych oferujących usługi turystyczne związane z ichtiofauną w jęz. polskim i angielskim. Zapoznanie studentów z ofertami ocenariów w usługach turystycznych.4
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie. Rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej. Ekoturystyka na obszarach chronionych.4
T-W-2Zapoznanie studentów z przedstawicielami ichtiofauny wykorzystywanymi do celów akwaturystyki na terenie Polski - wędkarstwo morskie i śródlądowe. Omówienie działania instytucji zajmujących się wędkarstwem i bezpieczeństwem usług turystycznych.6
T-W-3Omówienie najważniejszych gatunków ryb morskich i słodkowodnych poławianych sportowo i rekreacyjnie na terenie Europy. Prezentacja największych oceanariów europejskich wykorzystywanych w programach usług turystycznych.4
T-W-4Zapoznanie studentów z przdestawicielami ichtiofauny wykorzystywanymi do celów akwaturystyki na terenie Ameryki południowej i północnej oraz Australii - wędkarstwo morskie i śródlądowe, wyprawy podwodne.4
T-W-5Omówienie najważniejszych przedstawicieli ichtiofauny wykorzystywanych do celów akwaturystyki na terenie Azji i Afryki - wędkarstwo morskie i śródlądowe, wyprawy podwodne.4
T-W-6Zapoznanie studentów z ichtiofauną polarną i fauną towarzyszącą rybom w środowisku wodnym w Europie i na świecie.4
26

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2przygotowanie prezentacji10
A-L-3studiowanie literatury14
A-L-4udział w konsultacjach10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2uczestnictwo w konsultacjach10
A-W-3studiowanie literatury10
A-W-4przygotowanie się do zajęć14
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O13-2ut_W01Wiedza na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie oraz najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W25Ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach organizacji, przyrody nieożywionej oraz technicznych zadaniach inżynierskich. Wykazuje się znajomością podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał środowiska w celu poprawy jakości życia człowieka.
TOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Poznanie rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie oraz poznanie gatunków ryb o dużym znaczeniu gospodarczym w tym sektorze usług
Treści programoweT-W-1Charakterystyka rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie. Rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej. Ekoturystyka na obszarach chronionych.
T-W-3Omówienie najważniejszych gatunków ryb morskich i słodkowodnych poławianych sportowo i rekreacyjnie na terenie Europy. Prezentacja największych oceanariów europejskich wykorzystywanych w programach usług turystycznych.
T-W-6Zapoznanie studentów z ichtiofauną polarną i fauną towarzyszącą rybom w środowisku wodnym w Europie i na świecie.
T-L-2Praktyczne zaznajomienie studentów z przedstawicielami ichtiofauny ważnymi w usługach turystycznych na terenie Europy (z rzędów: Carcharhiniformes, Squaliformes, Cypriniformes, Salmoniformes, Esociformes, Gadiformes, Perciformes i Pleuronectiformes)
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie ustne i pisemne
S-3Ocena podsumowująca: egzamin testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma żadnej wiedzy na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie ani najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie oraz najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
3,5Student ma podstawową wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie, wykazuje wiedzę na temat większości najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
4,0Student ma wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie, wykazuje wiedzę na temat większości najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
4,5Student ma dużą wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie, wykazuje wiedzę na temat większości najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
5,0Student ma dużą wiedzę na temat rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie, oraz na temat wszystkich najważniejszych gospodarczo gatunków ryb w usługach turystycznych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O13-2ut_U01Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej oraz scharakteryzować gatunki ryb ważnych gospodarczo
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U10Posiada umiejętność organizacji i realizacji usług. Potrafi współpracować z kontrahentami krajowymi i zagranicznymi.
TOW_1A_U12Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach.
TOW_1A_U15Posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Poznanie rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie oraz poznanie gatunków ryb o dużym znaczeniu gospodarczym w tym sektorze usług
Treści programoweT-W-1Charakterystyka rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie. Rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej. Ekoturystyka na obszarach chronionych.
T-L-3Zajęcia terenowe: praktyczne zapoznanie się z działalnością instytucji sprawujących nadzór nad usługami turystycznymi związanymi z ichtiofauną.
T-L-6Praktyczne zaznajomienie się ze stronami internetowymi biur turystycznych oferujących usługi turystyczne związane z ichtiofauną w jęz. polskim i angielskim. Zapoznanie studentów z ofertami ocenariów w usługach turystycznych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3ćwiczenia terenowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie ustne i pisemne
S-2Ocena formująca: ustne zaliczenie wszystkich ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi określić rodzajów usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej ani scharakteryzować gatunków ryb ważnych gospodarczo
3,0Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej na poziomie dostatecznym, nie potrafi scharakteryzować gatunków ryb ważnych gospodarczo
3,5Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej na poziomie dostatecznym, potrafi scharakteryzować niektóre gatunki ryb ważnych gospodarczo
4,0Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej, potrafi scharakteryzować niektóre gatunki ryb ważnych gospodarczo
4,5Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej, potrafi scharakteryzować większość gatunków ryb ważnych gospodarczo
5,0Student potrafi określić rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej, potrafi scharakteryzować wszystkie gatunki ryb ważne gospodarczo
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O13-2ut_K01Student umie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i zagranicznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K04Umie przyjąć postawę lidera. Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podejmowane działania w zakresie szeroko rozumianego towaroznawstwa i usług.
TOW_1A_K06Jest przygotowany do bycia aktywnym w życiu społecznym i zawodowym.
TOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Poznanie rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie oraz poznanie gatunków ryb o dużym znaczeniu gospodarczym w tym sektorze usług
Treści programoweT-W-1Charakterystyka rynku usług turystycznych związanych z wędkarstwem rekracyjnym i sportowym w Polsce, Europie i na świecie. Rodzaje usług wykorzystujących ichtiofaunę w zakresie turystyki wodnej. Ekoturystyka na obszarach chronionych.
T-L-3Zajęcia terenowe: praktyczne zapoznanie się z działalnością instytucji sprawujących nadzór nad usługami turystycznymi związanymi z ichtiofauną.
T-L-6Praktyczne zaznajomienie się ze stronami internetowymi biur turystycznych oferujących usługi turystyczne związane z ichtiofauną w jęz. polskim i angielskim. Zapoznanie studentów z ofertami ocenariów w usługach turystycznych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie ustne i pisemne
S-2Ocena formująca: ustne zaliczenie wszystkich ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: egzamin testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie zastosować wiedzy z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i zagranicznego
3,0Student umie w bardzo ograniczonym zakresie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i zagranicznego
3,5Student umie w ograniczonym zakresie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego tylko w odniesieniu do rynku krajowego
4,0Student umie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego tylko w odniesieniu do rynku krajowego
4,5Student umie w zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i częściowo w odniesieniu do rynku zagranicznego
5,0Student umie zastosować wiedzę z dziedziny wykorzystania ichtiofauny jako atutu turystycznego w odniesieniu do rynku krajowego i zagranicznego