Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TOW_1A_O7-2ut_U01 | Student posiada umiejetność doboru włąsciwej metody oznaczenia do analizy mikrobiologicznej |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TOW_1A_U13 | Wykazuje zdolność podejmowania standardowych działań inżynierskich z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących problemy w zakresie towaroznawstwa i zasobów naturalnych. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
S1A_U02 | potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U03 | potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U04 | potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U05 | prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U07 | analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z nośnikami szkodliwych mikroorganizmów i metodami ich oznaczania |
---|
Treści programowe | T-L-1 | Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Środowisko okołoprodukcyjne. Ogólna liczba bakterii i grzybów mikroskopowych w powietrzu pomieszczeń produkcyjnych- metoda sedymentacyjna i aspiracyjna. |
---|
T-W-1 | Żywność jako nośnik różnego rodzaju zagrożeń dla zdrowia konsumenta. |
T-W-2 | Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności. Źródła i drogi przenoszena patogenów. Toksyczne metoabolity. |
T-W-3 | Obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności. |
T-W-4 | Mechanizm chorobotwórczości patogenów jelitowych. |
T-W-5 | Nowe patogeny w żywności. |
T-W-6 | Spsoby przeciwdziałania obecności patogenów w żywności. |
Metody nauczania | M-1 | wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych |
---|
M-2 | zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach |
M-3 | dyskusja tematyczna |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: pisemne zaliczenie ćwiczeń |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Umiejetność studenta w zakresie nośników szkodliwych mikroorganizmów spełnia minimalne kryteria |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |