Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo usług:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawstwo usług
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa umiejętność obsługi pakietu biurowegi i korzystania z sieci internet

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu towaroznawstwa usług w obrocie towarowym.
C-2Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania i organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Podstawowe pojęcia związane z usługami4
T-L-2Sprzedaż i usługi konsumenckie4
T-L-3Charakteryzacja różnych form i rodzajów usług.4
T-L-4Określenie funkcji i dysfunkcji usług2
T-L-5Zasady programowaniai realizacji usług świadczonych w zakładach turystycznych, hotelarskich, w tym również dla osób niepełnosprawnych oraz czynniki wpływające na wybrane usługi4
T-L-6Nowoczesne systemy informacji usługowej2
T-L-7Dokumentacja i obieg dokumentów, reklamacje4
T-L-8Współpraca między organizatorami usług (pośrednicy, agenci, placówki usługowe)4
T-L-9Działalność rzecznika praw konsumentów2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład konwersatoryjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna/ pisemna podczas konwersatoriów
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C25ut_W01
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa usług, w tym usług w obrocie towarowym.
TOW_1A_W06, TOW_1A_W09, TOW_1A_W19, TOW_1A_W23, TOW_1A_W24S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W09, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C25ut_U01
Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania, organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
TOW_1A_U04, TOW_1A_U07, TOW_1A_U10S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C25ut_K01
Ma świadomość poziomu własnej wiedzy i koniecznosci dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, przyjmuje rolę lidera.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K02, TOW_1A_K08S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C25ut_W01
Student posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa usług, w tym usług w obrocie towarowym.
2,0
3,0posiada podstawową wiedzę z zakresu charakterystyki usług w obrocie towarowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C25ut_U01
Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania, organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
2,0
3,0Potrafi zorganizować podstawowe usługi niezbędne w zawodzie Towaroznawcy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C25ut_K01
Ma świadomość poziomu własnej wiedzy i koniecznosci dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, przyjmuje rolę lidera.
2,0
3,0Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Gaworecki W., Turystyka, WSE, Warszawa, 1994
  2. Kiziukiewicz T, Rachunkowość. Zasady prowadzenia w jednostkach gospodarczych według polskiego prawa finansowego, Ekspert, Wrocław, 1996
  3. Łatka U., Towaroznawstwo i technologia, WSiP, Warszawa, 2006
  4. Rapacz A., Przedsiębiorstwo turystyczne. podstawy i zasady działania, PWN, 1994
  5. Sikora T., Giemza M., Obsługa klienta, WSiP, Warszawa
  6. Wrzosek W., Funkcjonowanie Rynku, PWE, Warszawa, 1994

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podstawowe pojęcia związane z usługami4
T-L-2Sprzedaż i usługi konsumenckie4
T-L-3Charakteryzacja różnych form i rodzajów usług.4
T-L-4Określenie funkcji i dysfunkcji usług2
T-L-5Zasady programowaniai realizacji usług świadczonych w zakładach turystycznych, hotelarskich, w tym również dla osób niepełnosprawnych oraz czynniki wpływające na wybrane usługi4
T-L-6Nowoczesne systemy informacji usługowej2
T-L-7Dokumentacja i obieg dokumentów, reklamacje4
T-L-8Współpraca między organizatorami usług (pośrednicy, agenci, placówki usługowe)4
T-L-9Działalność rzecznika praw konsumentów2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C25ut_W01Student posiada podstawową wiedzę z zakresu towaroznawstwa usług, w tym usług w obrocie towarowym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W06Ma podstawową wiedzę w zakresie nauk społecznych i humanistycznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk. Ma wiedzę z zakresu fizjologii pracy.
TOW_1A_W09Definiuje metody i narzędzia statystyki stosowanej w zakresie badań artykułów żywnościowych i nieżywnościowych. Ma podstawową wiedzę z zakresu technik informatycznych i zna narzędzia statystyczne stosowane w naukach inżynierskich.
TOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
TOW_1A_W23Ma wiedzę na temat oddziaływania środowiska pomiędzy towarami żywnościowymi i nieżywnościowymi oraz pomiędzy środowiskiem a człowiekiem.
TOW_1A_W24Zna źródła, z których można pozyskać środki na dofinansowanie działalności. Ma ogólną orientację w podstawowych problemach towaroznawstwa na poziomie inżynierskim.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu towaroznawstwa usług w obrocie towarowym.
Treści programoweT-L-1Podstawowe pojęcia związane z usługami
T-L-2Sprzedaż i usługi konsumenckie
T-L-3Charakteryzacja różnych form i rodzajów usług.
T-L-4Określenie funkcji i dysfunkcji usług
T-L-5Zasady programowaniai realizacji usług świadczonych w zakładach turystycznych, hotelarskich, w tym również dla osób niepełnosprawnych oraz czynniki wpływające na wybrane usługi
T-L-6Nowoczesne systemy informacji usługowej
T-L-7Dokumentacja i obieg dokumentów, reklamacje
T-L-8Współpraca między organizatorami usług (pośrednicy, agenci, placówki usługowe)
T-L-9Działalność rzecznika praw konsumentów
Metody nauczaniaM-1wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada podstawową wiedzę z zakresu charakterystyki usług w obrocie towarowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C25ut_U01Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania, organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U04Umie dokonać identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkt, produkcję i jakość oraz wykazuje się znajomością zastosowania rutynowych technik inżynierskich do kierunku i profilu studiów.
TOW_1A_U07Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygnięcia dylematów pojawiających się w pracy zawodowej.
TOW_1A_U10Posiada umiejętność organizacji i realizacji usług. Potrafi współpracować z kontrahentami krajowymi i zagranicznymi.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania i organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
Treści programoweT-L-1Podstawowe pojęcia związane z usługami
T-L-2Sprzedaż i usługi konsumenckie
T-L-3Charakteryzacja różnych form i rodzajów usług.
T-L-4Określenie funkcji i dysfunkcji usług
T-L-5Zasady programowaniai realizacji usług świadczonych w zakładach turystycznych, hotelarskich, w tym również dla osób niepełnosprawnych oraz czynniki wpływające na wybrane usługi
T-L-6Nowoczesne systemy informacji usługowej
T-L-7Dokumentacja i obieg dokumentów, reklamacje
T-L-8Współpraca między organizatorami usług (pośrednicy, agenci, placówki usługowe)
T-L-9Działalność rzecznika praw konsumentów
Metody nauczaniaM-1wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna/ pisemna podczas konwersatoriów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi zorganizować podstawowe usługi niezbędne w zawodzie Towaroznawcy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C25ut_K01Ma świadomość poziomu własnej wiedzy i koniecznosci dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, przyjmuje rolę lidera.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
TOW_1A_K08Ma świadomość dalszego kształcenia i wyznacza kierunki własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Student zdobywa praktyczną umiejętność zastosowania i organizowania, programowania i obsługi różnych rodzajów usług niezbędnych w zawodzie Towaroznawcy
Treści programoweT-L-1Podstawowe pojęcia związane z usługami
T-L-2Sprzedaż i usługi konsumenckie
T-L-3Charakteryzacja różnych form i rodzajów usług.
T-L-4Określenie funkcji i dysfunkcji usług
T-L-5Zasady programowaniai realizacji usług świadczonych w zakładach turystycznych, hotelarskich, w tym również dla osób niepełnosprawnych oraz czynniki wpływające na wybrane usługi
T-L-6Nowoczesne systemy informacji usługowej
T-L-7Dokumentacja i obieg dokumentów, reklamacje
T-L-8Współpraca między organizatorami usług (pośrednicy, agenci, placówki usługowe)
T-L-9Działalność rzecznika praw konsumentów
Metody nauczaniaM-1wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna/ pisemna podczas konwersatoriów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera
3,5
4,0
4,5
5,0